INTERNET<>
072008<><>

.rs

Bežična Srbija

Internet parkovi • 069 i rat MTID i RATEL • ADSL Speed UP

Proteklog meseca, medijski najpraćeniji događaj, bar od tema o kojima pišemo na ovim stranicama, svakako je bilo predstavljanje Telenorovog projekta internet parkova. Telenor je ovim projektom zamislio da pokrije određeni broj parkova bežičnim Internetom, ali i vidljivim obeležjima kompanije: klupama sa 3G USB modemima, obeliskom sa bežičnom opremom i tablama. Zaista lepa ideja, preuzeta iz razvijenijih zemalja, uz besplatno korišćenje prva tri meseca. Na samom otvaranju prvog parka u Beogradu, u Studentskom parku, novinari su se pitali koliko će cela stvar da potraje. I naravno, nije dugo potrajalo – samo dva-tri dana. Oprema je pokradena, table i obelisk su izlupani i išarani. Nakon vesti o uništenju opreme, otišli smo ponovo na lice mesta i zatekli smo samo klupe, ali i bežični signal koji je koristilo nekoliko posetilaca u parku. Po svemu sudeći, drugi bežični uređaj postavljen je na zgradu Prirodno-matematičkih fakulteta i on je preživeo. Telenor je rešio da ne odustane od ideje internet parkova pa je otvorio jedan u Parku vojvode Bojovića u Nišu i jedan u Dunavskom parku u Novom Sadu.

Kad već pominjemo javni bežični Internet, moramo da pomenemo i da je u centru Zrenjanina omogućeno besplatno korišćenje bežičnog Interneta i da ceo projekat finansira Opština. Očekujemo više detalja o ovom projektu već u sledećem broju.

Telenor je dobio pozivni broj 069 i krenuo sa reklamiranjem. Međutim, Ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo ubrzo je reagovalo. MTID je napao RATEL jer je kôd dao bez tendera i doneo dva pravilnika bez saglasnosti Ministarstva (Pravilnik o opštim uslovima za interkonekciju javnih telekomunikacionih mreža i Pravilnik o upravljanju planom numeracije za telekomunikacione mreže). Ministarstvo je zatražilo da se sve nezakonite radnje ponište u roku od deset dana, ili će u suprotnom preuzeti nadležnosti RATEL-a, prema Zakonu o državnoj upravi. RATEL je odgovorio saopštenjem na svom sajtu u kojem tvrdi da nije prekršio svoja ovlašćenja, već da Zakon o telekomunikacijama (usvojen 2003. godine) kao bitnu novinu donosi drugačiju raspodelu nadležnosti za obavljanje poslova u oblasti telekomunikacija u odnosu na ranija rešenja. RATEL tvrdi da neosnovana primena Zakona o državnoj upravi, koja bi Agenciji uskratila nadležnosti, predstavlja grubo kršenje Zakona o telekomunikacijama, odnosno njegovo stavljanje van snage. Time se svakako krše svi ugovori potpisani u vezi sa harmonizacijom regulative u oblasti telekomunikacija sa EU. RATEL tvrdi da se nadležnosti državnih organa u oblasti telekomunikacija svode isključivo na najkrupnija i najopštija (strateška) pitanja, dok se gotovo svi poslovi poveravaju novoosnovanom samostalnom i nezavisnom regulatornom telu – Agenciji.

Ministarstvo je najavljenu odluku i ostvarilo, te je donelo rešenje o oduzimanju nadležnosti na 120 dana. RATEL je podneo tužbu Vrhovnom sudu Srbije i zahtev Vladi za odlaganje izvršenja rešenja Ministarstva. Vlada je rešenje poništila, a RATEL je u toku postupka štićen jakim obezbeđenjem, kako ljudi iz Ministarstva ne bi mogli da uđu u njegove prostorije. Šta se krije iza sukoba, možda može da razjasni jedan novinski članak koji je Ministarstvo prenelo na svom sajtu (www.mtid.sr.gov.yu/code/navigate.php?Id=853). Možda je to u pitanju, a možda i ne – tek, rat je u toku.

MTS je predstavio novu uslugu pod imenom DuoSIM. Po ceni od 1500 dinara nude se dva broja iz MTS-ove mreže na istoj SIM kartici, pri čemu jedan od njih mora biti postpaid (www.mts.telekom.yu/index.php?ID=2254). Takođe, MTS se ogradio od bilo kakve veze sa hoax SMS porukom koja je kružila tokom juna („Pošalji ovo na 10 brojeva i dobićes 1000 dinara kredita i 100 besplatnih poruka! Mt:s i Telenor, povod 81. godisnjica JAT-a. Tačno je, salji!”).

Telenor je za sve svoje korisnike omogućio besplatno preuzimanje browsera Opera Mini, omogućivši i korisnicima sa skromnijim telefonima da pregledaju HTML stranice.

E-dućan je postao zvanični partner Privredne komore Srbije na polju promovisanja i implementacije elektronskog poslovanja. Zaživeo je i projekat koji se realizuje uz pomoć Fondacije Telenor, Narodne biblioteke i Ministarstva kulture. Reč je o digitalnim čitaonicama novina, bazi od preko milion članaka iz dnevne i nedeljne štampe, arhiviranih od početka 2003. godine, koja je dostupna preko sajta firme Ebart na adresi www.arhiv.co.yu. Najnoviji korak je opremanje dvadeset biblioteka u Srbiji tako da mogu da imaju pristup ovoj arhivi.

Na konkurs za privatizacionog savetnika za Telekom Srbije prijavilo se čak sedam kandidata. Telekom Srbije je uveo novu uslugu za svoje ADSL korisnike. Reč je o usluzi ADSL Speed UP koja omogućuje korisniku da duplira brzinu priključka tokom tri sata. Nakon prijave na sajtu, omogućena je automatska prijava koja dodaje 50 dinara na račun korisnika, a četvrta prjava je besplatna (www.telekom.nadlanu.com/OPSTE/Vesti.aspx?ac=snews&ui=30754). Naravno, ova usluga ne važi za korisnike najbržeg ADSL paketa.

BeotelNet je, posle zvaničnog pripajanja NSPointNeta, kupio i firme „Božić i sinovi” Inter.net iz Pančeva i Sinfonika iz Beograda. Zanimljivo je da je provajder Sinfonika nastao kupovinom Tehnikomovog provajderskog dela od strane slovenačke firme i da je sada prodat, i pored svih najava od prošle godine da će slovenačke firme kupovati srpske provajdere. BeotelNet ima nameru da nastavi integracije sa drugim provajderima.

EUnet je konačno predstavio novu hosting platformu koja je najavljena pre šest meseci, a svim odličnim đacima u Srbiji omogućio je besplatan Interent tokom leta.

U Beogradu je krajem juna održana Treća broadband konferencija jugoistočne Evrope, na kojoj je demonstrirano Ciscovo Wi-Max rešenje.

U Kraljevu je presečen lanac piraterije. Dve osobe su uhapšene jer su distribuirale autorski materijal putem FTP servera koji je bio dostupan korisnicima bežične mreže Ekskalibur na područiju Kraljeva i Mataruške Banje. Za omogućavanje pristupa serveru, osumnjičeni su uzimali naknadu od korisnika.

Povodom sto dana .rs domena održana je konferencija za štampu. Do sada je registrovano preko 24 hiljade domena. Upućen je apel javnosti da se ozbiljnije tretira problem prelaska sa .yu domena, jer će njegovim gašenjem nestati sve web stranice i email adrese.

Dušan DINGARAC

 
.rs
Šta mislite o ovom tekstu?
MTS usluga „Moj pogled”
Internet protokol adrese
Zarada na sajtu (2)
Internet trendovi
Adresni prostor na Internetu
Borba za prevlast na Internetu
WWW vodič
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera