KOMPJUTERI I FILM<>
032013<><>

Filmovi, ukratko

The Host

Krajem marta u naše bioskope dolazi SF avantura „Host” (Domaćin), rađena na osnovu romana poznate spisateljice Stefani Mejer. Za režiju i scenario odgovoran je novozelandski autor Endru Nikol, poznat po filmovima „Gattaca”, „S1m0ne” i „Lord of War”. Radnja „Hosta” odvija se nakon što Zemlju zauzmu vanzemaljci zvani Duše. U pitanju su energetski paraziti koji preuzimaju tela ljudi, brišući sve uspomene bivših domaćina. Priča prati mladu Melani Strajder, koja uspeva da zadrži svoja sećanja i sada deli svoje telo sa bićem zvanim Lutalica. Za digitalne efekte u filmu pobrinuo se studio Rodeo FX.

Escape from Planet Earth

 
Novi igrač u svetu dugometražnih kompjuterski animiranih filmova je kanadski studio Rainmaker Entertainment. Nakon dugogodišnje produkcije digitalnih crtanih filmova za TV, njihov bioskopski prvenac je akciona SF komedija „Escape from Planet Earth”. Radnja filma prati dvojicu braće sa planete Baab – Skorča, koji je slavni astronaut, i Gerija, koji nadgleda njegove misije iz kontrolne sobe u svemirskoj agenciji. Kada Skorč nestane nakon što je pratio poziv za pomoć sa planete za koju cela galaksija zna da je ekstremno opasna, Geri kreće da ga spase.

Riddick

Treći deo hronika o Ridiku stiže u bioskope ovog septembra. Tim odgovoran za uspeh prethodna dva filma ponovo je na okupu. Dejvid Tvohi pobrinuo se za režiju i scenario, a u naslovnoj ulozi je Vin Dizel. Iako se radnja filma odvija nekoliko godina nakon događaja iz „Chronicels of Riddicka”, priča i atmosfera su mnogo sličniji prvom delu „Pitch Black”. Ridika su izdali i ostavili nasukanog na planeti, gde sve pokušava da ga ubije, i flora i fauna, kao i fantastične atmosferske prilike. Stvari postaju još komplikovanije onda kada na SOS signal odgovore i lovci na ucene i Ridikovi stari znanci.

Rythm & Hues bankrotirao

 
Studio Rythm & Hues je tokom skoro 25 godina postojanja izgradio reputaciju nejboljeg u industriji kada se radi o stvaranju fotorealističnih digitalnih životinja. Za rad na filmovima „Babe„ i „Golden Compass” nagrađeni su Oskarima za najbolje specijalne efekte, a poznati su, između ostalog, i po serijalima „Harry Potter”, „Narnia” i „X-Men”. Nažalost, samo nedelju dana nakon što je njihov rad na filmu „Life of Pi” nagrađen sa četiri VES nagrade (Visual Effects Society), firma je bila primorana da objavi bankrotstvo jer su propali pregovori za spajanje sa studiom Prime Focus.

Elysium

Čini se da će 2013. godinu obeležiti veliki filmovi sa postapokaliptičnom tematikom. Od svih njih nekako najviše obećava film „Elysium” južnoafričkog režisera Nila Blomkampa („Disctrict 9”). Dva veka u budućnosti postoje dve klase ljudskih bića – enormni broj siromašnih, koji žive u prenaseljenim ruševinama uništene Zemlje, i ultrabogati na orbitalnoj stanici Elysium, koji svoje resurse dobijaju iskorišćavajući stanovnike na površini planete. Glavni protagonista je bivši robijaš Maks (Met Dejmon), koji da bi spasao sopstvenu kožu mora da pokuša da promeni ceo svet.

Ćufte 2

 
Početkom jeseni u bioskope stiže nastavak filma „Cloudy with a Chance of Meatballs”, koji je 2009. godine doneo Sony Pictures Animationu naklonost kritike i publike. Priča nastavlja avanture mladog izumitelja Flinta Lokvuda. Nakon ogromne oluje hrane koju je izazvao, Flint se pridružuje kompaniji koja otklanja posledice njegovog eksperimenta. Kada se ispostavi da je Flintova mašina i dalje aktivna i da ogromne namirnice koje izlaze iz nje sada počinju da se kreću i ponašaju poput životinja, njegova družina moraće da se vrati na ostrvo Swallow Falls gde je sve počelo.

Dragan KOSOVAC

 
 TRŽIŠTE
Pametna rasveta

 PRIMENA
Računari i lavine

 NA LICU MESTA
Sony Bravia 4K prezentacija
Epson i Ewe Comp prezentacija
Global Game Jam
HP i Universal Music promocija
Telenor i Deezer prezentacija
MTS Android konkurs (2)
Telenor i Nokia prezentacija

 KOMPJUTERI I FILM
Croods
Oz the Great and Powerfull
Jack the Giant Slayer
G.I. Joe: Retaliation
Filmovi, ukratko
Šta mislite o ovom tekstu?

 SERVIS
Kompjuter u automobilu
Novi život starog računara (9)

 VREMENSKA MAŠINA
Filmski efekti, bluetooth i DivX

 PRST NA ČELO
(Ne) meša se
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera