NA LICU MESTA<>
072008<><>

Koderski izazov

Ultimate Coding Challenge 2008, Elektrotehnički fakultet, Beograd, 3. jun

Elektrotehnički fakultet već je bio mesto dešavanja takmičenja u programiranju (<ecode>, SK 4/2007),a 3. juna održano je još jedno, Ultimate Coding Challange 2008. Takmičari su se nadmetali u rešavanju algoritamskih problema u zadatom vremenskom roku, a probleme su se mogli rešavati u nekoliko programskih jezika: Java, C++, Paskal, C#. Sistem takmičenja već je viđen na <ecode> takmičenju. Naime, nakon rešavanja problema, takmičari su mogli pogledati kodove ostalih takmičara i, ukoliko uoče neku grešku, mogli su ih izazvati i na taj način osvojiti dodatne poene. Ono što je interesantno jeste to da su na ovom takmičenju, pored studenata mogli da učestvuju i učenici srednjih škola, te je tako bilo učenika iz Kikinde, Novog sada, Vršca...

I ovo takmičenje realizovano je u režiji studentske organizacije EESTEC (Istek) uz generalno sponzorstvo i tehničku podršku firme Pexim Solutions. Kao sponzori, oni su se potrudili da organizuju zaista vredne nagrade u vidu tri laptop računara, namenjena najboljim takmičarima. EESTEC je i sada, kao i na <ecode> takmičenjima pokazao veliki profesionalizam. Na žalost, za deo organizacije koji je pripadao Peximu to se ne može reći. Ono što je sve prisutne iznerviralo jeste kašnjenje početka takmičenja za oko sat i 30 minuta. Kašnjenje su prouzrokovali tehnički problemi, ali to se nije činilo kao dobro opravdanje nekim takmičarima koji su iz protesta napustili takmičenje. Kada je takmičenje napokon počelo, nije bilo većih problema.

Po završetku takmičarskog dela, dok su se čekali rezultati, Nenad Jovičić, product menager Pexima, održao je predavanje pod nazivom „.Net vs Java – Pragmatično poređenje”. Kroz ovo predavanje pojasnio je da su programski jezici samo alat, a da suštinu programiranja čini poznavanje algoritama i struktura podataka.

Nakon toga pristigli su i konačni rezultati. Prvo mesto osvojio je Rajko Nenadov, student Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, drugo Igor Kabiljo, student Računarskog fakulteta u Beogradu, a treće Miroslav Bogdanović, učenik Matematičke gimnazije u Beogradu. Posebna nagrada uručena je Aleksandru Andrejeviću (15) iz Novog Sada, kao najmlađem takmičaru koji je uspešno rešio neke od problema.

Organizacija ovakvih takmičenja podiže informatičku svest društva i popularizuje, ali i demistifikuje programiranje. Da nije bilo tehničkih problema, kompletno takmičenje dobilo bi najvišu ocenu.

Nebojša BOŽIĆ

 
 AKCIJE
SK Case Chase: Kućište „Disco Box”

 AKTUELNOSTI
Lokalizacija slobodnog softvera na srpski jezik

 TRŽIŠTE
Intel Atom platforma i konkurenti

 NA LICU MESTA
Disney Interactive Studios / Extreme CC konferencija
Ultimate Coding Challenge 2008, ETF
Šta mislite o ovom tekstu?
Sony Ericsson konferencija
Alti seminar, Ohrid
Otvaranje vodeće Telenor prodavnice
New Media Festival, Cinema City, Novi Sad

 KOMPJUTERI I FILM
Kung fu panda
Letopisi Narnije: Princ Kaspijan

 SITNA CREVCA
Modulator-demodulator – modem

 SERVIS
Višejezgarni procesori i paralelno programiranje
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera