TEST DRIVE<>
082009<><>

Razer Mamba

Bezrepa guja

Razer Mamba
Razer Mamba
Prošlo je više od godinu i po dana od kada se Razer okitio prestižnom titulom proizvođača miša sa najvišom rezolucijom senzora. Iako već vremešan kada su računarske tehnologije u pitanju, Lachesis (SK 1/2008) je sa svojih 4000 tpi i dalje nepobediv od strane konkurencije, ali je trku izgubio od svog trenutno najmlađeg brata Mambe.

Iako Mamba sa čak 5600 tpi postavlja novi rekord kada je u pitanju rezolucija senzora, Razerovi inženjeri su shvatili da nije dovoljan samo taj detalj da bi ga igrači prihvatili kao novi najbolji miš. Zato su se potrudili da spoje ono što je do sada bilo gotovo nezamislivo i da stvore bežični miš koji po performansama nimalo ne zaostaje u odnosu na klasične žičane miševe. Mamba je prvi i zasad jedini bežični miš sa vremenom odziva od samo jedne milisekunde, čime je obezbeđeno da na komande reaguje trenutno, bez imalo kašnjenja, što je bila boljka svih do sada viđenih bežičnih modela. Razerovi inženjeri posao su obavili toliko dobro da je apsolutno nemoguće primetiti da je u pitanju bežični miš. Za svakoga ko ipak smatra da tako nešto ne može da bude, ostavljena je mogućnost da se u to lično uveri. Naime, Mambu je sa računarom moguće povezati i putem klasičnog USB kabla. Osim natrljavanja nosa nevernim Tomama, povezivanje kablom ima i praktičnu funkciju: u slučaju da se baterija isprazni u toku rada, dovoljno je miš povezati kablom i nastaviti sa radom, a baterija će se istovremeno napuniti. Kada se miš ne koristi, bateriju je moguće napuniti postavljanjem Mambe na bazu, koja je ujedno i primopredajnik kada miš radi u bežičnom režimu. Baterija je litijum-polimerskog tipa i ima kapacitet 800 mAh, a obezbeđuje autonomiju od oko dva do tri dana u zavisnosti od korišćenja miša, dok je za njeno punjenje potrebno oko četiri sata.

Kada je dizajn u pitanju, Mamba je gotovo identična kopija svog slavnog prethodnika Death Addera (SK 5/2007). Jedinu razliku predstavljaju tasteri za promenu rezolucije senzora koji se nalaze pored levog tastera, LE-diode koje se nalaze u gornjem uglu leve stranice, kao i nešto drukčiji scroll točkić. Iako je kvalitet izrade vrhunski, položaj tastera za promenu rezolucije nije baš najbolje rešen. Neće se desiti da se neki od njih slučajno aktivira, ali se zato lako može desiti to da se umesto jednog od njih greškom aktivira levi taster. Pomenute LE-diode služe kako za prikaz trenutno odabrane rezolucije tako i za indikaciju ispražnjenosti baterije. Ni ovo nije baš najbolje rešenje, jer su kombinacije crvenih, narandžastih i zelenih dioda prilično konfuzne i može se dogoditi da korisniku ne bude jasno da li je baterija pri kraju ili je trenutno odabrana najviša rezolucija. Uz pomoć pratećeg softvera moguće je odrediti do pet različitih rezolucija, i to od 100 pa sve do maksimalnih 5600 tpi, a sve u koracima od 100 tpi. Takođe, moguće je promeniti i funkcije tastera ’Back’ i ’Forward’ i dodeliti im, recimo, funkciju nekog makroa koji se veoma lako kreira. Sva podešavanja čuvaju se u internoj memoriji miša, tako da se on sa istim podešavanjima može koristiti i na drugim računarima bez potrebe za instalacijom drajvera. Softver takođe omogućava da se isključe plave LE-diode kojima je osvetljen scroll točkić na mišu, kao i podnožje baze. Donjom stranom miša dominiraju teflonske nožice i prostor za smeštaj baterije. Tu su i tri tastera, od kojih jedan služi za odvajanje USB kabla, drugi za uključivanje/isključivanje radio-primopredajnika, dok se trećim menja radio-kanal u slučaju eventualnih smetnji i nepravilnog funkcionisanja miša. Miš radi na frekvenciji 2,4 GHz, a maksimalni domet nije naveden.

I pored svih navedenih inovacija i sjajnih karakteristika, mišljenja smo da ovaj miš neće steći veću slavu, prvenstveno zbog previsoke cene koja na našem tržištu iznosi oko 150 evra. Pored toga, nepraktični LED indikatori i loše postavljeni tasteri za promenu rezolucije ne idu baš u prilog mišu koji pretenduje na to da bude najbolji. Ipak, za nekog ko voli bežične upravljačke uređaje i spreman je da to zadovoljstvo i plati trenutno nema boljeg rešenja od Mambe.

Vladimir TRAJKOVIĆ

 
PowerColor Radeon HD 4730, Sapphire Radeon HD 4730
Intel Pentium E6300
VTX3D Radeon HD 4770
MSi Wind U115 Hybrid
Acer Timeline 4810T-354G50Mn, Acer Timeline 5810T-354G32Mn
MSI 790FX-GD70
Suprimo Bach i Hush HTPC računari
Titan HW-120, HW-75, HW-150 i HW-200EA
Xwave S-50g, S-51g i S-57
Razer Mamba
Šta mislite o ovom tekstu?
Satzuma gedžeti
Canon CanoScan 8800F i CanoScan LiDE 700F
TechniSat SkyStar USB 2, SkyStar USB 2 HD CI
Transcend StoreJet 25F
TP-Link TL-WR941ND, TL-WR841ND, TL-WN851N, TL-WN811N i TL-WN821N
TP-Link TL-WN422G

Senzor:
3,5G laserski, 5600 tpi
Ostalo:
šest tastera, scroll točkić, mogućnost promene rezolucije, LED indikatori stanja baterije i odabrane rezolucije, bežična i USB veza
Proizvođač:
Razer
Kontakt:
Ex Ecentar
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera