TEST DRIVE
nJoy Septu 600, Horus 600, Isis 650L i Shed 625
UPS, we did it again
Petar LONČAREVIĆ
1. februar 2016.

Iz palete proizvoda brenda nJoy izdvojili smo četiri modela neprekidivih napajanja (UPS - Uninterruptible Power Supply). Radi se o modelima Septu 600, Horus 600, Isis 650L i Shed 625. Namerno smo izabrali modele iz donjeg segmenta, sa snagom ispod 400 W, ali raznolikom „dodatnom opremom”. U pakovanju svih modela uz UPS stiže dokumentacija, a uz modele Isis i Shed koji imaju USB port stižu još dodatno CD sa uputstvom i softverom, kao i USB kabl (standardni tip A na tip B konektora).

 
Svi modeli su klasičnog dizajna, sa kućištima izrađenim od prilično kvalitetne plastike. Jedino što razbija monotoniju su detalji narandžaste boje. Model Septu 600 je najosnovniji model od pomenutih četiri. Za indikaciju ima samo jednu LE diodu koja prikazuje status napajanja (AC ili baterija). Pored nje nalazi se dugme za uključivanje i isključivanje uređaja. Od konektora je opremljen sa dva RJ11 (ulazni i izlazni), koji služe za povezivanje telefonske linije i zaštite od strujnog udara za uređaj koji se povezuje na nju (telefon, faks, modem) i dva izlazna šuko priključka koji služe za napajanje računara. Tu je naravno i neizostavni spolja dostupni osigurač.

Model Horus 600 je nešto opremljeniji i za indikaciju ima LCD displej, pored koga se nalazi dugme za uključivanje i isključivanje uređaja. Displej na smenu prikazuje informacije o ulaznom i izlaznom naponu, nivou punjenja baterije, trenutnom opterećenju od strane potrošača i opštem statusu UPS-a, a informacije se mogu „listati”, zato što je ekrančić osetljiv na dodir. Od konektora takođe ima dva RJ11 i dva šukoa, kao i pretinac za osigurač.

 
Model Isis 650L ima nešto veći displej koji može da prikazuje nekoliko informacija odjednom. Od informacija može da prikazuje da li je na AC ili Battery režimu rada, koje mu je trenutno opterećenje, nivo napunjenosti baterije i upozerenje da je prazna, koliki je ulazni, a koliki izlazni napon, da li se desilo preopterećenje sistema ili je došlo do neke greške. Ispod displeja se nalazi Power taster, a pored dve šuko utičnice, ima dva RJ45 konektora, USB priključak koji služi za komunikaciju sa softverom i ležište za osigurač.

Najnaprednjiji od svih je model Shed 625, iako na prvi pogled izgleda kao nabildovani produžni kabl. Za napajanje drugih uređaja ima čak pet šuko utičnica, pa je jasno da je namenjen zaštiti kompletne kućne zabavne elektronike, a ne samo računara. Signalna sekcija mu se sastoji od tri LE diode. Od konektora ima dva RJ45, dva BNC za povezivanje video kablova (kablovska TV) i jedan USB. Tu su naravno i Power dugme i prekidač za osigurač. Pored „ležeće” montaže na ravnoj površini, ovaj model se za razliku od ostalih može montirati i na zid pomoću za to namenjenih nosača na donjoj strani.

Program koji stiže na disku uz modele Isis i Shed služi za upravljanje i monitoring posredstvom USB-a, LAN-a ili Interneta. Postoji u verzijama za sve aktuelne korisničke operativne sisteme kao što su Windows, Linux i Mac, pa čak i za ne toliko popularni Solaris. Naziv mu je ViewPower, a na računar ga je potrebno prvo instalirati. Dalje korišćenje se svodi na pristup kroz brauzer, ali je za korišćenje potrebno imati instaliranu svežu verziju programa Adobe Flash. Za pristup kroz mrežu „gađa” se IP računara na koji je povezan UPS USB kablom, i na koji je instaliran softver.

Sve uređaje smo testirali pod istim uslovima, s tim što smo za model koji ima mogućnosti za povezivanje više uređaja uradili dodatni test. Test se suštinski sastojao iz reprodukcije Full HD video materijala (1080p), na prosečnom srpskom kancelarijskom računaru, gde je opterećenje procesora bilo na 100%. Za osnovni test na svim modelima bio je povezan samo jedan monitor i jedan računar i svi su izdržali po 22-23 minuta. Sa modelom sa pet priključnih mesta uradili smo i dodatni test sa dva monitora i dva računara i on je obezbedio napajanje oko pet minuta.

Ove uređaje možemo preporučiti za korišćenje u kućnim i kancelarijskim uslovima, za različite vrste primene. Na osnovu rezultata testova, sigurno je da ćete imati dovoljno vremena da svoj posao sačuvate i bezbedno ugasite računar pre nego što napajanje se završi napajanje iz baterije . Samo preostaje pitanje za koji model se odlučiti na osnovu dodatne opreme, a to je već sve stvar potreba, pa ćemo vam prepustiti da o tome odlučite sami.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama