TEST PLAY<>
102008<><>

GTR Evolution

Polako ali sigurno navikavamo se na to da sve češće dobijamo nove trkačke naslove jačih simulacija vožnje. Mnoštvo ljubitelja „realnog” trkanja u poslednje vreme baš ima čime da se zabavlja. Prašina se sada podigla oko takozvanog iRacinga, simulacije koja će, kako kažu, doneti revoluciju u trkačkom svetu. U međuvremenu ćemo se okrenuti novom čedu Simbina, firme koja nas već godinama zabavlja izvanrednim simulacijama vožnje koje spadaju među najbolje na planeti.

Poslednje izdanje Simbina bio je Race 07: The WTCC Game (SK 11/2007), a GTR Evolution nije ništa novo do samo jedan oficijelni dodatak za tu igru. Pričamo o dodatnim stazama i automobilima. Što se samog endžina, grafike i svega ostalog tehničkog tiče, GTR Evolution nema mnogo čime da se pohvali. Tokom instalacije, korisnik je u mogućnosti da instalira igru kao offline ili kao online (Steam) verziju. Novina je novi mod R-Cade Extreme. Dobar alat za početnika. Koristeći ovaj mod igrači imaju mogućnost da provozaju ove zverke u arkadnom stilu i tako se malo naviknu na osećaj brzine i igri, što im kasnije može pomoći oko vožnje u realnom stilu, da ne kažemo prave vožnje. U ponudi se nalazi čak 19 staza, čijim variranjem (vožnja u obrnutom smeru ili isečeni delovi staza) dolazimo do famoznog broja od 40 varijacija. Tu su poznate staze poput Monze, Nürburgringa, Nordschleifa, Imole itd. Kao što smo i navikli do sada, sve staze su izvanredno modelirane i pravo je uživanje provozati neku od ovih besnih mašina na tako dobroj stazi.

Auto park ispunjava 12 klasa sa čak 49 unikatnih modela automobila, među kojima su poznati proizvođači automobila poput Alfa Romea, Honde, BMW-a itd. Naravno, taj vozni park ne čine samo automobili novije proizvodnje, tu je i poznati BMW ’kockica’, kao i dosta drugih modela iz WTCC šampionata 1987. godine. Programeri su uložili poslednju trunku snage ne bi li nam što realnije preneli ugođaj pravog trkanja. To je, nažalost, bilo još kada su napravili GTR 2 (SK 10/2006). Da se ne lažemo, od tada nisu mnogo napredovali i to je jedan veliki minus. Endžin je praktično ostao isti, grafika se nešto minimalno promenila. To što grafika zahteva DirectX 9 kompatibilnu karticu ekipa Simbina može samo da okači mačku o rep. Nema tu preteranog korišćenja DirectX 9 mogućnosti. No, svi mi koji smo toliko zaljubljeni u ovaj žanr manje-više gledamo u dobru grafiku. Mnogo nam je bitnije da simulacija vožnje bude što bolje odrađena, a tu GTR Evolution već ima čime da se pohvali.

Isto kao i kod prethodnih izdanja, imamo posla sa pravom zverkom u simulacijama vožnje. Kao i kod pravog trkanja, od nas se očekuje da damo svojih 110 odsto. Prvo je neophodno dobro podesiti automobil, odvozati nekoliko krugova, a zatim ga opet podesiti i tako sve dok ne postignemo najbolji odnos prianjanja i brzine. „Easier said than done”, definitivno. Kada smo podesili auto, najzad možemo da se spremimo za nešto ozbiljnije na stazi. Ne treba se previše oslanjati na kompjuterski kontrolisane vozače – neće vam biti ništa posebno zabavno u vožnji sa njima. Iako je AI napredovao od prvog GTR-a (SK 3/2005), AI vozači i dalje imaju neka „svoja” shvatanja, te se ne libe da vas izguraju sa staze u nekim totalno glupim situacijama, dok će vas, s druge strane, olako propustiti na mestima gde bi borbom mogli da povrate poziciju. Što se tiče preticanja za ceo krug ili u situacijama kada ste na kvalifikacijama vi u letećem krugu, a oni u krugu za zagrevanje, možete slobodno zaboraviti na fer-plej. Samo možemo primetiti smanjenu borbenost. Kazne za sečenje staza sada su doterane do maksimuma. Zna se, dva točka moraju konstantno biti na stazi, u suprotnom brzi krug se ne računa, a tokom trkanja postoji mogućnost kažnjavanja.

Multiplayer je zavidno napredovao poslednjih godina. U suštini, to je deo igre koji je i prodaje. Veoma mali procenat igrača igru koristi samo za trkanje sa kompjuterski kontrolisanim vozačima. Omogućeno nam je slanje i primanje fajlova, odnosno podešavanja automobila ili „ghost cara” najbržeg kruga od drugih igrača. Tokom kreiranja profila imamo mogućnost izbora nacionalnosti, a na listi se nalazi i naša. Za podizanje takmičarskog duha u mogućnosti smo da šaljemo svoje najbolje rezultate i tako se takmičimo sa ostalim vozačima. Na Internetu postoji tabela najbržih vozača, takozvani leaderboard.

Zvučna podloga odlično je urađena. Sada možemo da čujemo škripanje guma u trenucima kada prolazimo malo jače kroz krivine ili kada nam točkovi zablokiraju. Isto tako, veoma dobro čujemo ostale vozače oko nas, nekad čak i previše, tako da preporučujemo dodatno „štimovanje” zvuka zarad realnijeg ugođaja. Što se tiče zvukova automobila, standardno, imamo samo pohvale. Svaki krik ovih besnih mašina izvanredno je kvalitetno prenesen na zvučnike našeg računara, skoro savršeno. U opticaju je i realna promena vremena. Ako na nebu ugledate tmurne oblake, polako planirajte promenu taktike i guma.

GTR Evolution nam definitivno nije doneo bogzna koliko novina, ali je nesumnjivo jedna od najboljih simulacija vožnji koju možemo pronaći (zarad fizičke bezbednosti autora ovog teksta, ne smemo reći da je najbolja simulacija). Poruka Simbinu: dosta nam je bilo „pečovanja” starih igara, želimo nešto novo, „nešto divlje”! Želimo bolji model oštećenja, malo realnije ponašanje automobila u situacijama kada se nalazi van staze (pesak ili trava) i ostalih stvari koje nedostaju, ne samo ovoj već i ostalim simulacijama vožnje.

Bojan NOVAKOVIĆ

 
Spore
Crysis: Warhead
S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky
Mercenaries 2: World in Flames
Bionic Commando Rearmed
GTR Evolution
Šta mislite o ovom tekstu?
Shattered Suns
Space Siege
Romance of the Three Kingdoms XI
Dracula 3: Path of the Dragon
Pure
Star Wars: The Force Unleashed
Too Human
Super Smash Bros. Brawl
Opoona
Guitar Hero: Aerosmith
Warhammer Online: Age of Reckoning

Potrebno:
Pentium 4 / 2,4 GHz, 1 GB RAM-a, 3,7 GB na HDD-u, DirectX 9 kompatibilna kartica, 256 MB AGP
Poželjno:
Pentium 4 / 3 GHz, 2 GB RAM-a, 4,7 GB na HDD-u, DirectX 9 kompatibilna kartica, 512 MB AGP (nVidia 6800 ili jača)
Veličina:
2 DVD-a
Adresa:
www .gtr -evolution .com

83
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera