TEST PLAY<>
122011<><>

Universe Sandbox

Zvezdano nebo oduvek je privlačilo poglede i poticalo na razmišljanje. Uloga zvezda u našoj kulturi je ogromna. Bilo bi nemoguće prebrojati sve pesme, priče, slike ili filmove koji za temu imaju zvezde u nekom obliku. Ipak, retko možemo da sretnemo „igru” koja bi se zvezdama i planetama bavila na neposredan način, simulirajući njihov položaj, kretanje, masu i gravitaciju. Na prvi pogled deluje da tu i nema materijala za igranje, da bi jedan takav program mogao da bude samo neka vrsta naučne simulacije. Na sreću, nije tako.

Predstavljamo vam nezavisno ostvarenje po imenu Universe Sandbox. Iza ove simulacije stoji mali tim sa metaforičnim nazivom Giant Army, čije ime treba da asocira na izreku o „stajanju na ramenima džinova”, tj. da se svako naučno saznanje zasniva na daleko većem skupu informacija koje su nam u nasleđe ostavili preci.

Universe Sandox je interaktivni simulator vasione. Omogućava nam da „zavirimo” u kosmičke visine i vidimo nebeska tela u punom sjaju. Međutim, za razliku od programa kakav je Stellarium (SK 1/09), dozvoljava nam i mnogo više od pukog posmatranja iz unapred definisane tačke. Naime, program sadrži simulator gravitacije koji se oslanja na Njutnovu fiziku i stvarne mere (veličinu, masu itd.) planeta i zvezda, te silu gravitacije. To ga čini moćnim obrazovnim alatom, ali istovremeno i veoma zanimljivom igrom! Tačnost simulacije u velikoj meri zavisi od zadate brzine i pravila, pa je moguće katapultirati Merkur iz Sunčevog sistema ili pak stvoriti crnu rupu iza Jupitera i posmatrati šta se dešava. Različita scenarija moguće je kreirati samostalno ili jednostavno uživati u nekom od predefinisanih. Uz igru dolazi više od sedamdeset sistema, uključujući i naš, te brojne planete, zvezde, asteroidi i čitave galaksije. Tu su i rekreacije istorijskih sudara i sličnih zanimljivih astronomskih događaja, a igrač uvek može da se prepusti mašti i stvori nove situacije. Šta bi se desilo da Zemlja počne da raste? Kako bi izgledao sudar Mlečnog puta i Andromede? Nemate ideju? Tu je jednostavno uputstvo koje će vam sigurno probuditi inspiraciju.

S tehničke strane, nema gotovo nikakvih zamerki. Program odlično koristi snagu savremenih grafičkih karti, a podržava i 3D prikaz uz pomoć specijalnih naočara. Ceo korisnički interfejs je lako prilagodljiv. Moguće je mapirati prečice na tastaturi, a postoji podrška i za snimanje slika ekrana veličine nekoliko desetina megapiksela. Najbolje od svega jeste to što postoje dve verzije igre. Ukoliko vam nisu potrebne sve funkcije ili ne želite da se igrate u svemiru, igru možete da preuzmete i besplatno. U tom izdanju moći ćete samo da uživate u unapred pripremljenim simulacijama. Ukoliko se odlučite da je isprobate, sve su šanse da će vam se javiti snažna želja za kupovinom pune verzije. Kad jednom vidite šta sve može da se uradi kada su vam ruke odrešene, a svemir poslednja granica, povratka nema.

Nikola BULJ

 
Batman: Arkham City
Call of Duty: Modern Warfare 3 vs Battlefield 3
Renegade Ops
Serious Sam: The Random Encounter
Assassin’s Creed: Revelations
The Elder Scrolls V: Skyrim
Deus Ex: Human Revolution – The Missing Link
Universe Sandbox
Šta mislite o ovom tekstu?
L.A. Noire – The Complete Edition
Costume Quest
Need for Speed: The Run
Saints Row: The Third
Dungeon Defenders
The Adventures of Tintin: The Game
Jurassic Park: The Game
Payday: The Heist
The Lord of the Rings: War in the North

Platforma:
PC
Potrebno:
1,5 GHz procesor, 1 GB RAM-a, DirectX9 grafika
Poželjno:
dvojezgarni procesor, 2 GB RAM-a, DirectX 9.0c grafika
Veličina:
36 MB download, 250 MB na disku
Adresa:
http://universesandbox .com

89
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera