INTERNET<>
052008<><>

Internet servisi

OpenDNS

Preskočite svog provajdera

Rešili ste da konačno pređete na kablovsku internet vezu, ili možda ADSL? Dosta vam je čekanja zbog sporog otvaranja web stranica, i sa pravom očekujete da će se uz 512 Kbit/s web strane otvarati gotovo trenutno. Bilo bi to veliko olakšanje jer više ne bi bilo dosadnog čekanja.

Međutim, sa novom vezom otvaranje web stranica neznatno je brže, a web browser i dalje deluje tromo. Nije vam jasno u čemu je problem. Tehnička podrška vas ubeđuje da imate viruse na računaru koji vam usporavaju mašinu, možda je saobraćaj gust pa je došlo do zagušenja... I nikako da se dođe do pravog odgovora i rešenja, a problem može biti u preopterećenom DNS serveru samog provajdera.

Sitno, ali bitno

Rešenje je u javno dostupnom i besplatnom DNS serveru. OpenDNS (www.opendns.com) je pokrenuo ovakvu besplatnu uslugu, a osim bržeg i pouzdanijeg surfovanja, korisnici mogu imati i druge prednosti.

DN (Domain Name) serveri veoma su važna karika prilikom krstarenja Webom. Njihova uloga sastoji se u tome da zahtev za učitavanje određene web stranice, koji dolazi iz web browsera korisnika, pretvore u numeričku adresu, tako da ostatak sistema „zna” kakav sadržaj treba da isporuči korisnikovom računaru. Zahvaljujući DNS mašinama ne moramo da pamtimo i koristimo web adrese u vidu brojeva, već kao logična imena.

Prema tome, svaki zahtev za otvaranjem određenog web sajta ide preko ovih servera, pa u slučaju da je on preopterećen ili loše projektovan, korisnici imaju utisak da je surfovanje sporo. Nije retka pojava da se korisnicima jednog domaćeg velikog ISP-a web strane čak i ne otvaraju zbog loše projektovanog DNS sistema, jer svi su ubeđeni da je u pitanju drugi problem i niko ništa ne preduzima.

Kompanija iza usluge OpenDNS formirala je samoisceljujuću mrežu servera koja pokriva Evropu i Ameriku, dajući maksimalne performanse koje se mogu postići. Takođe, svi serverski sistemi OpenDNS-a, gde god da su smešteni, koriste paralelno tri različite veze ka Internetu, da bi se osigurala stalnost i visoke perfomanse veze između njihovih servera i Mreže.

Serveri u svakom data centru kompanije OpenDNS formiraju klastere koji konstantno balansiraju opterećenje, pružajući maksimalno brz odziv na svaki DNS zahtev. U ovom trenutku mreža prevodi više od 30.000 zahteva u sekundi.

Pravi dragulj „za dž”

Jedan od razloga ovako dobrih perfomansi leži u geografskom rasporedu OpenDNS servera, koji pri tome koriste tehnologiju Anycast. U pitanju je posebna tehnologija rutiranja, što ima za posledicu da je na zahtev svakog korisnika OpenDNS sistema odgovoreno od strane fizički najbližeg data-centra.

Pored ovih prednosti, korisnicima je data mogućnost blokiranja različitih kategorija sadržaja na Webu, i to bez potrebe instaliranja dodatnog softvera na računaru korisnika. Ovo može biti korisno administratorima manjih mreža u firmama, ili roditeljima koji žele da spreče decu u gledanju nepoželjnih web sadržaja.

Mnogim korisnicima nije jasno kako kompanija uspeva da pruža ovakvu uslugu potpuno besplatno? Njihov poslovni model identičan je onom koji imaju Google i Yahoo, a to znači diskretne reklame na stranicama za pretragu.

Kako sve ovo može da radi za vas? Najjednostavniji način je da koristite njihove DNS adrese (208.67.222.222 i 208.67.220.220) koje se unesu u podešavanja na računaru korisnika umesto onih koje je dao lokalni ISP. U slučaju da je potreban malo širi opseg usluga koje pruža OpenDNS, neophodno je kreirati nalog, takođe besplatan. U tom slučaju može se filtrirati saobraćaj, videti statistika, blokirati kategorije web sadržaja, blokirati pojedinačni domeni, formirati kratice itd.

Kada korisnik zameni DNS adrese na svom računaru, odmah može primetiti brže učitavanje web stranica. Nema nikakvih reklama koje iskaču na ekranu i slično. U slučaju da je zahtevana web adresa pogrešno uneta, otvara se web stranica OpenDNS pretraživača sa mogućim rezultatima pretrage, kada se mogu pojaviti pomenute reklame. Praktično identično kao da koristite Google. Takođe, u slučaju da unesete bilo koji pojam u polje za URL, pojaviće vam se ovakvi rezultati pretrage. Jednostavno, OpenDNS je pravi besplatni dragulj na Internetu, jer pruža uslugu koja je nedostajala mnogim administratorima, ali i kućnim korisnicima.

Mirko PERAK

 
.rs
Web servisi
Budućnost Weba
Web servisi
Internet servisi
Šta mislite o ovom tekstu?
Internet televizija
WWW vodič
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera