INTERNET<>
082008<><>

.rs

Veliki brat svuda oko nas

25.000 • 068 i 066 • 300.000

Broj registrovanih .rs domena polako ali sigurno raste. Osmog jula registrovan je jubilarni 25.000-ti rs domen – sanjaplast.rs. Vlasnik domena, inače iz Sopota, dobio je besplatnu registraciju na godinu dana. Prema ranije saopštenoj odluci, RNIDS će istom nagradom dočekati i pedeset hiljaditi domen. Intenzitet registracije novih domena je opao tokom leta ali se uskoro očekuje novi bum kada istekne šestomesečni period u kome su vlasnici .yu domena bili zaštićeni. Upravo na njih RNIDS apeluje da na vreme iskoriste svoje pravo da registruju .rs domene identičnog naziva kao .yu domen koji sada koriste.

RNIDS će nakon dogovora sa državnom upravom intenzivirati registrovanje gov.rs domena. RNIDS je dao i obećanje da će načini za korišćenje .yu domena nakon desetog septembra ove godine biti poznati do prvog avgusta.

RATEL i ostali

Otvoreni rat između RATEL-a i Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo, koji je započeo prošlog meseca, dobio je zanimljiv tok. Deset dana nakon pretnje MTID je preuzeo nadležnosti RATEL-a, ali je Vlada poništila tu odluku. Prema tvrdnjama Aleksandre Smiljanić, tadašnje ministarke, u njenom poslednjem intervjuu u tom svojstvu (www.mtid.sr.gov.yu/code/navigate.php?Id=872), pravna analiza obrazloženja Vlade o ukidanju suspenzije RATEL-u pokazala je da to nije smelo da se desi. Ministarka je iznela veliko nezadovoljstvo načinom na koji su ideje Ministarstva prihvatane (tj. nisu prihvatane) u RATEL-u i Telekomu. RATEL je optužila za niz nezakonitih radnji, kočenje procesa liberalizacije, pristrasnost prilikom dodeljivanja licenci. Ministarka se usprotivila i najavljenoj privatizaciji Telekoma jer se radi o firmi koja konstantno donosi prihode i čijom bi se prodajom ti prihodi predali kupcu a novac od prodaje bi se lako utrošio. Ministarka je ponovila i niz poznatih stavova u vezi s regulacijom telekomunikacionog tržišta i preporučila svojoj naslednici da zadrži isti kurs po ključnim pitanjima.

Sa druge strane, RNIDS, tačnije predsednik UO dr Jovan Radunović, demantovao je sve navode ministarke (www.ratel.org.rs/editor_files/File/Optuzbe_bez_osnova.pdf) i optužio MTID za neažurnost u davanju saglasnosti na razna dokumenta.

Kako god bilo, stara vlada je prošlost a sa novom vladom došla je i nova ministarka. Sudeći po svemu, izgleda da je RATEL odneo pobedu. Nova ministarka mr Jasna Matić ovih dana je posetila RATEL i upoznala se sa Agencijom, njenim dosadašnjim radom i planovima.

Nastavljajući sa radom, RATEL je doneo i nekoliko novih pravilnika i odluka. Doneti su tehnički uslovi za Internet mreže i kablovske distributivne sisteme (www.ratel.org.rs/index.php?page=uputstva&item=20&get_treerot=7&lang=srp). Oni predstavljaju logičku celinu sa prethodno donetim tehničkim uslovima za fiksne i mobilne telekomunikacione mreže i služe za definisanje „tehnikalija” koje operateri moraju da omoguće nadležnim državnim organima ovlašćenim za elektronski nadzor (tj. prisluškivanje). U Internet delu, definišu se pojmovi poput presretanja elektronske pošte sa atečmentima, IM saobraćaja, VoIP i video saobraćaja i P2P saobraćaja, kao i rekonstrukcija saobraćaja na nivou korisničkog imena, broja telefona, email adrese, IP i MAC adrese kao i IM identifikacije. Ovaj sumnjivi pravilnik analiziraćemo podrobnije u sledećim brojevima, jer je stigao neposredno pred predaju ovog broja u štampu.

Ratel je nastavio sa dodeljivanjem novih kodova mobilnim operaterima, pa je tako Vip dobio 068 (www.ratel.org.rs/editor_files/File/Regulativa/Odluke/Odluka_o_dodeli_mobilnog_koda_68_i_opsega_brojeva_Vip_mobile.pdf), a s obzirom na nedavni prestanak rada pejdžing sistema PTT-a i promene namene koda 066 (www.ratel.org.rs/editor_files/File/Regulativa/Odluke/Odluka_o_dodeli_mobilnog_koda_68_i_opsega_brojeva_Vip_mobile.pdf), njega će koristiti MTS.

Operateri

Telenor je i zvanično objavio da, i pored negativnog iskustva sa prvim Internet parkom u Beogradu, koji je inače nedavno i osvetljen, nastavlja sa otvaranjem novih parkova. Tako su posle Beograda, Niša i Novog Sada otvoreni parkovi u Kragujevcu i Kraljevu.

MTS je predstavio novu uslugu pod nazivom SMS Asistent. Ova usluga je dostupna Biznet (poslovnim) korisnicima i omogućava slanje dolaznih i/ili odlaznih SMS poruka i na zadati email, prosleđivanje svih dolaznih poruka na drugi broj u okviru MTS mreže, automatski odgovor na sve pristigle poruke i mogućnost predefinisanog potpisa svake odlazne poruke. Mesečna pretplata za svaku liniju sa ovom uslugom iznosi 100 dinara plus PDV, s tim što je prvi mesec besplatan. Ukoliko se odlučite za jedinstveni korporativni potpis, ostale usluge neće biti moguće.

 
Povodom potpisivanja ugovora, vrednog 5,5 miliona evra, između Železnice Crne Gore i Telekoma Srbije o izgradnji optičkog i energetskog kabla duž pruge Bar-Vrbnica, kao i godišnjice rada M:Tel Crna Gora, objavljeni su zanimljivi podaci. M:Tel je za godinu dana uzeo 25% tržišta mobilne telefonije i ima preko 300.000 korisnika od čega 260.000 pripejd, a instalirano je 5000 WiMax priključaka. Uporedo s radovima na optičkom linku, M:Tel će postaviti i bazne stanice za bolje pokrivanje pruge signalom mobilne telefonije. Dosadašnje investicije M:Tela premašile su 100 miliona evra.

Pakom Solution Centar je potpisao ugovor sa kompanijom Telsey koji će omogućiti uvođenje najsavremenije komunikacione tehnologije IP televizije u domaće hotelijerstvo.

Svojevremno je Dunav osiguranje prvo od svih konkurenata ponudilo prijavljivanje za neke usluge putem Interneta. Pre nekoliko meseci, firma Delta Generali je to uradila na ozbiljan način, a sada Dunav nudi polise putničkog zdravstvenog osiguranja koje se u roku od 24 sata isporučuju na kućnu adresu. Prihvataju se Visa i Master kartice.

Sredinom jula sajt Montenegro erlajnza napadnut je dvaput, a ubrzo zatim i sajtovi Vlade Crne Gore i lista Vijesti, kao i nekoliko kompanija. Napadnuti sajtovi okićeni su albanskim obeležjima, parolama i muzikom.

Dušan DINGARAC

 
.rs
Šta mislite o ovom tekstu?
Besplatan Internet
Bolje od GPS-a
Inicijativa moćnih
Komercijalizacija Interneta
Google Lively
Internet i nadzor građana
WWW vodič
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera