INTERNET<>
052008<><>

Web servisi

Google Sky

Pored snimaka Zemljine površine Google nudi prozor u kosmos

Šta je bolje od zabave kroz koju se nešto može i naučiti? Čarobna kombinacija koja daje rezultate i privlači korisnike softvera ili posetioce web sajta.

Na bazi tehnologije koja je iza servisa Google Maps, ova kompanija ponudila je nešto u vizuelnom smislu mnogo interesantnije, što može biti od pomoći pri učenju astronomije. To je Google Sky, kao i još dva povezana web servisa, Google Mars i Google Moon.

Na web adresi www.google.com/sky nalazi se atraktivno dizajniran korisnički interfejs za ovaj web servis. Sve je dovoljno jednostavno, pa korišćenje servisa ne predstavlja prepreku za uživanje u istraživanju zvezdanog neba. S druge strane, Google Sky nudi dovoljnu količinu informacija koja može zadovoljiti većinu amatera, ili školsku omladinu koja se priprema za nastavu iz astronomije.

Jednostavno, i vizuelno atraktivno

Kada se otvori početna strana, korisnika dočekuje atraktivan interfejs koji funkcioniše besprekorno kada se u pitanju najrasprostranjeniji web browseri. U dnu ekrana, u vidu zasebnog horizontalnog frejma izvučene su ikonice koje omogućavaju pristup različitim aspektima prikaza zvezdanog neba, kao što je recimo specijalizovani odeljak za proučavanje solarnog sistema.

Klikom na ikonicu solarnog sistema dobija se mogućnost pregleda svih planeta zajedno sa Suncem, a svi snimci, bilo da su u pitanju najbliže planete ili udaljene galaksije, potiču od poznatih organizacija kako što su NASA, SDSS i DSS Consortium.

Ikonica Constellations nam omogućava pregled poznatih sazvežđa, pri čemu su zvezde povezane linijama, pa je njihovo uočavanje lako. Inače, slika prikaza neba može se uvećavati i smanjivati pomoću klizača u levom gornjem uglu, koji je vidljiv sve vreme, ili mnogo lakše okretanjem točkića na mišu. Pomeranje slike vrši se pritiskom levog tastera miša i povlačenjem.

Ikona Hubble Showcase donosi kolekciju fotografija neobičnih i zanimljivih kosmičkih pojava: udaljenih galaksija, maglina, snimke nebula itd. Najveća vrednost ovog odeljka je u poučnom tekstu koji prati svaku fotografiju. Njemu su pridodati linkovi ka opširnijim informacijama, obično ka web sajtovima astronomskih organizacija. Sličan odeljak je Chandra X-Ray Showcase, koji nudi snimke načinjene infracrvenom tehnologijom i snimanjem rendgenskim zracima. Pored pomenutog, tu je galerija ultraljubičastih snimaka.

Vrlo je zanimljiv odeljak Earth and Sky Podcast, koji je neka vrsta bloga ovog projekta, gde se u redovnim vremenskim razmacima postavljaju fotografije različitih astronomskih fenomena, uz propratne osnovne informacije, linkove ka opširnijim člancima i audio snimke u trajanju od 90 sekundi. Vrlo poučno, zabavno i informativno.

Mesec i Mars

U gornjem desnom uglu glavnog okna u kojem se prikazuju fotografije mogu se videti tri dugmeta: Infrared, Microwave i Historical. Kada se prikaže slika bilo kog nebeskog tela ili fenomena, ova dugmad omogućava dodatne slojeve sa informacijama koje nosi taj spektar zračenja. Ovi slojevi mogu menjati stepen providnosti pa se pogled može prilagođavati prema potrebama.

U gornjem levom uglu dodati su linkovi ka dva srodna projekta, koji na neki način čine celinu sa opisanim; Google Moon (www.google.com/moon) i Google Mars (www.google.com/mars). Koristeći tehnologiju Google Maps web sajta, ovde su prikazane fotografije mesta sletanja nekoliko misija Apolla, kao i ostale dostupne fotografije mesečeve površine. Tu su neophodne informacije koje prate ove događaje, kao i funkcija topografskog prikaza mesečeve površine.

Još interesantniji je projekat Google Mars, koji prikazuje informacije o svim robotskim misijama upućenim na ovu planetu. Prisutno je obilje fotografija, opisi letelica, članci koji obrađuju različite pojave na Marsu, kao i dodatni topografski i infracrveni prikaz, pored standardnog u vidljivom spektru.

Sva tri projekta koja smo pomenuli vredan su dodatak edukativnim sadržajima na Webu, i mada im prevashodna svrha nije zabava, njihovo korišćenje je veoma zarazno i prisiljava da na nenametljiv način učite.

Ako ste zadovoljni pomenutim Google lokacijama, iskoristite priliku pa posetite web sajt Themis na adresi themis.asu.edu, posvećen takođe istraživanjima Marsa. Pored obilja informacija i kvalitetnih tekstova, na raspolaganju su veoma atraktivne originalne fotografije Marsove površine, kao i radovi umetnika.

Mirko PERAK

 
.rs
Web servisi
Šta mislite o ovom tekstu?
Budućnost Weba
Web servisi
Internet servisi
Internet televizija
WWW vodič
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera