TEST PLAY<>
092017<><>

CMS 2018: Car Mechanic Simulator 2018

Nakon dve godine pauze, Red Dot Games, u saradnji sa studijom PlayWay, konačno nas je počastio nastavkom simpatičnog Car Mechanic Simulatora, jedine igre u kojoj možete da vodite svoju automehaničarsku radnju, ali i da zaprljate ruke menjajući delove. S obzirom na to da su u Red Dotu radili veoma dugo na razvoju Android verzije ove igre, ostalo im je prilično malo vremena da se posvete desktop izdanju, koje će od ove sezone zaživeti i na next-gen konzolama (krajem godine). Zato se igra na tržištu pojavila kao polufabrikat, što je rezultovalo gomilom bagova i slabom optimizacijom koja je razbesnela igrače.

Stigao je nastavak igre u kojoj ste mogli da vodite svoju automehaničarsku radnju, ali i da zaprljate ruke menjajući delove.

Glavni feature i ovog puta je grafika, koja naprosto briljira. U pojedinim momentima ostavlja igrača bez daha. Modeli automobila su kao pravi, a svi delovi su predano izrenderovani i dočarani do najsitnijih detalja. To je rezultovalo ogromnim skokom na polju hardverske zahtevnosti, pa će u igri na maksimalnom nivou detalja uživati samo oni sa najsnažnijim mašinama. Na raspolaganju je nešto više od 40 modela automobila koji su i ovog puta nelicencirani, dok će poznate marke doći kasnije kroz DLC-ove koji će verovatno masno naplaćivati. Baza delova takođe je doživela upgrade, tako da se sada barata sa preko 1000 različitih delova, ali to nije sve. Naime, u gradivne delove sada se ubrajaju i stakla, volan i sedišta. U radionici možete da imate do tri hidraulične dizalice, a ispred parking na nivoe na koji smeštate automobile koje ste kupili. Naravno, opet je tu i test-staza, pa se čini da Car Mechanic Simulator ide dobro utabanom stazom.

Svidelo nam se što je sada na raspolaganju preko deset modula za opravku i dijagnostikovanje delova. Novina je, recimo, što možete da se bavite vulkanizerskim radovima, da skidate gume sa felni i montirate nove i obavljate balansiranje. Tu je i punjač za akumulator, sprava za demontažu amortizacionih opruga, mini-dizalica za podizanje motora, uz čiju pomoć može da se radi generalka na motoru, i tako dalje. Omogućeno je farbanje svakog dela pojedinačno, podržano je modovanje automobila, čak i pronalaženje retkih modela na otpadima i nadmetanje sa drugim igračima. Automobili mogu i da se preprodaju ili da im se obavi tuning kako bi se spremili za trke. Kako ste to uradili možete da proverite na trkačkoj stazi, koja je takođe dostupna. U radionici možete da imate i skladište za delove. Jedino što još nedostaje je limarska radionica.

Glavni adut CMS 2018 je grafika, koja vas u pojedinim momentima ostavlja bez daha.

Kao i prošli put, Car Mechanic Simulator možete da igrate u endless režimu, sve dok vam ne dosadi da popunjavate radne naloge i obavljate posao upisan na njima. (De)montaža delova obavlja se na gotovo identičan način, što znači da je sistem pojednostavljen i ne zahteva da se ide baš „u crevca”. Ipak, određeno predznanje morate da posedujete kako biste znali kojim redosledom se obavljaju osnovne radnje. U nedostatku helpa, očekuje vas dosta „pipanja u mraku” i posećivanje YouTube kanala na kojima se nalaze tutorijali. Igra sada koristi svojevrsni upravljački prsten preko kojeg pristupate najvažnijim akcijama. Koristite ga da biste se prebacili sa montaže na demontažu, za „transport” automobila po radionici (sa jednog radnog mesta na drugo), ostvarivanje uvida u listu potrebnih delova, otvaranje radnih lista i slično.

Nama se Car Mechanic Simulator 2018 dopao i slobodno možemo da kažemo da predstavlja logičan korak u razvoju franšize. Na raspolaganju je više delova, više kvarova, više automobila i daleko više manevarskog prostora koji ćete koristiti da pokažete svoje automehaničarsko znanje. Nažalost, sve to nije dovoljno, pogotovo kada se u obzir uzme da smo dve godine čekali na ovaj nastavak. Autori nisu bili bezobrazni i svoje čedo ne nude po ceni AAA naslova, već traže svega 20 „zelenih novčanica”, što smatramo da je fer pogodba za ono što se dobija. U igri će mahom uživati nešto mlađi igrači koji ispoljavaju želju da jednog dana postanu pravi mehaničari, jer će iz nje dosta naučiti. Prava je šteta što igrom ne defiluju licencirani automobili ili barem licencirani rezervni delovi, s obzirom na to da bi to realističnost podiglo na najviše grane. Ponekad je dovoljno da vidite automobil na ulici i da znate koje po defaultu koristi gume, kakav mu akumulator treba, koja je debljina kočionih diskova i tome slično. To Car Mechanic Simulatoru nedostaje. S druge strane, casual igračima će čitava akcija delovati suviše apstraktno i neizazovno, čak i pored podatka da se sposobnosti mehaničara mogu levelovati, da se može kupovati dodatna oprema za radionicu, a automobili i sklopovi testirati na stazi. Nema tu dovoljno izazova.

Nakon brojnih „zakrpa”, Car Mechanic Simulator 2018 je u daleko boljem stanju nego kada je pušten u prodaju.

Za kraj ostaje da se pozabavimo bagovima i problemima koje smo pomenuli na početku teksta. Autorski tim daje zaista sve od sebe i neprekidno radi na izbacivanju „zakrpa” koje niču kao pečurke posle kiše. Spisak unapređenja je impresivan i u momentu pisanja teksta Car Mechanic Simulator 2018 je izgledao daleko bolje nego kada je pušten u prodaju. Igra je optimizovanija, rešeni su problemi sa zadacima koje nije moguće izvršiti, ali i dalje postoje problemi koji zahtevaju nepodeljenu pažnju autora. Šteta je što je sve tako ispalo i što je Red Dot Games toliko čekao sa izbacivanjem nastavka. Igru u ovakvom obliku smo morali da imamo još prošle godine, a eksperiment sa mobilnom verzijom nikome nije bio potreban.

Vladimir PISODOROV

 
LawBreakers
Sudden Strike 4
Pyre
The Long Dark
Ken Follet’s The Pillars of the Earth – Book 1: From the Ashes
Aporia: Beyond the Valley
StarCraft Remastered
>OBSERVER_
Hellblade: Senua’s Sacrifice
Immortal Planet
CMS 2018: Car Mechanic Simulator 2018
Šta mislite o ovom tekstu?
Strike Vector EX
Phantom Trigger
Sniper Elite 4: Deathstorm
Graceful Explosion Machine
Darkwood
Nidhogg 2
Solstice Chronicles: MIA
The Original Journey

Platforma:
PC
Potrebno:
Intel Core i3 na 3 GHz ili ekvivalent, Nvidia GeForce GTX 660 sa 2 GB VRAM ili ekvivalent, 4 GB RAM
Poželjno:
Intel Core i5 na 3,4 GHz ili ekvivalent, Nvidia GeForce GTX 970 sa 4 GB VRAM ili ekvivalent, 8 GB RAM
Veličina:
20 GB
Adresa:
goo .gl /JLnSjM

73
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera