PRVI UTISCI<>
092017<><>

NBA Live 18

Dok puni samopouzdanja i rešenosti da se domognete pobedničkog prstena tabanate ka protivničkom košu, sećate se reči Džejmsa Hardena: „Za ovo si radio celog života, ovo si želeo od malih nogu, ovo je san koji svako ima, a ti imaš šansu da ga ispuniš...”. Zapravo, neko ima san da izađe na Šatrije i „ucrveni” se od šljake, ali to sada nije toliko važno, pogotovo jer je Harden tako dobar mentor – neko je rekao i „bradati mentor”! Upravo je zvezda Hjuston Rokitsa zaštitno lice novog NBA Livea, a u toj ulozi se snašao sjajno i, kao što smo to videli igrajući demo, kada jednog dana patike bude okačio o klin, čeka ga siguran posao u šou-biznisu, barem kada je pozajmljivanje glasa u pitanju.

Sedma, odlučujuća utakmica finala plej-ofa najjače košarkaške lige na svetu samo je uvod u ono što vas očekuje ako se ove godine odlučite za NBA Live. Nasuprot svim pravilima, EA Sports je više od mesec dana pred lansiranje pune verzije igre u javnost izašao sa demoom koji zauzima gotovo 23 gigabajta i donosi dobar deo singleplayer kampanje, pompezno nazvan The One. Prateći prošlogodišnji uspeh komplementa implementiranog u FIFA 17, autori su odlučili da nešto slično urade i ovde. Počinjete kao junior koji doživljava tešku povredu i koji se nakon nekoliko meseci vraća igranju i pokušava da se domogne što bolje pozicije pred predstojeći Draft. Uz klasičan TV Sports Basketball pogled na akciju, svog pulena vodite ka uspehu sa pozicije koju na početku sami birate. Određujete mu i fizičke predispozicije, dok, uz pomoć famozne Game Face HD tehnologije, na teren možete da „prebacite” i sebe, što, čini nam se, nikad nije funkcionisalo bolje.

Prvih sedam poglavlja sage vodi vas putem ulične košarke, i to po mestima koja predstavljaju legendarna svratišta na kojima su ponikle mnoge NBA zvezde. Harden je tu da vam ih predstavi, i to radi dobro, dok je dvojac sportske mreže ESPN zadužen za analizu dešavanja i predstavlja sjajan dodatak igri. Umesto da izrenderuju studio i aktere emisije, autori igre su angažovali prave voditelje koji su toliko verno obavili svoj posao da jednostavno ne želite da ih prekinete u izlaganju i do samog kraja pomno slušate šta imaju da kažu na svoj prepoznatljiv, energičan i šaljiv način.

Tokom utakmica važno je da ispunjavate potrebe ekipe i gotovo svaka akcija se ocenjuje. Dobijate bodove za skokove, asistencije, koševe... Isto tako ih gubite za loše čuvanje igrača, neprecizna dodavanja, ishitrene šuteve i tako dalje. Vođenog lika možete da usmeravate putem koji sami odaberete, ali kada ga jednom odaberete, povratka nema. Primarne i sekundarne osobine se mogu boostovati, a na raspolaganju su i perkovi koje smeštate u naročite slotove zarad „razrađivnja” šuta, efikasnijeg razigravanja igrača i tome sličnog. Zanimljivo je da su perkovi podeljeni u dve grupe: one za ligaške i one za utakmice koje igrate „na ulici”. Razvoj vođenog lika u velikoj meri podseća na onaj u RPG ostvarenjima i odličan je dodatak, a osim što omogućava pristup novim sposobnostima, donosi i svojevrsne bonuse. Tako, dobijate raritetnu opremu, ali učite i poteze zvezda NBA lige koje možete da „prišijete” svom pulenu. Čak se i razgovor sa saigračima/menadžerom „boduje” i, u zavisnosti od toga kako vodite konverzaciju, možete da budete nagrađeni manjim ili većim brojem goodiesa. Oprema, naravno, može i da se kupuje za reputacione poene koje pri tome zarađujete. Nažalost, kad je postalo najslađe (potpisivanjem ugovora za NBA tim), demo se završio, pa nismo videli kakvi nas treninzi očekuju i da li ih uopšte ima. Inače, progres koji načinite igrajuću demo prenosi se u punu verziju igre kada/ako budete odlučili da je kupite. Lepo!

Gameplay nas je prijatno iznenadio. NBA Live 18 izgleda kao pickup&play igra koju smo dugo čekali. Akcije su brze i tečne, a rešenja vam „iskaču” pravovremeno, pošto se AI vođeni igrači odlično otvaraju. Sve je prilično dobro izbalansirano i ne rezultuje gomilom čudovišnih zakucavanja i vanzemaljskih poteza. Svidelo nam se što se dobrim tempiranjem šutevi iz obruča mogu uspešno blokirati, što postoji sijaset različitih način za dodavanje lopte (kroz vazduh, o zemlju, iza leđa, „lobuškama”), što možete da stanete u blok, da pratite na odstojanju igrača koji vodi loptu, pozovete saigrača u pomoć kako biste „udvojili” napadača i tako dalje. Na relativno jednostavan način se izvodi i driblanje – preko desne „pečurkice” na kontroleru, koja može da posluži i za izvođenje šuteva. Igrači su znatno teži nego ranije i osećaju uticaj inercije, što je još jedna od pozitivnih promena koje su autori načinili. Najveća prednost igre je što kontroler možete da uzmete u ruke i odmah zaigrate, a da u tome od starta uživate. Što više napora budete ulagali u otkrivanje novih komandi, to ćete ostvarivati više manevarskog prostora na terenu i još više uživati.

Iako su prethodnih meseci internetom kružili screenshotovi koji su pokazivali nadrealna grafička rešenja, NBA Live 18 ne donosi priželjkivan nivo grafike. Međutim, grafička rešenja uopšte nisu loša – naprotiv, vrlo su dobra i jedino se pod lupom mogu tražiti terminalne nesavršenosti. Generalno gledano, NBA Live 18 izgleda odlično, a to se odnosi i na igrače i na teren i na publiku. Inače, publika pravi neviđenu galamu i huk sa tribina je među boljima u poslednje vreme. Dvojac komentatora se dosta ponavlja i standardno je monoton, kada su košarkaške simulacije u pitanju. Takođe, zvuci sa samog terena su nešto „tanji” nego što smo to očekivali.

Demo je u javnosti izazvao podeljena mišljenja, a najglasniji su bili poklonici suparničkog tabora. Gledajući sa strane i bez strasti, smatramo da će ove godine NBA Live prići svom takmacu, ako ni zbog čega drugog, onda zbog fluidnog igranja i jednostavnih kontrola. Nama se nova koncepcija svidela, ali ipak treba sačekati finalnu verziju i videti šta su to u 2K Sportsu spremili za ovu godinu. Bilo kako bilo, biće zanimljivo.

Vladimir PISODOROV

 
The Escapists 2
Fortnite
Next Up Hero
NBA Live 18
Šta mislite o ovom tekstu?
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera