TEST DRIVE
Dell Inspiron 15-3542
U civilnoj službi
Stevan JOSIMOVIĆ
1. februar 2016.

Postoje računari koji svoju atraktivnost grade na jednostavnosti koncepta, i koji su od samog početka zamišljeni da „rade za čoveka”. Dell Inspiron 3542 je već duže vreme jedan od najprodavanijih modela na našem tržištu, upravo zbog takve filozofije. Bez isticanja supersnažnim hardverom ili egzotičnim dizajnerskim detaljima, Inspiron 15-3542 je računar koji biste poželeli onda kada samo želite da se fokusirate na zadatak koji obavljate i kada vam je potreban pouzdan računar za to.

U centru sistema je Core i3-4005U, dobro poznati Intelov procesor četvrte generacije sa Haswell mikroarhitekturom. Iako je rađen na 22-nanometarskoj tehnologiji i ne može da se meri sa štedljivošću najmodernijih modela, proizvođači odlično poznaju ovaj model procesora i znaju kako iz njega da izvuku maksimum performansi i autonomije. Takav je slučaj i sa Dellovim modelom koji vam predstavljamo. Sa vrlo klasičnom četvoroćelijskom baterijom od nekih 41 Wh, ovaj računar je na našem standardnom testu autonomije izdržao skoro četiri i po sata, što je rezultat vredan pažnje zbog nešto „surovijih” uslova samog testa (maksimalno osvetljenje, bez aktiviranja skrin-sejvera i dosta veliko prosečno opterećenje).

Integrisani GPU, Intel HD4400, dobro je rešenje za sve potrebe, osim za najžešću gejmersku akciju, profesionalno video editovanje ili ozbiljno 3D modeliranje/animiranje. Treba imati u vidu da Inspiron 15-3542 ni ostatkom konfiguracije nije pripremljen za te zadatke, pa je malo verovatno da će se korisnici ovog laptopa upuštati u takve aktivnosti. Video u 720p rezoluciji izgleda odlično, bez obzira na to da li ga reprodukujete iz lokala ili sa nekog onlajn izvora. Jednako dobre rezultate ćete imati recimo i u pregledanju i amaterskoj obradi fotografija ili bilo kojoj kancelarijskoj primeni.

Računar dolazi sa četiri gigabajta standardne DDR3 memorije. Ova količina memorije već duže vreme važi kao minimum za bilo kakav suvisli rad u Windowsu. Međutim, Inspiron 15-3542 stiže sa Ubuntuom koji je u GNU/Linux svetu poznat kao trošadžija kompjuterskih resursa, ali je ipak značajno štedljiviji od Windowsa pa taj parametar ne predstavlja usko grlo u sistemu. Ko zna zašto, ali Dell još uvek gazi dobro utabanim konzervativnim stazama jer u 2016. godini i dalje prodaje modele sa Precise Pangolinom (Ubuntu 12.04 LTS) koji je predstavljen davne 2012. godine. Doduše, odmah po prvom uključivanju računara i završetku instalacije, sistem će vam predložiti da ga ažurirate na verziju Trusty Tahr (14.04). Nažalost, već tradicionalno se dešava da Dellovi modeli koji dolaze sa Ubuntuom prave probleme pri ažuriranju OS-a. Prava je šteta što Dell ne obraća malo više pažnje na prilagođavanje odličnog softvera, svom odličnom hardveru. Zbog toga možemo samo da vam preporučimo da ažuriranje izbegnete, već da spremite medij sa instalacijom svog omiljenog GNU/Linux distroa i sami obavite neophodnu pripremu sistema za korišćenje.

Za skladištenje podataka na raspolaganju su vam Western Digitalov magnetni disk od 500 gigabajta, a tu je i klasični DVD rezač. Pomenuti Western Digitalov uređaj nije brzinski šampion, ima osam megabajta keša, ali performanse su sasvim prihvatljive i, imajući u vidu ostatak konfiguracije, jasno je da je ekonomski momenat odigrao značajnu ulogu pri koncepciji ovog laptopa. Ukoliko vam je SSD neophodan zbog boljeg odziva sistema, apgrejd će biti dvostruko koristan jer 500 GB koji su već unutra možete koristiti kao eksterni disk ukoliko dokupite USB 3.0 fiokicu za 2,5-inčne SATA uređaje.

Ekran je klasični 15,6-inčni LED panel potpisan od strane AU Optronicsa, sa rezolucijom od 1366 x 768 tačaka, što je idealna rezolucija i gustina tačaka za svakodnevni neopterećujući rad ispred monitora. Izuzetno velika gustina tačaka na modernim ekranima može da vas zamori, posebno ukoliko imate problema sa vidom, pa će ova rezolucija biti odličan izbor. Ekran ima dobar osvetljaj, mada je desna ivica ekrana primerka, koji je stigao do nas, imala blagu, jedva primetnu promenu boje kada se pogleda čisto bela pozadina. Oštrina je u domenu očekivanog za ovu klasu laptopa i za većinu potreba/korisnika biće zadovoljavajuća.

Do nas je stigla verzija laptopa sa crvenom gornjom stranom, mada postoje i plava i crna. Sve varijante izgledaju odlično, plastika je vrlo prijatna na dodir, a površina je tako obrađena da sprečava proklizavanje dlanova. Unutrašnjost svake kolorne varijante je elegantno crna i stilizovana tako da se može koristiti u svim prilikama. Tačped je veliki i dovoljno (možda i previše) osetljiv, ali je postavljen malo više ka poziciji desnog dlana imajući u vidu standardni položaj ruku na tastaturi za slepo kucanje. To će, nažalost, rezultovati slučajnom aktivacijom pri kucanju, što može da bude poprilično frustrirajuće u četu ili pisanju dužih tekstova/poruka. Kao rešenje, Dell nudi samo softversko rešenje za Windows u vidu posebnog drajvera koji vam omogućava da isključite tačped. Za GNU/Linux postoji više rešenja u zavisnosti od odabira distribucije. Jedno od posebno interesantnih i originalnih GNU/Linux rešenja jeste da računar sam isključuje tačped u toku kucanja na tastaturi (na elementary OS Freya, recimo).

Kad već pominjemo tastaturu, treba reći da su alfanumerički tasteri standardne veličine i klasičnog rasporeda, mada tastatura nema naša slova, što je prava šteta. Numerički deo tastature je takođe prisutan, ali su tasteri nešto manji od standarda. Osećaj pri kucanju je jako dobar, a taktilni odziv omogućava vrlo brzo kucanje pa ako ste neko ko provodi dosta vremena za tastaturom, ovo je možda model za vas.

Dell je još jednom ponudio vrlo kvalitetan hardver po prihvatljivoj ceni. Na našem tržištu ovaj model se kotira nešto iznad 40.000 dinara. Napredak operativnih sistema baziranih na GNU/Linuxu i slobodnog softvera je poslednjih godina na vrlo zavidnom nivou, a podrška za nove Intelove procesore i integrisane grafičke podsisteme sve je bolja sa svakom novom inkarnacijom kernela. Nadajmo se da će Dell jednom prepoznati pravu vrednost ovog softvera i optimizovati ga za svoj hardver na radost rastuće „neprozorske” korisničke populacije.

3DMark
Ice Storm28821
Cloud Gate3468
Fire Strike472
PCMark 8
Home2468
Creative1923
Work3738
Cinebench R15
OpenGL [fps]19.86
CPU [pts]172
CPU (samo jedna nit) [pts]67
MP Ratio [x]2.56
Fritz Chess Benchmark
Relativna brzina7.12
Knodes/s3417
CrystalDiskMark
Sequential read / write [MB/s]116.5 / 114.7
Trajanje baterije
Maksim. osvetljenje, prosečno opterećenje4:29:00

Procesor:
Intel Core i3-4005U 1,7 GHz, 2 jezgra, 4 niti
Memorija:
4 GB DDR3-1600 Samsung SDRAM
Grafika:
integrisana Intel HD 4400
Ekran:
15,6 inča, 1366 x 768 px, LED, TrueLife
HDD:
WDC, 500 GB, 5400 obr/min, 8 MB cache
Optika:
TSSTcorp DVD+-RW
Mreže:
802.11b/g/n, Bluetooth 4.0, Ethernet 10/100 Mbit/s
Priključci:
HDMI, USB 3.0, 2 x USB 2.0, kombo audio, čitač SD kartica, RJ-45, Kensigton slot
Zvuk:
Waves MaxxAudio, dva zvučnika, ugrađen mikrofon
Kamera:
HD 720p web kamera
Baterija:
litijum-jonska, 4-ćelijska, 41,44 Wh
Dimenzije i masa:
34,6 x 24,6 x 2,5 cm, 2,4 kg
Operativni sistem:
Ubuntu 12.04
Proizvođač:
Dell
Kontakt:
List Computers
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama