NA LICU MESTA<>
102017<><>

BalCCon 2k17

Hack, play, learn, socialize

Master centar, Novi Sad, 15-17 septembar

Nova jesen, novo izdanje BalCCona u Novom Sadu. Nakon pozitivnih utisaka koje smo stekli proteklih par godina, sa nestrpljenjem smo očekivali da vidimo šta nam je LUGoNS ekipa spremila ovog septembra. Lokacija je ostala ista kao prošle godine – Kongresni centar Novosadskog sajma, a ni raspored sala se nije menjao. Ono što smo odmah pri ulazu primetili jeste veliki red za kupovinu karata i veći broj posetilaca nego proteklih godina. Nakon ulaza, prvo nailazimo na natpis „Once upon a byte”, što nas je veoma obradovalo. Izložba starih računara je ponovo sa nama. Veliki hol je pretvoren u hackerspace, gde su kao i prošle godine mnoge organizacije imale svoje štandove.

Drago nam je da ponovo vidimo neke od predavača iz proteklih godina, što dovoljno govori o kvalitetu same konferencije. Imali smo priliku da produbimo znanje iz SSH-a, i to na predavanju i radionici koja je usledila kasnije. Za ovo se pobrinuo MacLemon, kao i prošle godine. Predavanje o sajber bezbednosti Dr. Giorgios Fragkosa privuklo je mnogo pažnje. Kao iskusni profesionalac objasnio je posetiocima način rada većine kompanija, kada je u pitanju ova tema, i ukazao na njihove greške. Takođe, dao je nekoliko saveta onima koji traže posao u ovoj oblasti – kako da se postave kod budućeg poslodavca i na šta da obrate pažnju u poslu. Predavanja koja su nam posebno privukla pažnju bila su trećeg dana. Jedno od njih je držao Vojislav Milivojević (Is the hack goodenough?) kroz koje nas je upoznao sa Koruzom, open hardware projektom na kojem radi sa svojim saradnicima iz IRNAS-a. S obzirom na to da je tradicionalni Rakija workshop bio veče pre, a ovo prvo predavanje dana, sala se postepeno punila. Na kraju je Voja odgovarao na mnogobrojna pitanja i predstavio nam prototipe. Drugo predavanje je držao Nemanja Milošević iz Fedorine ekipe, koja je uz openSUSE imala svoj štand na konferenciji. Upoznao nas je sa Fedora učionicom, koja se nalazi na FTN-u, i objasnio detaljnije kako je teklo njeno uspostavljanje. Pozvani smo i na sledeći Fedora release party, te se nadamo da ćete uskoro čitati izveštaj i sa te manifestacije.

Pored usko stručnih predavanja na temu programiranja, mreža i hakovanja, bilo je predavanja povezanih sa ovim temama. Izdvojili bismo predavanje Hacking for journalism, koje je držala Samantha Sunne, gde smo se bliže upoznali sa današnjim problemima novinara, izmišljenim vestima i servisima za proveru tačnosti informacija. Matan Lion je održao predavanje zanimljivog naziva – V!4GR4. Iako svi znamo za ilegalnu trgovinu lekovima, verujem da je malo prisutnih znalo da je u igri ovako veliki novčani iznos. Lounge deo je uvek imao posetilaca, posebno između predavanja gde su uz više vrsta točenog piva sklapana nova prijateljstva.

Ovoliki broj ljudi sa svih strana sveta čini da se osećate ponosno što se nalazite ovde i što ste deo konferencije, bilo kao posetilac ili predavač. Ukoliko do sada niste posetili BalCCon, upišite sledeći septembar u vaše kalendare. Vidimo se tamo.

Bojan STOJANOVIĆ

 
 PRIMENA
Kraj misije za sondu Cassini

 NA LICU MESTA
IFA 2017, Berlin, Nemačka
Samsung pres-konferencija, IFA 2017
LG pres-konferencija, IFA 2017
Lenovo launch keynote, IFA 2017
Sony pres-konferencija, IFA 2017
Huawei Road Show
BalCCon 2k17
Šta mislite o ovom tekstu?

 KOMPJUTERI I FILM
Blade Runner 2049
Geostorm
Filmovi, ukratko

 DOMAĆA SCENA
Katedra za animaciju u inženjerstvu, FTN Novi Sad

 VREMENSKA MAŠINA
Franjo i Katrina

 PRST NA ČELO
Inovacija mahinacije
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera