AKCIJE<>
112008<><>

About SK Case Chase
SK Case Chase is a prize competition organized for the readers of "Svet kompjutera" ("Computer World"), the oldest and best selling computer magazine in Serbia and Montenegro. Competition is sponsored by Chieftec and List Computers, distributor of Chieftec products in Serbia. Readers of "Svet kompjutera" are participating by sending their proposals (description, images, sketches) for modification (modding) of any Chieftec computer case to became an object of their desire. After jury in "Svet kompjutera" selects best proposal of one of the readers, the particular case is then modified by magazine's team to best reflect the proposal of the reader. Finished case is then presented in the magazine and in local TV shows, and selected participant of the competition is awarded by "case of his dreams".
The competition has started in July 2007 and in the first round the seven cases have been modified. Second round will be held from March to December 2008, so you can expect at least 10 more great modifications yet to come. This is an article about 14th case.

SK Case Chase: Kućište „Electro”

Kugla u vugla

Da smo imali staklenu kuglu, mogli smo da „vidimo” da do staklene kugle i nije tako lako doći

Prema projektu našeg čitaoca Koste Berića iz Novog Sada, kućište se zove „Electro”, a ključni element je „staklena kugla sa munjama”, tj. takozvana „plazma kugla” ili „plazma lampa”. Kada smo razmatrali Kostin projekat, prvo smo na Internetu potražili informacije o tome da li takav uređaj može da zasmeta računarskim komponentama, jer emituje elektromagnetne talase visoke frekvencije. Videli smo da su neki momci u svetu već dolazili na istu ideju kao Kosta i oni tvrde da nisu imali problema, a daljim zadiranjem u tehniku zaključili smo da uređaj nije ništa opasniji od obične neonke. Zatim smo pozvali List Computers i naručili vrhunsko i poveliko Chieftec kućište LCX-01 iz serije Mesh.

Što se tiče nabavke kugle, neki članovi redakcije tvrdili su da su takvu lampu viđali po prodavnicama, pa smo se opušteno upustili u jednostavan poduhvat kupovine iste. Međutim, ispostavilo se da tih dana nigde u Beogradu nije moglo da se kupi ništa slično. Obilazeći silne kineske i svakakve druge prodavnice, na kraju smo uspeli tek da poručimo specijalan primerak, samo za nas. Da skratimo priču, ta pošiljka jednostavno nije stigla na vreme da bismo nagrađenom čitaocu završili kućište na vreme za prošli broj. Šta je tu je, idemo s pričom kao da je sve (bilo) u redu.

Vredelo je čekati
Kosta se bogme načekao. Učesnici konkursa Case Chase sada već znaju da kada objavimo koje kućište je izabrano, dobitnik mora da sačeka dvadesetak dana, a svi ostali i ceo mesec da bi videli rezultat. Sticajem okolnosti, ovaj dobitnik je čekao dobrih pedeset dana ali, sudeći po reakciji kada je video kućište – nije mu nimalo žao. Kosta zaista nije krio oduševljenje svojim novim kućištem, a to možete da vidite i u TV prilogu u emisiji „Game Over”. Bio je zadovoljan i što je kućište zaista ogromno, jer se plašio da će da mu „zapadne” neko malešno u koje neće moći da smesti svoju moćnu i ogromnu grafičku karticu. Sve u svemu, kugla koja je obišla više od pola Zemljine kugle sada je u Novom Sadu.
Ne samo da je bila veća pauza nego je, izgleda, došlo do misterioznog jesenjeg povećanja inspiracije. Stiglo nam je zaista puno novih predloga, i to dobrih. Jedan čitalac poslao je poboljšani predlog, a imamo i četiri novoizabrana, od kojih jedan ulazi pravo na prvo mesto. U decembarskom broju videćete kako je nastalo kućište:
• „Casino” – Nikola Pavlović, Beograd
Takođe smo izbacili dva starija predloga, pa nova lista favorita, abecednim redom po nazivu, glasi:
• „Bokserski ring” – Stefan Musulin, Zemun
• „The Book” – Miloš Petković, Vreoci
• „G2 Stars” – Goran Rogić, Banja Luka, RS
• „Gajba” – Ivan Krstin, Novi Sad
• „Good@TRON/off” – Marijana Kitić, Beograd
• „Ko to tamo peva” – Miodrag Čolaković, Novi Sad
• „Krivi toranj” – Slobodan Miletić, Kruševac
• „Lamborgini Diablo GTR” – Mihajlo Hevka
• „Lara Croft” – Veljko Veljković, Srpski Miletić
• „London Bus” – Vladimir Čolović, Beograd
• „Mad Cobra” – Bojan Čejić, Vršac
• „Ogledalce, ogledalce” – Nenad Marković, Kraljevo
• „R2D2” – Bojana Marković, Vršac
• „Spiderman” – Nikola i Aleksa Mihajlović, Beograd
• „Srpski laptop” – Serveto Pecin, Bečej
• „Supersrbin” – Stefan Ilić, Subotica
• „Terminator” – Milan Lolić, Beograd
• „World of Warcraft” – Đorđe Mihajlović, Beograd
Sponzori konkursa:
Svi predlozi sa liste u konkurenciji su za modifikacije kućišta u narednim brojevima.
 
Dakle, u ruci imamo famoznu kuglu: „Vidim da ćeš imati dvoje dece – jedno muško, a drugo malo manje...”

Prema crtežu, kugla bi trebalo da „izvire” u zadnjem delu gornje stranice kućišta, ali je Kosta smetnuo s uma da se tu nalazi napajanje. Takođe, postolje kugle poprilično je visoko, skoro koliko i ona sama, pa smo odlučili da je pomerimo tačno u sredinu, u slobodan prostor između napajanja i (budućeg) optičkog uređaja.

Da se kugla ne bi samo ružno promaljala iz ravne površine gornje stranice, a slično Kostinoj zamisli, napravili smo stepenastu piramidalnu strukturu od crnog pleksiglasa, što je celom kućištu dalo upečatljiv oblik, a i kugla se, kada svetli, bolje vidi. U gornjoj stranici prosekli smo okrugli otvor nešto veći od prečnika kugle, provukli je i postavili je na određenu visinu. Slojeve piramide učvrstili smo šrafovima i stavili ukrasne, tzv. „slepe” matice. Potrudili smo se da površina kugle ništa ne dodiruje, naročito ne metal.

Kugla-lampa napaja se jednosmernom strujom od 12 V, sasvim zgodno za direktno povezivanje na napajanje u kućištu. Odlučili smo da to ipak ne uradimo, iz jednostavnog razloga: nagrađeni čitalac možda će ponekad poželeti da mu kugla svetli i kada mu računar ne radi. I obrnuto, moći će da je isključi ako ona ipak pravi smetnje nekoj računarskoj komponenti. Za svaki slučaj. Uzgred, ovaj model kugle ima i režim rada kada reaguje na zvuk i upali se kada viknete, pljesnete ili pustite (veoma) glasnu muziku.

Odlučili smo da za ovo kućište ne radimo nikakvo šmirglanje, gitovanje i farbanje. Prema tekstualnom opisu koji nam je Kosta poslao, veći deo površine kućišta trebalo bi da bude tekstura koja podseća na štampana kola. Kada pomislimo na štampane ploče, obično nam je u glavi zelena boja, čitalac je u pismu pominjao crvenu, ali mi smo se odlučili za žutu, da bismo postigli kontrast sa crnim pleksiglasom i delovima kućišta koji ostaju crni. Motiv smo odštampali na samolepljivu foliju i njome presvukli čitavu levu stranicu i centralne delove prednje stranice.

Na levu stranicu nalepili smo stilizovane oblike od crnog pleksiglasa, trudeći se da pratimo Kostin nacrt. Isto važi i za maske na prednjoj stranici: jedna je u gornjoj polovini (što su zapravo vratanca), a ona u donjoj polovini dobila je i otvor za dodatni ventilator. Doduše, kućište je takvo da već ima predviđena mesta za jedan ventilator od 120 mm na zadnjoj stranici i čak pet manjih ventilatora na stranicama, ali poštujemo čitaočev nacrt sa jednim frontalnim ventilatorom. Maske na prednjoj stranici takođe smo učvrstili šrafovima i ukrasnim maticama, i postavili tako da su malo odignute od površine prednje stranice.

Desnu stranicu ostavili smo netaknutu, u fabrički crnoj boji. Odlučili smo da ne ispratimo Kostin predlog do najsitnijih detalja, kako krajnji razultat ne bi bio prenatrpan. Čini nam se da je to bila dobra odluka – rezultat je pred vama.

S.K.



Posle dugog čekanja, famozna kugla napokon je stigla iz nekog mračnog belosvetskog budžaka.I šta smo joj mi odmah uradili?
 
Kada smo odredili mesto za kuglu i obezbedili joj oslonac, mogli smo na pređemo na pravljenje otvora na gornjoj stranici. To može da se uradi na više načina: ubodnom testerom ili tzv. „dremelom” ili...
A može i ovako: napravi se niz rupa po nešto manjem obimu, zatim se silom izvadi to parče, a onda se pažljivo brusilicom i turpijom otvor dovede do željenog oblika.






„Spratove” piramide isekli smo laserom iz komada pleksiglasa i zašrafili za gornju stranicu. Kao odstojnici služe prstenčići, takođe od pleksiglasa. Tako je nastala naša stepenasta kućica za kuglu.



Uzorak smo odštampali na samolepljivoj foliji, zalepili je preko cele stranice i prosekli otvore za hlađenje. Tek kada se cela površina lepo zalepi, mogu da se podviju ivice. Pripremljene delove Kostine kreacije jednostavno smo zalepili jakim lepkom.



Gornju originalnu rešetku samo smo presvukli u žuto, a donju smo zamenili novim delom sa otvorom za ventilator. Taj komad takođe je presvučen, ali tek pošto što smo ventilatoru napravili malo prostora. Zatim smo zašrafili gornju i donju masku.
Izgled kućišta sa Kostine skice nismo ispoštovali do kraja. Razlozi su delom tehničke,
a delom i estetske prirode.
 
Kugla u pogonu. Čudne li sprave...
Ali, efektno je, mora se priznati.
 
 AKCIJE
Projekat našeg finaliste na takmičenju Europrix
SK Case Chase: Kućište „Electro”
Šta mislite o ovom tekstu?

 AKTUELNOSTI
Promene u AMD-u

 NOVE TEHNOLOGIJE
Cloud Computing

 NA LICU MESTA
PiN iDay, Novi Sad
Hewlett-Packard konferencija
Paperworld 2009, Frankfurt (najava)
Microsoft Sinergija 08, Novi Sad
Dell turneja „The Future of Computing”
Seminar „OpenIT v3.0” (najava)
Festival „ArtTech”, Pančevo (najava)
Adobe CS 4 prezentacija

 SITNA CREVCA
Modulator-demodulator (4)

 SERVIS
Umrežavanje dva računara USB kablom

Dodatne informacije:
Predlozi se šalju na email casechase@sk.rs ili na poštansku adresu redakcije. Obavezno navesti datum rođenja, mesto stanovanja i broj mobilnog telefona.
Osnovna pravila konkursa objavili smo više puta, poslednji put u broju 2/2008..
U odgovarajućoj sobi na našem forumu (www.sk.rs/forum) možete da se raspitate o detaljima izrade svih kućišta, pogledate dodatne fotografije i razmenite utiske sa drugim članovima foruma.
Televizijsku reportažu o nastanku aktuelnog kućišta možete da pogledate u emisiji „Game Over” na televiziji Metropolis, subotom od 17 i utorkom od 14 časova.
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera