SERVIS<>
032013<><>

Kompjuter u automobilu

Digitalni suvozač

Kako pripremiti računar za automobil, koji će služiti za navigaciju, internet, multimediju, komunikaciju i bezbednost

Car Internet Radio Pro – Android aplikacija za slušanje internet radija (uspravna i položena varijanta interfejsa)
Danas smo toliko okruženi računarima, da je prosto neverovatno da ih nema više i u nekim našim svakodnevnim okruženjima, na primer u kolima. Iako takvi specijalizovani kompjuteri postoje kao fabrička opcija kod skupljih automobila, doplata za njih nije nimalo jeftina. Da li mi sami, u samogradnji, možemo prevazići ograničenja komercijalnih rešenja, te u jednu kutiju spakovati integrisano rešenje za navigaciju, internet, multimediju, komunikaciju i bezbednost?

Brojni su načini kako se ovaj problem može razmatrati, bez obzira na to da li rešenje tražimo na nivou hardvera ili softvera. Iako pomisao da sami možemo za relativno male pare svog četvorotočkaša da opremimo računarom (eng. carputer – kompjuter u kolima) zvuči primamljivo, to nije nimalo lak posao. Doduše, sklapanje nije ništa zahtevnije od sastavljanja običnog računara, ali njegovo postavljanje iziskuje dosta planiranja, a gotovo sigurno i modifikaciju nekih panela u automobilu.

OBD-II bluetooth čitač za prenos dijagnostičkih podataka iz automobila u računar
Generalno, opcije koje su u opticaju za samogradnju računara za auto dele se u dve potkategorije – to će biti ili tablet ili manje-više klasičan računar.

Automobilski tablet

Ukoliko se odlučite da radite sa tabletom, priča sa hardverom počinje i završava se na istom mestu – u prodavnici. U zavisnosti od funkcija koje želite da krase vašeg novog saputnika, treba izabrati dijagonalu, opciju mrežnog povezivanja i kamere. Ugradnja se sastoji samo od nalaženja dobre pozicije za tablet. On se uglavnom montira između vozača i suvozača, tik ispred prednjeg vetrobranskog stakla ili, ako ste napredniji, ugradnjom u panel na centralnoj konzoli. Najpopularniji su uređaji sa displejem od 7 inča zbog solidne veličine ekrana, lakog postavljanja i nenametljivog izgleda. Iako na tržištu postoje i Windows tableti, mi ćemo se ovde pozabaviti platformom Android zbog znatne prednosti u ceni.

OBDAutoDoctor – program za prikaz dijagnostičkih podataka sa OBD porta automobila
Drugi deo priče je softver. Jedno od prvih zaduženja tableta jeste reprodukcija muzike i video materijala, a sa tim se solidno nosi svaki noviji tablet, čak i sa stock aplikacijama. Ukoliko niste zadovoljni aplikacijama koje dolaze u okviru fabričkog softvera po tom pitanju, toplo vam preporučujemo aplikaciju MX Player sa Android Marketa. Sem dobre podrške za brojne formate, aplikacija ima ugrađenu podršku za multicore platforme, kao i za druge vidove hardverskog dekodiranja zapisa, pa će i neki zahtevniji fajlovi raditi sa lakoćom. Što se tiče slušanja klasičnih radio-stanica, to je moguće samo ukoliko tablet ima ugrađen radio-prijemnik, što je često. Ako to ipak nije slučaj, jedini način je da se program radija strimuje direktno sa interneta. Aplikacija koja to dobro radi je TuneIn, koja sadrži pozamašnu listu stranih i domaćih stanica. Od komercijalnih programa, postoji aplikacija Live Car Internet Radio Pro, koja se odlikuje lakom kontrolom i pravljena je baš za automobil – ima veliku dugmad, nema nepotrebnih informacija, a postoje preporuka sličnih stanica i lociranje lokalnih stanica koje su vam trenutno u blizini (putem GPS-a). Aplikacija za puštanje muzike u kolima je Car Tunes Music Player. Omogućava lako puštanje muzike, swipe pokrete za kontrolu, a ima i opciju glasovnog pretraživanja baze pesama, što, doduše, radi samo na engleskom jeziku. Ova aplikacija nije besplatna, ali nije ni preskupa.

Druga stvar koju svaki carputer mora da ima jeste navigacija. To takođe nije veliki problem, jer na Marketu postoji dosta odgovarajućih aplikacija, pa se sve svodi na podršku za vaš uređaj, kao i dostupnost mapa za naše prostore. Pomenućemo program za navigaciju Sygic, koji postoji i u trial modu, kao i izvikani iGO, koji lepo radi, ali na tabletima koji imaju nestandardnu rezoluciju može da pravi probleme pri podešavanju i prikazu na ekranu.

Centrafuse, Windows paket za automobil: glavni meni, medijski plejer i navigacija
Kada je konektivnost u pitanju, svi tableti dolaze sa opcijom za WiFi, mada to sigurno neće biti dovoljno za naše potrebe – preporuka je da tablet bude 3G kompatibilan, a takođe i da ima bluetooth. Ukoliko imate mogućnosti da tablet povežete preko 3G mreže na internet i imate instaliranu aplikaciju Way GPS, moći ćete u realnom vremenu da nadzirete kretanje svog automobila i kada niste u njemu. Dobra stvar je to što aplikacija radi u pozadini i na samom tabletu ne daje indikacije da se vozilo prati, pa u slučaju krađe imate mogućnost da locirate automobil.

Ukoliko spadate u kategoriju „sam svoj majstor” (barem što se tiče popravke kola), svakako vredi pogledati i aplikacije koje mogu u realnom vremenu da iščitaju parametre automobila preko OBD-II interfejsa. Softver za tu namenu lako je dostupan, recimo OBDAutoDoctor, ali podrazumeva dodatnu nabavku bluetooth OBD čitača. OBD (skraćeno od On-Board Diagnostics) priključak postoji na velikom broju automobila koji su proizvedeni od 2001. godine i može biti višestruko koristan ne samo kod dijagnostike kvara, već i prilikom svakodnevnog korišćenja, jer realno prikazuje potrošnju goriva.

Android aplikacija iOnRoad Augmented Driving Lite upozorava na potencijalno opasne situacije pri vožnji
Na kraju bismo pomenuli softverski paket po imenu iOnRoad Augmented Driving Lite. Zbog ovog programa vredi se, prema našem skromnom mišljenju, opredeliti baš za tablet platformu. Aplikacija služi za otkrivanje potencijalno opasnih situacija na putu. Kamera na samom tabletu nadzire poziciju automobila koji su u saobraćaju ispred vas i upozorava vas audio-vizuelno u slučaju potencijalno kriznih situacija. Ako se automobilu ispred sebe približite više nego što je to bezbedno, aplikacija će vam to signalizirati žutom, pa onda i crvenom bojom, a na kraju će se i zvučno oglasiti. Ona, takođe, nadgleda i to da li se pravilno krećete u svojoj traci na putu, mada je to kod nas teže detektovati zbog lošeg stanja horizontalne signalizacije na kolovozu. Aplikaciju nakon instalacije treba kalibrisati, što se vrši prostim puštanjem videa sa stranice proizvođača, prema uputstvu koje je krajnje jednostavno.

Klasično rešenje

Ukoliko se pak odlučite da krenete složenijim putem sklapanja klasičnog računara, priča se ne završava samo na hardverskoj strani, mada ćete na kraju dobiti mnogo moćniju spravu u svojim kolima. Sklapanje računara za kola tehnički nije ništa teže nego sklapanje klasičnog kompjutera, ali izbor hardvera zahteva malo više pažnje.

Car Tunes Music Player – Android aplikacija za puštanje muzike u kolima; komande dodirom ekrana (levo) i glasom (desno)
Pre svega, treba obratiti pažnju na potrošnju jednog ovakvog sistema. Glavni izvor za napajanje u kolima je konektor upaljača, gde postoji jednosmerni napon od 12 V iz akumulatora. Naizmenični napon od 220 volti za napajanje računara zato moramo da dobijemo ili iz dodatnog uređaja, tzv. invertera, ili da nađemo specijalno napajanje koje radi na 12 volti. Auto predstavlja jedan veoma dobro izbalansiran sistem, barem kad je reč o struji, pa taj „ekosistem” ne smemo da narušimo, a ne dolaze u obzir ni prepravke radi „pojačavanja” napajanja i instalacije (dodatni akumulatori, modifikovani alternator itd.). To znači da računar koji pravimo mora biti energetski efikasan. Na našu sreću, danas je na tržištu dostupno mnogo računara male potrošnje a velike procesorske snage, kao što su Intelova platforma Atom i AMD-ovo rešenje Zecate. Obe platforme predstavljaju veoma zadovoljavajuća rešenja jer, uz malu potrošnju, imaju još jednu zgodnu karakteristiku – prave se u formatu Mini-ITX.

Mini-ITX je smanjeni format matičnih ploča, gde sve je spakovano na samo 17 x 17 cm. Male dimenzije i mala potrošnja dovode do toga da se ovakvi sistemi malo i greju. Zato su matične ploče uglavnom sa pasivnim hlađenjem, što dodatno pomaže u dva ključna aspekta – smanjena je buka, a kućište je lakše smestiti u gepek automobila. Ostale komponente dodaju se na ovakav računar uglavnom u vidu USB kartica – WiFi, bluetooth, FM radio, GPS prijemnik, i na kraju 3G modem. Za divno čudo, sve pobrojane komponente dostupne su na domaćem tržištu, pa sklapanje jednog ovakvog sistema neće predstavljati problem. Ne treba zaboraviti ni nabavku hard diska, još bolje SSD-a. SSD nema prednost u smislu brzine, već je, za razliku od klasičnog hard diska, neosetljiv na vibracije automobila.

Instalacija operativnog sistema vrši se kao i na klasičnom računaru. Ukoliko ste sastavili računar bez optičkog uređaja, instalaciju Windowsa ili Linuxa možete pokrenuti preko eksternog DVD-ja ili sa USB drajva. Za obe pomenute platforme postoje drajveri čak i za najnovije operativne sisteme, tako da to neće predstavljati poteškoću pri instalaciji.

Ovakvom sistemu nedostaje monitor, što u datim okolnostima može predstavljati problem za nabavku, naročito ako imate želju da on bude manje dijagonale i osetljiv na dodir. Ostaje, naravno, i opcija upravljanja putem miša i tastature, ali to, pored manjeg komfora, predstavlja i bezbednosni rizik u toku vožnje. Dobra strana je to što sistem dozvoljava priključivanje više ekrana, pa tako uz jedan ovakav računar možete da organizujete pravi multimedijski centar unutar automobila.

Naravno, postoje i gotova softverska rešenja za carputer. Jedno od najpoznatijih je Centrafuse, koji je dostupan na adresi http://www.centrafuse.com. Ovaj softver nije besplatan, ali postoji probna verzija koja traje 30 dana, što je više nego dovoljno da isprobate njegove mogućnosti. Instalacija je trivijalna - skinete trial verziju paketa Centrafuse Auto 4, koji je tek malo veći od 20 MB, i prođete kroz već ustaljena pitanja o lokaciji foldera gde ćete ga instalirati. Interfejs programa dostupan je na nekih dvadesetak jezika, na našu žalost, ne i na srpskom. Što se tiče operativnog sistema, minimum je Windows XP, ali toplo preporučujemo da ga zaobiđete i instalirate Windows 7 (ili čak Windows 8). Noviji OS omogućava da sistem radi sa znatno naprednijim glasovnim komandama, koje su, doduše, dostupne samo na engleskom jeziku.

Centrafuse dodaje OS-u mnoge mogućnosti. U okviru paketa već postoje medijski plejer, email klijent, DVD plejer, glasovne kontrole, bluetooth hands-free podrška, ekvilajzer, prikaz vremenske prognoze, web browser, navigacija, OBD interfejs, FM tjuner, satelitski radio, podrška za čitanje teksta sintetičkim glasom, kao i opcija parking kamere. Ukoliko vam je ova lista mala, a vični ste programiranju, postoji mogućnost da sami pišete nove aplikacije uz pomoć besplatnog SDK-a. Ostaje i mogućnost korišćenja aplikacija iz Windowsa, ako vam je potrebno nešto što nedostaje u paketu Cetrafuse.

Na sajtu Centrafusea postoji i detaljna lista podržanog hardvera, gde možete proveriti da li je određeni uređaj (www.centrafuse.com/SupportedHardware.aspx). Na istom sajtu postoji i dobar forum prepun korisnih informacija, pa ako naletite na neki problem, obavezno tamo potražite pomoć.

Oprez!

Ostaje još samo da vlasnike carputera upozorimo na rizike koje donose ovakva rešenja. To se, pre svega, ogleda u smanjenoj pažnji vozača, što može imati ozbiljne posledice po učesnike u saobraćaju. Takođe, ugradnja ovakvog sistema može biti izuzetno složena, pa pre nego se odlučite za to, svakako probajte sve delove sistema van samog automobila, ili pak potražite pomoć stručnjaka. Ukoliko sve prođe po planu, sigurno ćete uživati u svom novom „sokoćalu” i pitaćete se kako ste do sada mogli da živite bez njega.

Uroš VELIČKOVIĆ

 
 TRŽIŠTE
Pametna rasveta

 PRIMENA
Računari i lavine

 NA LICU MESTA
Sony Bravia 4K prezentacija
Epson i Ewe Comp prezentacija
Global Game Jam
HP i Universal Music promocija
Telenor i Deezer prezentacija
MTS Android konkurs (2)
Telenor i Nokia prezentacija

 KOMPJUTERI I FILM
Croods
Oz the Great and Powerfull
Jack the Giant Slayer
G.I. Joe: Retaliation
Filmovi, ukratko

 SERVIS
Kompjuter u automobilu
Šta mislite o ovom tekstu?
Novi život starog računara (9)

 VREMENSKA MAŠINA
Filmski efekti, bluetooth i DivX

 PRST NA ČELO
(Ne) meša se
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera