TEST PLAY<>
052009<><>

EverQuest II: The Shadow Odyssey

Popularni MMORPG iz Sony Online Entertainmenta EverQuest II lansiran je novembra 2004. godine i od tada je obogaćen sa tri paketa dodatnih misija i četiri ekspanzije. The Shadow Odyssey predstavlja petu ekspanziju u nizu, koja je za razliku od prethodne mahom okrenuta igračima najvišeg nivoa iskustva, iako nudi „za svakoga ponešto”. Prvi zadatak, kako to obično biva, jeste da odaberete svoju stranu. Na strani dobra nalaze se Dwarves, Fae, Halflings, Froglok, High i Wood Elfovi. Predstavnici zla su Arasi, Dark Elves, Iksar, Trolls, Ogre, Ratonga i Sarnak. Najzanimljivije je to što se pojavljuje i treća, neutralna strana, čiji su predstavnici Barbarians, Erudite, Gnome, Half Elves, Humans i Kerra, a koji mogu biti članovi kako dobrih momaka tako i tamne strane zla. Kome će oni pripasti određuje se prilikom izbora početnog grada, pa će tako neutralci postati dobri ako se „rode” u Qeynosu ili loši ako se pojave u Freeportu. Iako dobro i zlo poseduju sasvim dovoljno rasa da mogućnost kombinovanja idealnog tima bude zaista velika, ubacivanje neutralne strane koja se može priključiti bilo kojem „jatu” čini da mogućnost izbora u EverQuest II bude toliko velika da često nećete moći da sretnete istu kombinaciju rasa u okviru jednog tima, ali i mogućnost da sami isprobate svaku od opcija, te da vam igra veoma dugo ne dosadi.

Jedna od glavnih odlika serijala EverQuest leži u zaista detaljnim mogućnostima podešavanja vašeg karaktera, njegovog izgleda, garderobe i držanja, pa to nije izuzetak ni ovog puta. Nećemo trošiti puno reči na sekciju kreiranja karaktera, ali ćemo samo napomenuti to da u njoj zaista možete provesti sate. Nakon ovog estetskog i mnogima najzanimljivijeg dela jedne MMO igre, potrebno je da oberete profesiju i zatim zakoračite u Norrath.

Kako je The Shadow Odyssey igra puna noviteta, moramo pohvaliti način na koji su dizajneri realizovali upoznavanje kako novih tako i starih igrača sa prednostima i unapređenjima. U prvih nekoliko misija konstantno će vam se pojavljivati „balončići” sa savetima i predlozima, a kako napredujete saveti će se menjati u one koji odgovaraju vašem novom iskustvenom nivou.

The Shadow Odyssey nastavlja lepu tradiciju prethodnih EverQuest igara u kojima se solo igrač sasvim lepo može zabaviti i napredovati bez potrebe da sebi traži tim. To je posebno važno za sve koji spadaju u grupu „neobaveznih igrača”, tačnije ljudi koji s vremena na vreme vole da odigraju nekoliko misija. Takvi igrači najčešće nemaju vremena niti želje da satima traže tim, zatim se još isto toliko dogovaraju oko zadataka u koje će krenuti. Naravno, pećine i dalje predstavljaju prilično neprijateljski nastrojena mesta za sve, pa iz njih solo junak nikada neće izaći sa glavom na ramenima, prvenstveno zbog „glavonja”, glavnih protivnika određenih regija.

Impresivno je i to što igra iz 2004. godine i dalje izgleda vrlo, vrlo dobro. Ukoliko posedujete računar koji omogućava da nivo detalja podignete na najviše setovanje, zaista ćete biti impresionirani modelima protivnika, svetlosnim efektima i prvenstveno detaljima na vodi, flori i fauni. Ovde se ne završava impresivnost grafičkog enginea, koji svoj vrhunac dostiže, prirodno, u modelu samog heroja koga vodite. Svaki pokret, detalj i izgled oklopa u kome se trenutno nalazite urađen je sa puno pažnje, pa slobodno možemo reći da heroji u EverQuestu II predstavljaju jedne od najlepših u MMO žanru.

Dodatak sa sobom donosi otvaranje regije Moors of Ykesha i dodatnih instanci. Da biste učestvovali u novim misijama morate posedovati najmanje sedamdeseti iskustveni nivo. Srećom, druge instance van pećina predviđene su za one koji nisu toliko napredni, pa će u njima moći da uzme učešće svako ko je uznapredovao do pedesetog nivoa.

The Shadow Odyssey sa sobom donosi ukupno 20 novih zona i 18 novih pećina, a ono što će se posebno dopasti igračima prvog EverQuesta jeste povratak nekih dobro poznatih lokacija iz ovog pionirskog MMORPG projekta.

Govoriti o negativnim stranama jedne ekspanzije, kao i uopšte o igri iz 2004. godine, nije nimalo zahvalno. Mahom se morate koncentrisati samo na ono što aktuelna ekspanzija nudi. U tom svetlu skrećemo pažnju na nešto teži sistem kreiranja predmeta u igri, koji zaista zahteva da se udubite u „problematiku” i dobro analizirate sve potrebne recepte, predmete, alat i sve ostalo što vam je potrebno da biste neki predmet izradili. Donekle je negativno i to što pomenuto kreiranje predmeta zahteva skoro jednaku količinu vremena kao i odlazak u misije, pa to može biti problem igračima koji vole akciju ili jednostavno nemaju toliko slobodnog vremena u rukama.

EverQuest II je sam po sebi zaista dobar MMORPG naslov, oko koga se, nažalost, nije obrazovala veća igračka komuna u našoj zemlji. Dodatak The Shadow Odyssey na odlično ostvarenje sa sjajnim sistemom kreiranja likova, profesija, rasa i klasa donosi i brojne nove misije, predmete i likove, pa je možda sada pravo vreme da se priključite svetu Norata pošto EverQuest II The Shadow Odyssey All-in-one paket u sebi donosi originalnu igru, nekoliko prethodno objavljenih dodataka i ovaj najnoviji, čiji ste opis upravo pročitali.

Milan ĐUKIĆ

 
The Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena
Fallout 3: The Pitt
Wheelman
Company of Heroes: Tales of Valor
Braid
Gobliiins 4
The Godfather II
Wallace & Gromit’s Grand Adventures - Episode 1: Fright of the Bumblebees
Leisure Suit Larry: Box Office Bust
Wanted: Weapons of Fate
Stormrise
Elven Legacy
Art of Murder: Hunt for the Puppeteer
The Last Remnant
Runes Of Magic: Rise Of The Demon Lord
Demigod
BattleForge
EverQuest II: The Shadow Odyssey
Šta mislite o ovom tekstu?
World of Dungeons

Platforma:
PC
Potrebno:
Pentium 4, 2,6GHz ili ekvivalent, 512MB RAM, 3D grafička kartica sa 256MB
Poželjno:
Core 2 Duo 2,2GHz ili ekvivalent, 2GB RAM, 3D grafička kartica sa 512MB
Veličina:
1 DVD
Adresa:
http://everquest2 .station .sony .com

84
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera