TEST PLAY<>
122011<><>

Serious Sam: The Random Encounter

Povodom skorašnjeg izlaska trećeg Serious Sama, razvojni tim iz komšiluka Croteam unajmio je indie developere i ponudio im da se okušaju u originalnoj adaptaciji avatura Ozbiljnog Sime. Double D je, ne baš vešto, pokušao igru da prenese u 2D svet, a ostvarenje koje vam ovom prilikom predstavljamo nudi još smeliju ideju – potezni RPG. Možemo reći da je eksperiment uspeo.

Priča počinje kao što smo i navikli – Sima je u poteri za Mentalom, potonji je uvek „u sledećem zamku”, do kojeg treba prokrčiti put kroz svakojake beštije i poneku mozgalicu. Već prvi pogled na igru podsetiće starije igrače na stare RPG naslove. Sličnost tu ne prestaje. Naime, protivnici nisu prikazani na The Random Encounter mapama, već na njih nasumično nalećete tokom putešestvija (poput Fallouta 2), kada se pogled prebacuje u horizontalno skrolujući i akcija pauzira. Sistem kvazipotezne makljaže je sledeći: izaberete oružje ili predmet iz inventara koji će svaki od vaših likova koristiti i akcija se odmrzava na pet sekundi, nakon čega ponovo birate potez. Borbe zahtevaju dosta taktiziranja, jer razularena horda nezaustavljivo napreduje, a menjanje oružja u toku pucnjave troši dragocene sekunde. Zanimljivo je i to što je likovima moguće upravljati tokom ovih sekvenci (doduše samo pomeranjem po vertikali), tako da je sve dinamičnije od RPG-ova koji su nam poznati sa Dalekog istoka. Vrste oružja imaju svoje karakteristike i efektivni domet, pa tako ultramoćni cannon ima cooldown od jednog poteza između svakog projektila, ali čisti sve na svom putu.

Za razliku od tipičnih Serious Sam igara gde je svaki powerup zlata vredan, u The Random Encounteru ih ima na sve strane, pa ćete ubrzo skupljati duplikate u inventaru. Nemojte da vas to zavara, jer je poenta upravo u njihovom čestom korišćenju. Igra je na momente veoma teška, pogotovo borbe sa „glavonjama” koji neretko vode čitavu armiju, tako da TRE definitivno nije najbolji izbor za igrače koji se lako iznerviraju. Srećom, na raspolaganju imate tri života.

Još jedna poslastica za nostalgičare i ljubitelje old school igara je i dopadljiv dizajn igre sa ručno crtanom grafikom, blago pikselizovanim likovima i midi muzikom. Jedina zamerka s tehničke strane je što nedostataju glasovi likova i potencijalni novi fazoni, ali to je donekle razumljivo ako se na igru gleda kao na omaž jednoj davno prošloj eri. Pored toga, za kompletiranje kampanje potrebno je manje od dva sata.

Iako se možda čini da bi The Random Encounter bolje prošao kao igra za mobilne telefone ili čak Flash igra, ovo je najbolja od svih indie adaptacija legendarne pucačine koja nepretenciozno nudi kompromis između pucačine i (bazičnog) RPG-a.

Bojan JOVANOVIĆ

 
Batman: Arkham City
Call of Duty: Modern Warfare 3 vs Battlefield 3
Renegade Ops
Serious Sam: The Random Encounter
Šta mislite o ovom tekstu?
Assassin’s Creed: Revelations
The Elder Scrolls V: Skyrim
Deus Ex: Human Revolution – The Missing Link
Universe Sandbox
L.A. Noire – The Complete Edition
Costume Quest
Need for Speed: The Run
Saints Row: The Third
Dungeon Defenders
The Adventures of Tintin: The Game
Jurassic Park: The Game
Payday: The Heist
The Lord of the Rings: War in the North

Platforma:
PC
Potrebno:
2 GHz procesor, 512 MB RAM-a, DirectX 8 grafička kartica
Poželjno:
2 GHz procesor, 1 GB RAM-a, grafička kartica sa 256 MB VRAM-a
Veličina:
90 MB (Steam download)
Adresa:
www .therandomencounter .com

76
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera