NA LICU MESTA<>
112008<><>

Gde se IT spaja

Sinergija 08, Master Centar, Novi Sad, 14–17. oktobar

Osma Microsoftova stručna konferencija pod nazivom „Sinergija” održana je, kao i prethodne dve godine, u Master centru Novosadskog sajma. Sve veća i zrelija, „Sinergija” je opet oborila rekorde posećenosti (oko 1500 prijavljenih učesnika) i broja održanih predavanja (120 predavanja iz 13 stručnih oblasti). Na uvodnom predavanju kojim se već tradicionalno konferencija otvara prve večeri, ovoga puta nije bilo velikih, ključnih tema, već su u ležernom tonu, pred oko 500 posetilaca, predstavnici sprskog predstavništva Microsofta rezimirali period od prethodne konferencije, predstavili novitete iz svoje kompanije i nagovestili šta će posetioci moći da čuju u nekoliko ključnih predavanja tokom tri dana trajanja konferencije.

Od ove godine novina su i plakete za pojedince koji su, po mišljenju ljudi iz srpskog Microsofta, najzaslužniji za razvoj domaćeg informatičkog tržišta između dve „Sinergije”. Prvi laureati su Andrija Jauković (Intel), Veselin Jevrosimović (Comtrade) i Slobodan Karanović (Gradski zavod za informatiku i statistiku, Beograd), kojima su plakete dodeljene tokom uvodnog predavanja.

Najznačajniji noviteti predstavljeni tokom ovogodišnje „Sinergije” svakako su Microsoft SQL Server 2008 i Microsoft Dynamics NAV 5.0, a moglo se čuti i ponešto o sledećem Windowsu, novoj verziji Microsoftove web platforme Silverlight, uz standardna predavanja vezana za poslovni, kancelarijski i sav drugi softver kompanije iz Redmonda.

Od dodatnih sadržaja izdvojićemo takmičenje pod nazivom „Hack The Gate” u kojem su učesnici konferencije pokušavali da budu što uspešniji u simulaciji hakerskog obaranja sajta neke web prodavnice. U finalu ove „ozbiljne igre”, održanom na samoj „Sinergiji” (u kvalifikacijama su „hakeri” radili od kuće), najuspešniji od pet finalista bio je Benko Sabolč iz firme Jusoft iz Ade.

Sva dešavanja na konferenciji pratio je specijalni „Sinergija radio” sa čuvenim i nezaobilaznim Zoranom Modlijem, a ove godine su se izveštaji i prenosi uživo mogli pratiti i preko web kanala „Sinergija TV”.

Od zabavnih sadržaja, učesnici „Sinergije” imali su prilike da vide koncert grupe „Električni orgazam”, predstavu „Anđela” beogradskog Zvezdara teatra, a na koktelu koji je održan nakon uvodnog predavanja i zvaničnog otvaranja „Sinergije” prisutne je oduševila grupa „Vrelo”.

Kako se razvija domaće informatičko tržište tako raste i Microsoftovo prisustvo u Srbiji, pa time i Sinergija postaje sve veća i posećenija. Za veliki deo ovdašnjih profesionalaca još dugo će predstavljati tzv. „obavezno štivo”.

Tihomir STANČEVIĆ

 
 AKCIJE
Projekat našeg finaliste na takmičenju Europrix
SK Case Chase: Kućište „Electro”

 AKTUELNOSTI
Promene u AMD-u

 NOVE TEHNOLOGIJE
Cloud Computing

 NA LICU MESTA
PiN iDay, Novi Sad
Hewlett-Packard konferencija
Paperworld 2009, Frankfurt (najava)
Microsoft Sinergija 08, Novi Sad
Šta mislite o ovom tekstu?
Dell turneja „The Future of Computing”
Seminar „OpenIT v3.0” (najava)
Festival „ArtTech”, Pančevo (najava)
Adobe CS 4 prezentacija

 SITNA CREVCA
Modulator-demodulator (4)

 SERVIS
Umrežavanje dva računara USB kablom
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera