TEST PLAY<>
052009<><>

Runes Of Magic: Rise Of The Demon Lord

Posle hiljada i hiljada sati razvoja i temeljnog beta testiranja, predstavljamo vam uzbudljivi svet Taboree. Ovo su bile reči nemačkog izdavača Frogstera koje su osvanule 19. marta na oficijelnom sajtu jedne od najpopularnijih i najočekivanijih F2P igara ove godine. Beta verzija ovog MMORPG-a opisana je u novogodišnjem broju „Sveta kompjutera”. Prelazak iz beta faze bio je bezbolan. Nalozi i likovi na njima ostali su netaknuti, igra je ostala besplatna, klijent nije morao da se skida ispočetka, tako da nije bilo razloga da igrače drma glavobolja, osim što su morali da čekaju download malo povećeg patcha i da iskuse nekoliko padanja servera u narednih nekoliko dana.

Ono što je dobro ne treba ni menjati. Da stvar bude još povoljnija, Blizzard se nije u međuvremenu pobunio, tako da je igra zadržala više nego očiglednu WoWolikost. Korisnički interfejs je gotovo nepromenjen, ako izuzmemo ispravljanje ranijih bagova. Grafika je pretrpela minimalne izmene koje se svode više na usavršavanje postojećih efekata nego na silovanje okoline, detalja, napucavanja modela i besomučnog „dajrektiksovanja”. Trčkaranjem unaokolo može se primetiti da su dodate i neke nove muzičke numere kako ambijent i atmosfera ne bi postali monotoni već posle pet minuta igre. Sve je ovo i dalje upakovano u maksimalno optimizovan engine, koji ume da štucne samo kada uđete u grad gde zilion ljudi kampuje pored mailboxa čekajući da im stigne zlato od prodatih itema na aukcijama.

Iako su mnogi ukali, bukali i lupali u šerpe da se uvedu nove klase, njih nažalost nema i verovatno ih možemo očekivati tek pojavom ekspanzije. Ostao je stari sistem i na početku možete birati jednu od sledećih klasa: Knight, Warrior, Rogue, Scout, Mage i Priest. Kada dostignete deseti level, možete izabrati i sekundarnu klasu u obližnjem gradu Varanasu. Ona se razvija zasebno, što sada nije veliki problem jer ima mnogo više questova nego u beta verziji. Jedna klasa, pored svojih skillova, može koristiti i osnovne skillove ove druge klase i obrnuto, dok skillove koji su specifični za nju može koristiti samo trenutno izabrana klasa. Treba napomenuti to da svaka kombinacija klasa donosi i dodatne elite skillove, koji se mogu izučiti na 15, 20. i 25. levelu. Postojeće klase pretrpele su poprilične izmene više puta u beti, pa sada i u finalnom produktu – od promena osnovnih atributa defense i attack do promena samih skillova. Kada se ova konstatacija ukomponuje sa čestim rebalansom zona, dungeona i instanci u igri od strane game mastera, mnoge kombinacije klasa postaju preslabe i to postaje viša sila koja se više ne može pobediti ni pametnim raspoređivanjem skill poena u toku igre.

Za razliku od bete, sada postoji mnogo više instanciranih dungeona, a otvorena je i nova zona Ravenfell. Svaka zona, od prostranog zelenila u Howling Mountainsu i Silverspringu preko šumovitog Aslana do snežnog Dragonfanga i Ystre, odiše nekom svojom karakterističnom atmosferom. Radi se o velikom prostranstvu za koje treba izdvojiti puno vremena. Takođe, usput ćete nailaziti na mnoštvo NPC-ova – ima raznih ljudi, raznih ćudi i mnoštvo neprijatelja koji se dele na obične, elite i bossove.

Pored tabanja raznolikih monstruma koji obitavaju po Taborei, možete se baviti i drugim unosnim poslovima kao što je na primer budženje opreme i trgovina. Prosto je nemoguće da vam iz vedra neba padne ultimativni mač, prsten, par cipela ili gaća koji daju ultra bonuse i omogućavaju vam da ubijete najveće grmalje, kiklope, gulivere i pređete najteže questove. Takvu opremu morate obično sami da napravite i to se zove enchanting. Igra nudi mogućnost da prebacujete bonuse sa jednog itema na drugi, da mu ugrađujete rune, podižete klasu i level, čime dobijate još dodatne bonuse. U toku igre možete naići i na razne recepte koje možete iskoristiti i proizvoditi oružja, odeću, hranu, napitke, čime podižete level za neku od profesija. To obično povlači za sobom i sakupljanje (gathering) raznih vrsta resursa po svetu: biljaka, drva i rude. Sve ove iteme možete plasirati i na tržište drugim igračima, tj. na već pomenutim aukcijama (Auction House). Isto tako možete i kupovati razne stvari sa aukcije. Velika promena u odnosu na betu jeste to što se sada na aukciji mogu koristiti i dijamanti kao valuta; oni su pre bili dostupni samo ako sunete pravi novac na račun izdavača igre. Dijamanti vam omogućavaju pristup item shopu, gde možete kupovati razne stvari: vremenski neograničeno transportno sredstvo (zvano konj), razne pogodnosti za bolji enchant itema, rune za teleport ili resetovanje skill poena, veći prostor u rancu kako biste poneli više stvari odjednom itd. Pametnim igranjem i uz pomoć drugih igrača lako možete stići do opreme koju su imali samo tzv. cash shopperi (igrači koji redovno uplaćuju novac kako bi dobijali dijamante i koristili blagodeti istih).

Radi lakšeg igranja i upoznavanja sa kompletnim sistemima klasa, levelovanja, borbe i enchantovanja preporučljivo je da se registrujete na oficijelni forum, kao i da pročitate neki od lako guglabilnih vodiča. Jedan od najpoznatijih nalazi se na adresi romdata.getbuffed.com. S obzirom na to da je korisnički interfejs igre rađen u open source skript jeziku, postoje i razni add-oni koji znatno olakšavaju gameplay. Možete ih skinuti sa adrese rom.curse.com. Kako napredovanje u igri mnogo brže ide kada ste u nekom guildu, treba pomenuti i ex-yu guild Balkanija, koji se nalazi na Macantacht serveru. Osnovan je odmah po izlasku beta verzije i uvek je otvoren za nove članove. Oficijelni sajt gilda nalazi se na adresi balkania.isgreat.org.

Malo je prostora za prikaz ovako kompleksne igre. Svakako je ne treba zaobići, jer je rađena po uzoru na jednu od najpoznatijih igara ovog žanra. Ipak, malo više inovativnosti i novih ideja ne bi škodilo, i Frogster će morati debelo da se potrudi kako Runes Of Magic ne bi ostao samo bleda kopija WoW-a.

Vladimir IGNJATIJEVIĆ

 
The Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena
Fallout 3: The Pitt
Wheelman
Company of Heroes: Tales of Valor
Braid
Gobliiins 4
The Godfather II
Wallace & Gromit’s Grand Adventures - Episode 1: Fright of the Bumblebees
Leisure Suit Larry: Box Office Bust
Wanted: Weapons of Fate
Stormrise
Elven Legacy
Art of Murder: Hunt for the Puppeteer
The Last Remnant
Runes Of Magic: Rise Of The Demon Lord
Šta mislite o ovom tekstu?
Demigod
BattleForge
EverQuest II: The Shadow Odyssey
World of Dungeons

Platforma:
PC
Potrebno:
Intel Pentium 4 / 2 GHz ili AMD Athlon 2500+ ekvivalent, 1 GB RAM-a, GeForce 5700 ili Radeon ekvivalent
Pozeljno:
Intel Core 2 Duo E4400 ili AMD Athlon 64 x2 5200+, 2 GB RAM-a, GeForce 8800GT ili Radeon ekvivalent
Veličina:
1 DVD
Adresa:
www .runesofmagic .com

80
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera