VREMENSKA MAŠINA<>
052018<><>

Amiga 600, sankcije i Oblivion

Broj 92, maj 1992.

Prvog maja Litvanija usvaja novu novčanu jedinicu, talonas. Sedmog maja spejs-šatl „Endevor”, zamena za uništeni „Čelindžer”, poleće na svoju prvu misiju. Dvadeset trećeg maja sicilijanska mafija izvršava atentat na sudiju Đovanija Falkonea. Tridesetog maja Savet bezbednosti Ujedinjenih Nacija usvaja rezoluciju 757, kojom se Jugoslaviji uvode ekonomske sankcije zbog navodnog uplitanja u rat u Bosni i Hercegovini.

 
Najkrupnija hardverska tema u ovom broju jeste Amiga 600, sveže predstavljena na Cebitu ’92. Testiramo je i seciramo iz svih uglova, navodeći značajne konstrukcijske razlike u odnosu na prethodne modele. Što se tiče softvera, šaka nam je pala finalna verzija Windowsa 3.1, za koju u zaključku kažemo: „Računarisanje pod Windowsom nije uvek najproduktivnije i najbrže, ali je nekako najlepše.”

Majski „Svet igara” je pun igara koje je pepeo istorijske anonimnosti prekrio u potpunosti. Pinball Dreams, Leander, Agony, Goblins, Fascination, Alcatraz, Big Run, Beast Busters, Ork, Wolfpack, The Fox – ko se seća bilo čega sa ovog spiska dobiće keks. U ovom broju donosimo i treći (i poslednji) nastavak sage o konzoli SEGA Master System, sa zaključkom da se radi o super spravici koju bi svako trebalo da ima.

Broj 176, maj 1999.

 
Prvog maja na televiziji Nickelodeon debituje animirana serija „Sunđer Bob Kockalone” („SpongeBob SquarePants”). Sedmog maja NATO bombarduje kinesku ambasadu u Beogradu, pri čemu gine troje zaposlenih, a dvadeset biva povređeno. Istog dana, papa Jovan Pavle II dolazi u službenu posetu Rumuniji, postajući prvi papa koji je došao u posetu dominantno pravoslavnoj zemlji nakon šizme iz 1054. godine. Devetnaestog maja „Star Wars: Episode I – The Phantom Menace” dolazi u bioskope.

U ovom broju nemamo mnogo hardverskih tema iz objektivnih razloga (bombardovanje), ali zato donosimo obilje interesantnih tekstova na temu interneta. Jedan od boljih je „Na mreži, na položaju”, u kome kažemo da „dok razaranja naše zemlje traju, internet je ostao jedino oružje koje građani mogu da upotrebe protiv agresora”.

 
U „Svetu igara” nastavljamo sa patriotskom eskadrilom, navodeći da su naši piloti, po raspoloživim podacima, oborili stotinak neprijateljskih vazduhoplova (virtuelnih). Pišemo i o UltraHLE emulatoru, navodeći da se radi o prvom upotrebljivom emulatoru konzole Nintendo 64. Testiramo i programabilnog LEGO robota, a za igru meseca proglašavamo The Elder Scrolls Adventures: Redguard.

Broj 260, maj 2006.

Sedamnaestog maja rashodovani nosač aviona „USS Oriskany” biva planski potopljen u Meksičkom zalivu da služi kao veštački greben. Dvadeset prvog maja Crna Gora sprovodi referendum o izlasku iz Savezne Republike Jugoslavije, koji separatisti dobijaju sa 55% glasova. Trideset prvog maja policija upada u prostorije popularnog bittorent portala The Pirate Bay, pleni servere i hapsi vlasnike.

 
Rubriku „Primena” otvaramo tekstom „Tehnologija u službi humanosti”, u kome obrađujemo primenu računara u lečenju dece ometene u razvoju. Rubrika „Test drive” je prepuna najrazličitijeg hardvera koji nema smisla pojedinačno licitirati, ali ipak izdvajamo test foto-aparata Olympus 720SW, vodootporne i kompaktne spravice koja je tog davnog maja zarobila naša srca.

„When thou enterest into Oblivion, Oblivion entereth into thee”, kaže Slobodan Macedonić u uvodu epskog opisa epske igre The Elder Scrolls IV: Oblivion (naravno, to nam je igra meseca). Ostatak gejming sadržaja nije ni približno ovoliko gromopucateljan, ali ipak ima smisla izdvojiti opise igara Tomb Raider: Legend, The Godfather, Condemned: Criminal Origins, Spellforce 2 i Dungeons & Dragons Online: Stormreach.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
 TRŽIŠTE
Nestašica grafičkih kartica

 PRIMENA
Automobili koji pomeraju tehnološke granice

 NA LICU MESTA
Evropska premijera AMD Ryzen II
FON Hakaton
GDPR konferencija
Extreme Adobe skup
Otvaranje Inovacione laboratorije
Izložba ReFoto konkursa „IDentitet”

 KOMPJUTERI I FILM
Solo: A Star Wars Story
Deadpool 2
Filmovi, ukratko

 VREMENSKA MAŠINA
Amiga 600, sankcije i Oblivion
Šta mislite o ovom tekstu?

 PRST NA ČELO
White men can’t jump
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera