TEST DRIVE<>
082009<><>

TechniSat SkyStar USB 2, SkyStar USB 2 HD CI

Sterilno dobro

TechniSat SkyStar USB 2
TechniSat SkyStar USB 2
Pre više meseci na test smo dobili USB verzije već dobro poznatih Technisatovih satelitskih prijemnika SkyStar (SK 2003/12), ali evo tek sada pišemo o njima. Razlog za ovo odlaganje nije neko posebno temeljno testiranje, već pokušaj da se sačekaju dovoljno dobri uslovi na polju softverske podrške za uređaje. Naime, kada su u pitanju satelitske kartice, uz njih se isporučuje zvanični softver, koji obično dovoljno dobro radi ono čemu je namenjen. Međutim, kartice dobijaju pun potencijal (ključevi, card sharing) korišćenjem alternativnog softvera. Podržanost od strane tog tipa softvera, u kombinaciji sa dobrim hardverskim rešenjem, određuje uspešnost nekog proizvoda.

Upravo je „softverska kriza” razlog zašto smo namerno odlagali opis ovih uređaja. U trenutku kada smo ih dobili na test, nijedan alternativni program za praćenje satelitskih kanala (AltDvb, ProgDVB, DvbDream...) nije podržavao ove modele. Situacija se vremenom popravila i sada konačno možemo da damo realniji sud o njima u poređenju sa starijim, dobro poznatim i popularnim modelima ove firme.

Ono što će verovatno obradovati većinu zainteresovanih kupaca ovih prijemnika jeste smanjeno opterećenje procesora pri radu. Čak iako specifikacije podrazumevaju neku minimalnu konfiguraciju, koja u slučaju HD varijante i nije mala, opterećenje procesora nije prelazilo više od 10 odsto, čak i pri snimanju HD kanala na hard disk. Oficijelni softver koji se dobija uz uređaje vremenom je sazreo i dobio na stabilnosti. Nakon glatke instalacije, sve je radilo vrlo stabilno, što je za svaku pohvalu.

Jeftiniji model na testu SkyStar USB 2 malo je unapređena verzija SkyStar USB kartice sa sličnim nedostacima (i dalje nedostaje prekidač ON/OFF), o kojoj smo već pisali (SK 8/2005). Ipak, postoje i unapređenja, pa su konačno dodati USB 2.0 standard, daljinski upravljač (verovali ili ne), a smanjeni su grejanje i potrošnja struje. Izraz fejs lifting najbolje opisuje ovaj uređaj. Osećaj pri radu je potpuno isti kao i sa bilo kojim starijim modelom SkyStar kartica – kao da imate instaliranu karticu unutar računara. Utisak malo kvari osećaj manje kvalitetne plastike koja je korišćena u izradi uređaja. Verujemo da većini korisnika to i neće biti toliko važno, s obzirom na to da nije toliko upadljivo, a da, samim tim što se uređaj ne nalazi u kućištu, neće doprinositi dodatnom zagrevanju računara.

TechniSat SkyStar USB 2 HD CI
TechniSat SkyStar USB 2 HD CI
Sve one koji su nabavili monitore ili laptopove koji mogu da prikažu HD rezoluciju (1920 x 1080) ili imaju HD televizor povezan na računar svakako će zainteresovati skuplji model na ovom testu. Nesumnjivo lepšeg izgleda (izrađen od malo kvalitetnije crne plastike), ovaj prijemnik će se lepo uklopiti na bilo koju radnu površinu. Ne greje se mnogo i nije mnogo hardverski zahtevan. Sadrži CI slot, koji omogućava da korisnik sam izabere odgovarajući modul za ’pametnu’ karticu paketa kanala na koji je pretplaćen. Ovo, doduše, nije moguće kod nas jer ne postoji zakonska regulativa koja bi naterala TotalTV i DigiTV da prodaju pretplatnicima samo pametnu karticu a da njima samima ostave izbor oko toga na kojoj će opremi pratiti kanale za koje su platili pretplatu, kao što je slučaj u drugim delovima Evrope. DVB Viewer je za vreme testiranja radio sasvim stabilno, bez ikakvih nagoveštaja o tome da će nešto krenuti kako ne treba. Naravno, preporučujemo da skinete najnoviju verziju ovog programa, verzija sa zvaničnog CD-a je po pravilu starijeg datuma. Softver uredno detektuje CI modul i karticu, te su oni po ubacivanju u uređaj vrlo brzo spremni za otvaranje kriptovanih kanala (pod uslovom da posedujete odgovarajući modul i pametnu karticu). Pretraga kanala na Astri (19,2° E) trajala je oko pet minuta. Naravno, da ne bi sve bilo savršeno, i u ovom slučaju postoje mali problemi softverske nekompatibilnosti. U vreme testiranja uređaja nismo, nažalost, uspeli da nateramo TechniSat TV Center i AltDVB da vide uređaj. ProgDVB je uspešno radio sa uređajem, ali sa jednom začkoljicom: potrebno je kupiti Pro verziju tog programa za praćenje HD kanala. Vraćamo se na priču s početka teksta – potrebno je da prođe određeno vreme da bi hardver bio podržan i u alternativnom softveru.

Oba uređaja su na testu radila nemački pouzdano i dobro, što je dobar znak i preporuka za buduće uređaje TechniSata. Zvanični softver je poboljšan, radi odlično ono čemu je namenjen, a određene kozmetičke izmene poboljšavaju utisak. Ogromna podrška internet zajednice i nezavisnih timova za razvoj softvera za gledanje satelitskih kanala garantuju uspešnost TechniSatovim proizvodima. Ukoliko ste razmišljali o tome da nabavite portabilan uređaj koji vam neće zadavati mnogo problema u radu, ova dva imaju naše preporuke.

Zoran OLUIĆ

 
PowerColor Radeon HD 4730, Sapphire Radeon HD 4730
Intel Pentium E6300
VTX3D Radeon HD 4770
MSi Wind U115 Hybrid
Acer Timeline 4810T-354G50Mn, Acer Timeline 5810T-354G32Mn
MSI 790FX-GD70
Suprimo Bach i Hush HTPC računari
Titan HW-120, HW-75, HW-150 i HW-200EA
Xwave S-50g, S-51g i S-57
Razer Mamba
Satzuma gedžeti
Canon CanoScan 8800F i CanoScan LiDE 700F
TechniSat SkyStar USB 2, SkyStar USB 2 HD CI
Šta mislite o ovom tekstu?
Transcend StoreJet 25F
TP-Link TL-WR941ND, TL-WR841ND, TL-WN851N, TL-WN811N i TL-WN821N
TP-Link TL-WN422G

SkyStar USB 2
Standard:
DVB-S tjuner
Ostalo:
USB 2.0, daljinski upravljač, Minimalna konfiguracija: P3 700MHz, 256 MB RAM-a, Windows 2000 SP4

SkyStar USB 2 HD CI
Standard:
DVB-S2/DVB-S tjuner (HDTV mpeg-4 i h.264)
Ostalo:
CI slot za module za pametne kartice, DiSEqC 1.2, Minimalna konfiguracija za HDTV: P4 D830 ili AMD Athlon X2 2 GHz, 1 GB RAM-a, Windows XP SP2
Proizvođač:
TechniSat
Kontakt:
InterCom Computers
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera