VREMENSKA MAŠINA<>
032019<><>

TOAW: Flashpoint Kosovo

Broj 114, mart 1994.

Prvog marta, Narodna Republika Kina dobija priključak na internet. Četrnaestog marta, Apple Computer, Inc. na tržište izbacuje prvi model Mekintoša baziran na PowerPC arhitekturi. Dan kasnije, Američke trupe završavaju sa povlačenjem iz Somalije. Trideset prvog marta, na arheološkom nalazištu u Etiopiji pronađena je prva kompletna lobanja Australopithecus afarensis.

 
U privremenoj rubrici „Tehnike” pišemo o korišćenju računara u pisanju, fokusirajući se na metodologiju rada u tekst procesorima i na terminologiju koja možda nije bila poznata piscima-amaterima. Da li ste linearni ili rekurzivni pisac? Ako ne znate razliku, ovaj i sledeći tekstovi su vam i te kako bili potrebni... U tekstu naslovljenom sa „Izazov velemajstorima” postavljamo pitanje: „Šahovski programi na personalnim kompjuterima su sve jači. Koliko će još dugo čovek biti superioran?”. Dve godine kasnije, Deep Blue i Gari Kasparov doneli su odgovor na to pitanje.

„Svet igara” otvaramo analognim temama: u tekstu naslovljenom „Sedeljka u svetu mašte” pišemo o tome kako zapravo izgleda sesija u tabletop FRP igrama. Rubriku „korak po korak” počinjemo savetima za besmrtni Privateer, a u opisima, među morem naslova koji su zasijali i ugasili se, našlo se mesta i za Comanche i The Settlers, igre koje su izdržale test eona.

Broj 186, mart 2000.

 
Četvrtog marta konzola PlayStation 2 oficijalno dolazi na tržište Japana. Dvanaestog marta, papa Jovan Pavle drugi se zvanično izvinio čovečanstvu za sva zverstva i nepravde koje je katolička crkva činila tokom prethodnih vekova. Dvadeset šestog marta, film „Američka lepota” osvaja čak pet oskara, među kojima su oskar za najbolji film, režiju i najbolju mušku ulogu.

Početak ere digitalne fotografije najavljujemo tekstom „Prelazak granice” (rubrika „Tržište”), u kome naglašavamo da, polako ali sigurno, problemi koji su odlagali njenu masovniju primenu, nestaju. „Test drive” otvaramo kraćim prikazom tri GeForce kartice već pomalo zaboravljene kompanije Guillemot. Rubriku „internet@sk.co.yo” počinjemo simpatičnim tekstom koji rekapitulira prve četiri godine interneta u Jugoslaviji.

 
U mesecu u kom se pojavio famozni The Sims, izabrati nešto drugo za igru meseca bilo bi prilično neumesno, zato nismo. Neki su nam zamerali to što smo devet meseci nakon bombardovanja i povlačenja sa Kosova opisali igru The Operational Art of War: Flashpoint Kosovo, dok su nas drugi zbog toga hvalili. Pored ove dve izvanredne igre, donosimo i opise Septerra Core, Battlezone II: Combat Commander, Tzar: Burden of the Crown, Final Fantasy VIII...

Broj 270, mart 2007.

Prvog marta, jug Sjedinjenih Američkih Država pogađa serija katastrofalnih tornada koji odnose dvadeset žrtava. Dvadeset trećeg marta, pomorske snage iranske revolucionarne garde zarobljavaju mornare britanske kraljevske mornarice u graničnim vodama sa Irakom, ali ih nakon dve nedelje puštaju. Dvadeset devetog marta, dvostruki napad bombaša-samoubica na šitskoj pijaci u Bagdadu za rezultat ima 82 poginula i 138 povređenih civila.

 
Prvi komercijalni kvantni kompjuter! U tekstu „Kvantni silicijum” pišemo o kreaciji prvog praktičnog kvantnog kompjutera koji je predstavljao praktičnu realizaciju dvadeset godina suvog teoretisanja. U „Sajber riznici” donosimo vest o početku procesa digitalizacije građe u Narodnoj biblioteci Srbije. Bilo bi zanimljivo pogledati dokle se stiglo s tim, dvanaest godina kasnije...

Igra meseca marta je Supreme Commander. Da, izbor nije najsrećniji, ali šta je – tu je. Imamo i opis Biohazarda 4, PC porta odličnog Resident Evila 4 sa konzole Game Cube, koji je bio toliko tehnički inferiorniji od konzolne verzije da je to bolelo. U ovom broju premijerno testiramo i konzolu Nintendo Wii, sve cvrkućući hvalospeve mu, a našli smo vremena i da posetimo domaći studio „Metamorf” koji se trijumfalno spremao da na tržište izbaci svoju prvu (nažalost, i poslednju) igru – Genesis Rising.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
 NOVE TEHNOLOGIJE
Inovacije koje očekujemo u 2019. godini

 NA LICU MESTA
Edukativna platforma „Bezbedni klinci”
Samsung Galaxy S10 promocija
mts-ov Regionalni app izazov

 KOMPJUTERI I FILM
The Hidden World
Captain Marvel
Filmovi, ukratko

 VREMENSKA MAŠINA
TOAW: Flashpoint Kosovo
Šta mislite o ovom tekstu?

 PRST NA ČELO
Muzika se čula napolju
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera