NA LICU MESTA<>
102017<><>

IFA 2017, Berlin, Nemačka

Tehnika s mirisom karivursta

Amerika ima CES u Las Vegasu, Evropa ima IFA u Berlinu. „Internationale Funkausstellung Berlin” (Berlinski sajam radija) verovatno je najstarija sajamska manifestacija u Nemačkoj.

Prva IFA održana je 1924. godine! Od usko tematske izložbe s vremenom je mutirala u prestižan, ujedno i najveći evropski sajam potrošačke elektronike svih kategorija. Za razliku od MWC-a koji je fokusiran na mobilne tehnologije i CeBIT-a, sajma koji se poslednjih godina preorijentisao na biznis rešenja, stara dobra IFA je poligon za predstavljanje svega što prosečnom čoveku treba – od pegli, preko veš-mašina, televizora i usisivača, do mobilnih telefona, foto-aparata i usko specifične elektronike i gadžeta poput dronova.

IFA 2017 održana je od prvog do šestog septembra, a kao što je prethodnih godina postala uobičajena praksa na svim velikim sajmovima gde se kompanije mačuju gadžetima i ogoljenim egom, najveći igrači predstavili su najnovije proizvode na zasebnim pres-konferencijama koje su održane nekoliko dana pre zvaničnog otvaranja sajma. Samsung, LG, Sony i Lenovo svoje glavne adute predstavili su pre početka sajamskog programa, te su izveštaji s njihovih pres-konferencija, to jest kraći prikaz njihovih portfelja za drugu polovinu tekuće godine, predstavljeni u zasebnim tekstovima koji će vam sevnuti u lice kad okrenete stranu.

Huawei nije predstavio nove modele pametnih telefona ili tableta na sajmu, ali je skinuo veo sa svog najnovijeg mobilnog čip-seta Kirin 970 namenjenog flegšip uređajima. Količina pompe kojom je propraćeno predstavljanje ovog procesora zasenila je mnoge launch eventove na kojima su obnarodovani novi modeli telefona, i to s dobrim razlogom. Naime, Kirin 970 je prvi mobilni čip-set koji se umesto od dva (procesor + grafika) sastoji od tri glavna elementa: procesora, grafike i NPU-a. Šta je to NPU? NPU, to jest Neural Processing Unit, jeste zasebna procesorska jedinica koja služi da rastereti ostale elemente SoC-a od nekih zadataka, što bi u teoriji trebalo da znatno poboljša brzinu kompletnog uređaja. U definisanju uloge kojoj je namenjen NPU, Ričard Ju, direktor potrošačkog segmenta kompanije, naveo je plastičan primer: druge kompanije delegiraju AI koji asistira mobilnim uređajima u klaud, a Huawei će da ga prenese u sâm uređaj implementacijom NPU-a u jezgro SoC-a. Da li će vam NPU pomoći da efikasnije razgovarate sa svojim telefonom? Verovatno...

Što se tiče osnovnih tehnikalija, naglašavamo da je Kirin 970 osmojezgarni procesor, sa dvanaestojezgarnim GPU-om i LTE modemom kategorije 18. Sâm CPU je veoma sličan onom koji je deo Kirin 960 SoC-a (koji pokreće, između ostalog, telefone Huawei P10, P10+ i Honor 9): sastoji se od četiri ARM Cortex-A73 i isto toliko ARM Cortex-A53 jezgara, koja su ovoga puta klokovana na 2,4 GHz i 1,8 GHz. Ovo će ujedno biti prvi komercijalni SoC koji će koristiti Mali-G72 GPU, 20% brži od onoga u Kirinu 960 i 50% energetski efikasniji. Vredi pomenuti i hardversku podršku za dekodiranje i enkodiranje 4K videa (H.265, H.264 i drugi standardi), podršku za HDR 10 i druge stvari. Kao i Kirin 960 pre njega, Kirin 970 podržava dual kameru, UFS 2.1 i LPDDR4 koji ovoga puta radi na frekvenciji od 1833 MHz.

Da li se pred nama nalazi ultimativna sprava za mobilno igranje? Da li je NPU samo fensi izraz za koprocesorsku jedinicu kao što je cloud hipsterski termin za server? Sve ovo saznaćemo vrlo uskoro: prvi telefoni, to jest fableti, s novim čip-setom biće Huawei Mate 10 i Mate 10 Pro koje će kompanija predstaviti na posebnom događaju sredinom oktobra u Minhenu.

Na frontu kompanije Acer interesantna stvar bio je novi Chromebook 15 koji može da se dobije u nekoliko varijanti ekrana od 15,6 inča (tačskrin ili običan ekran) ili procesora (dual-core Intel Celeron ili quad-core Intel Pentium CPU), sa 32 ili 64 GB interne memorije i 4 ili 8 GB RAM-a. U aluminijumskom telu, s baterijom koja izdržava 12 sati, linija novih Chromebookova 15 koštaće od 400 do 500 evra. Od ostalih noviteta na frontu laptopa, tu su nove verzije Swift 5, Switch 7 i Spin 5 uređaja, kao i nekoliko novih Predator modela. Ispod vrlo debelog stakla publici je pozirao Acer Predator 21X, zver od laptopa koja se prodaje po ceni od 9000 evra! Šta se dobija za te pare? Intel i7 CPU, 64 GB RAM-a, 2 × Nvidia GeForce GTX 1080 u SLI konfiguraciji, a sâm uređaj dolazi u kutiji u koju bi komotno mogao da stane klavir. Cenovno nije prilagođen našem tržištu, tako da ga verovatno nećemo imati na testu.

Od ostalih zanimacija, Acer je predstavio Holo360 i Vision360, dve kamere koje snimaju u 360 stepeni. Vision 360 opremljen je troinčnim displejem, Qualcom Snapdragon 625 SoC-om i Androidom 7.1, a ima i slot za SIM karticu. Kompletna ideja je da vam za snimanje, editovanje i deljenje snimaka na društvenim mrežama nije potreban telefon ili računar, već sve možete da radite „iz kamere”. Mi smo probali i nismo preterano oduševljeni ograničenošću tog editing iskustva... Ako vas ovaj gadžet intrigira, budite spremni da platite oko 350 evra kad se tokom novembra pojavi u prodavnicama

Ljubitelji eskapizma, ridžojs, jer sada i Asus ima svoj mixed reality headset, izuzetno sličan onom koji je predstavila kompanija Lenovo. Asusov je težak samo 400 grama i navodno je napravljen od plastike sa antibakterijskim karakteristima što bi trebalo da ga izdvoji od konkurencije, a tu je i cena od 450 evra u koju su uključeni i kontroleri.

Ono od čega se živi, međutim, nisu MR headsetovi, već ozbiljan hardver poput laptopa. Predstavljeni su Asus ZenBook Flip S 14 i 15, VivoBook S14, ZenBook 13... U narednim brojevima svojski ćemo se potruditi da ih dobavimo radi testiranja.

Garmin, kompanija koja predstavlja autoritet na polju navigacije, obnarodovala je tri nova pametna sata iz serije Vivo: Vívoactive 3, Vívomove HR i Vívosport. Vivoactive 3 je prvi uređaj koji donosi Garmin Pay, platformu za beskontaktno plaćanje, kao da je svetu bila neophodna još jedna... Pored toga, taj moćni sat ima Garmin Chroma displej, GPS, senzor rada srca, vodootporan je i može da radi nedelju dana bez punjenja baterije ako ga koristite kao časovnik, bez uključivanja GPS-a i drugih fensi funkcija. Ovaj sat vam takođe omogućava da primate i šaljete SMS i poruke/notifikacije s društvenih mreža, kao i e-mailove, a sve te korisne lepote mogu da budu vaše za samo 300 evra. Vivomove HR je sat s manje ambicija od prethodnog modela – manji displej, manja baterija, ali i niža cena od samo 200 evra. Naposletku, tu je i Vivosport, sat koji pored senzora srčanog rada, Garmin Chroma ekrana i GPS-a donosi i unapred instalirane aplikacije za trčanje, vožnju bicikla, kardio-trening i drugo. Takođe je vodootporan i sposoban da izdrži nedelju dana u „sat” modu, ili osam sati uz korišćenje GPS-a. Njegova cena će biti u rangu od 200 evra.

Ako ste celog života maštali o tome da postanete kiborg, a niste imali koga da pitate, na IFA 2017 ste mogli da učinite prvi korak ka fuziji svog smrtnog mesa s večnom mašinom. Za cenu od tričavih 75 evra, firma Digiwell – Upgrading people!, nudila je ugradnju i inicijalno programiranje RFID i NFC potkožnih implanata. Procedura je prilično jednostavna – izvadite novce, potpišete nekoliko papira, odgovorite na nekoliko pitanja, a onda vas čika u belom odelu odvede iza zavese na kraću i, po rečima predstavnika kompanije, prilično bezbolnu hiruršku intervenciju pod lokalnom anestezijom. Jedno malo „boc” i postali ste borg, spremni da asimilujete vreće mesa koje vas okružuju, to jest da otključavate i zaključavate inteligentne brave, kontrolišete uključivanje Bluetooth zvučnika i radite druge stvari koje su u mračnoj prošlosti zahtevale zamorne i neefikasne pokrete prstima. Posetioci sajma se nisu tiskali da postanu kiborzi, ali su u solidnom broju uzimali brošure i, pretpostavljamo, kući vrteli glavom uz: „Kuda ide ovaj svet, moj Horacio?”

Sve u svemu, ovogodišnja IFA bila je za nijansu bolja, veća i nabijenija događajima nego prethodna. Sve je bilo još uzbudljivije zbog sigurnosne situacije u Evropi, to jest stalno prisutne opasnosti da se neko detonira u vašoj blizini, da vas iznabada nožem ili polije kiselinom. Nepregledne mase naroda koje su se slivale u Berlin Messe niko ni teorijski ni praktično nije mogao da kontroliše, a obezbeđenje na ulazu u sajam, koje se sastojalo od čitava dva žutokljuna policajca naoružana heklerima MP5, nije ulivalo neophodnu dozu sigurnosti. Ali, ovo je ipak IFA, možda je obezbeđenje bilo nevidljivog, elektronskog tipa? Ko zna...

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
 PRIMENA
Kraj misije za sondu Cassini

 NA LICU MESTA
IFA 2017, Berlin, Nemačka
Šta mislite o ovom tekstu?
Samsung pres-konferencija, IFA 2017
LG pres-konferencija, IFA 2017
Lenovo launch keynote, IFA 2017
Sony pres-konferencija, IFA 2017
Huawei Road Show
BalCCon 2k17

 KOMPJUTERI I FILM
Blade Runner 2049
Geostorm
Filmovi, ukratko

 DOMAĆA SCENA
Katedra za animaciju u inženjerstvu, FTN Novi Sad

 VREMENSKA MAŠINA
Franjo i Katrina

 PRST NA ČELO
Inovacija mahinacije
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera