PHONE ZONE<>
052013<><>

HTC One

Jedan je One

Umesto nove linije telefona koji bi predstavljali očekivani apgrejd prošlogodišnjih modela, HTC je ovoga puta stisnuo petlju i skockao samo jedan uređaj, jednostavno nazvan – One. U pitanju je aparat kojim je HTC glavnim konkurentima razvukao šamar, od kojeg će im brideti obrazi do Bogojavljenja. Nešto što bi se bez mnogo mašte moglo nazvati najboljim pametnim telefonom koji je ugledao svetlost dana lansiran je naposredno posle Sonyjeve perjanice (Xperia Z, vidi opis u prošlom broju), tačnije mesec i kusur dana pred premijeru Samsungovog čeda, četvrte Galaksije (vidi opis u ovom broju). Radi se o telefonu koji je spakovan u kućište od jednog komada aluminijuma, sa full HD ekranom dijagonale 4,7 inča, ultrapotentnim četvorojezgarnim procesorom, taze Androidom i temeljno rekomponovanim korisničkim okruženjem. Brži od Nexusa 4, lepši od Xperije Z, One ima sve preduslove da sve svoje konkurente ostavi u gustom oblaku prašine.

Spoljašnjost ovog telefona je neobično privlačna, a završna obrada praktično bez nedostataka. Čvrsto, izduženo aluminijumsko kućište ima nešto diskretno raspoređenih plastičnih elemenata koji su tokom izrade direktno vezani za metalni kostur (tzv. zero gap izrada, čija procedura traje čitavih 200 minuta po kućištu). Ova plastika je praktično neuočljiva, a njena uloga je da obezbedi prodor radio-talasa (NFC, WiFi, GPS, bluetooth) i poboljša grip na ivicama. Telefon u ruci leži kao saliven, a zaobljene ivice čini da ovaj, inače ne baš kompaktan telefon, deluje manji od većine modela sa ekranom slične veličine. Tajnu aluminijumske legure koju koristi za One HTC ne želi da oda, ali činjenica je da je ona neobično čvrsta i otpornija na mehanička oštećenja od drugih legura. Priključak za slušalice i taster za uključivanje nalaze na gornjoj ivici kućišta, micro USB/HDMI port je na donjoj, a taster za regulaciju jačine zvuka na desnoj ivici. Slot za microSIM karticu je s leve strane (otvara se pomoću iglice koja se nalazi u pakovanju), dok se ispod tastera za uključivanje nalazi infracrveni senzor, koji telefonu omogućava funkcionalnost daljinskog upravljača za TV i druge elektronske aparate.

Prednjom stranom dominira 4,7-inčni Super LCD 3 FullHD ekran sa Gorilla Glass 2 zaštitom i rezolucijum gustine 468 ppi. Kvalitet slike je takav da ćete više gledati u ekran nego u devojku/dečka – osvetljenje i kontrast su besprekorni, reprodukcija boja izdašna, a uglovi gledanja savršeni. Dodajte tome brzo osvežavanje i dobićete ultimativni ekran za uživanje u filmovima i igrama. Na vrhu prednje strane je otvor sočiva kamere, koji je postavljen pod uglom od 88 stepeni radi boljeg pregleda pri video telefoniranju. Umesto standardna tri, ovde postoje samo dva kapacitivna upravljačka tastera (menadžer aktivnih aplikacija u multitaskingu poziva se dvostrukim pritiskom na taster ’Home’).

Situacija ispod haube pruža isto toliko razloga za zadovoljstvo: 2 GB RAM-a, 32 ili 64 GB na disku, NFC itd. Glavna zvezda je Qualcommov novi procesor Snapdragon 600, prava zver, čije četiri glave rade na 1,7 GHz. Na audio planu takođe beležimo vidna unapređenja. HTC BoomSound konstrukcija podrazumeva, po prvi put na mobilnom telefonu, stereo zvučnike, koji su pozicionirani na prednjoj strani. Oni imaju posebno pojačalo i zaista zvuče izvanredno. Beats Audio integracija već se podrazumeva, a ona obezbeđuje bogat, autentičan zvuk sa posebno istaknutim basovima. Sve ove komponente energijom snabdeva baterija od 2300 mAh, što je dobro, ali i dalje nedovoljno da obezbedi autonomiju od dva dana.

Fotoaparat je naročito interesentan, jer umesto malog senzora i brda piksela, nudi kombinaciju sa malim brojem piksela na senzoru standardne površine. Ono što HTC One zabeleži kamerom rezolucije 4 MP ne mogu da postignu ni oni sa senzorom četvorostruko veće rezolucije. Trik je u tome što je ovde površina pojedinačnih piksela u senzoru veća – smeštanjem manje piksela na istu površinu, HTC dobija tačke veličine 2 mikrometara. Veći pikseli „hvataju” više svetla, a time i više podataka o predmetima s druge strane objektiva, što je naročito važno kada se fotografiše u slabo osvetljenom prostoru. Kvalitetu slike doprinosi i foto-čip, koji obezbeđuje kontinuirani autofokus, veliki dinamički opseg, optičku stabilizaciju slike i otvor blende F/2.0 A, najveći u kompletnom smartfon segmentu. S druge strane, funkcionalnost kamere drastično poboljšava izvanredan softver nazvan HTC Zoe, koji objedinjuje prebogat set alatki za uređivanje i filtriranje fotografija, automatsku izradu kratkih video zapisa i projekcija slajdova, korekciju lica na grupnim snimcima (npr. ako se nisu svi ljudi u kadru u isto vreme nasmejali, svakom od njih možete „montirati” osmeh pomeranjem frejmova nekoliko sekundi unapred ili unazad u odnosu na trenutak okidanja).

Što se korisničkog okruženja Sense 5.0 tiče, najvažnija novina je početni ekran, tzv. HTC BlinkFeed, koji predstavlja live stream personalizovanih informacija. BlinkFeed prikuplja sadržaje iz odabranih relevantnih izvora, tj. objedinjuje funkcije različitih aplikacija za čitanje RSS kanala i kanala na različitim društvenim mrežama. Dizajn aplikacije u velikoj meri podseća na glavni ekran operativnog sistema Windows Phone 8. Inače, čitavo korisničko okruženje je okrečeno, obogaćeno novim vidžetima i prelepo dizajniranim ikonicama.

Kao smartfon, HTC One je bez premca. Srećom, slično se može konstatovati i za njegove „telefonske” funkcije. Kvalitet i postajnost signala su vrhunski, kao što je i zvuk u slušalici – sagovornika ćete u svakom trenutku čuti jasno i glasno, bez pozadinske buke i distorzije. Zapanjujuće su i njegove ukupne radne performanse: sve aplikacije i igre koje smo probali radile su bez problema, i bez bilo kakve zadrške pri pokretanju, skrolovanju ili prebacivanju između aktivnih aplikacija.

Može li se govoriti o nekim nedostacima? Ako se „napnemo”, primetićemo da kvalitet video zapisa nije na nivou fotografija (oštrina nije najbolja i primećuju se izvesni gubici na detaljima koji su možda uzrokovani stabilizacijom slike), da je aplikacija za upravljanje TV uređajima ograničena na mali broj zemalja (naše nema ni od korova), da ne postoji mogućnost nadogradnje memorije putem memorijskih kartica, kao i da je baterija mogla biti izdašnija. To bi otprilike bilo sve što se može kritikovati.

Da li je HTC One najbolji Android telefon koji se danas može kupiti? Odgovor je nedvosmisleno pozitivan.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Sony Xperia E
LG Optimus G
Samsung Galaxy S4
ZTE V955 (ZTE Blade G)
Nextbook Premium 7se Next7D12F
HTC One
Šta mislite o ovom tekstu?
Prva pomoć za sve
Sketch Guru
3DMark
Google Keep
CloudArround Music Player
Eye Trainer Pro
iOnRoad Augmented Driving Pro
RadiON
Asbit PVSTAR+
Multi-lens Camera
SafeBox Encrypted
Google Translate
NoLED

Ukratko
• Izduženo kućište omogućava veću stabilnost i udobniju manipulaciju telefonom, kao i prirodniji položaj prilikom telefoniranja.
• Ispod haube, HTC One krije pravi zoološki vrt različitih „zveri”, od četvoroglavog procesora do stereo zvučnika sa sopstvenim pojačalom.
• Filozofija „što više piksela” pada u vodu na praktičnom primeru – sa pikselima koji zauzimaju veći prostor na senzoru dobijaju se vanserijski rezultati pri fotografisanju.
• Kapacitet i učinak baterije su ispod očekivanja. Agregat kapaciteta 3000 mAh bio bi prava mera, ali bi i telefon u tom slučaju bio glomazniji.

Operativni sistem:
Android 4.1.2
Dimenzije:
137,4 x 68,2 x 9,3 mm / 143 g
Ostalo:
Qualcomm APQ8064T Snapdragon 600 (Quad-core 1,7 GHz Krait 300), Adreno 320 GPU, 2 GB RAM-a, 32/64 GB flash, 4,7” Super LCD 3(1080 x 1920, 16M), bluetooth v4.0, WiFi 802.11 a/ac/b/g/n /Direct/DLNA/hotspot, quad-band GSM/HSDPA, microUSB/HDMI, microSIM, 3.5-mm audio konektor, Li-po baterija 2300 mAh
Proizvođač:
HTC
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera