NA LICU MESTA<>
042007<><>

CeBIT 2007, Hanover

Prilično drugačiji

CeBIT se lagano menja iz sajma velikih premijera u poslovni sajam razmene znanja. Iako se i ove godine beleži porast broja posetilaca, da li su te promene dovoljne da spasu ovaj legendarni sajam?

Iako je prethodnih godina osnovna karakteristika poznatog i velikog sajma informatičkih tehnologija bila kriza i pad broja posetilaca, ove godine situacija je nešto drugačija. Iako bi se šetnjom kroz sajamske hale mogao steći drugačiji utisak, ove godine CeBIT beleži porast broja posetilaca za više od 10 odsto u odnosu na prošlu godinu. Kada bismo to brojčano izrazili, to znači da je kroz nešto više od 280.000 m2 izložbenog prostora prošlo oko 480.000 posetilaca. Oko 106.000 stranaca je došlo u Hanover iz stotinak zemalja sveta, a ono što je karakteristično za ovogodišnji CeBIT jeste rast broja posetilaca i izlagača iz Azije i Severne Amerike.

Više je manje?

Zašto smo rekli da bi se šetnjom kroz sajamske hale mogao steći drugačiji utisak, iako cifre pokazuju „rast” sajma? Karakteristične gužve za dane vikenda ove godine su bile znatno manje u poređenju s prošlom godinom. Da li je tome uzrok visoka cena ulaznice (40 evra za jedan dan i 70 evra za trajnu ulaznicu), tek, bio je primetno manji broj „sakupljača reklamnih kesa i ostalog promotivnog materijala” ili je njihova koncentracija ove godine pomerena u neke druge hale koje nama nisu bile zanimljive (kao što su štandovi nemačkih mobilnih operatera). Takođe, ovogodišnji sajam je održan na oko 30.000 m2 manjem prostoru nego prošle godine. Prevedeno na jezik „sajamske pešadije”, ove godine je površina za obilazak bila manja za još jednu halu. Na konferenciji za novinare organizatori sajma su ovo opravdali napretkom tehnologije. Uređaji koji su pre samo nekoliko godina zauzimali celu sobu danas mogu da se stave na radni sto, a da ne pominjemo moć prenosnih uređaja koji često staju na dlan ruke. Zaista, ne možemo da se ne složimo sa ovom tvrdnjom, ali, isto tako, primetili smo odsustvo nekih velikih imena sa ovogodišnjeg CeBIT-a (nVidia, BenQ...), a nisu previše optimistične najave o (ne)opravdanom odsustvu velikih firmi poput Asusa i Gigabytea sa sajma najavljenog za sledeću godinu. Ovi tajvanski giganti to pravdaju izjavom kako CeBIT sve više poprima lokalni karakter i da većinu posetilaca čine krajnji korisnici iz Nemačke, što nije preterano korisno ovakvom profilu kompanija. Ono što je iz perspektive posmatrača bilo uočljivo jeste veliki deo neinformatičkog sadržaja poput torbi za laptope, futrola za mobilne ili maski za MP3 plejere i mobilne telefone.

Na istoj konferenciji se, međutim, moglo čuti da se CeBIT uspešno transformiše u poslovni sajam čiji je osnovni adut kvalitetan sadržaj konferencija i seminara i interakcija između poslovnih ljudi širom sveta. Ključne reči su „savetovanje, razmena znanja i umrežavanje”. Kao dokaz toj tvrdnji izneli su činjenicu da su samo prvog dana sajma postignuti sporazumi vredni pet milijardi evra, a da ukupan obrt novca do kraja sajma iznosi 11 milijardi evra. U toku sedam dana trajanja sajma održano je preko 1000 foruma.

Nas i Rusa...

Još jedna činjenica koja ovaj CeBIT čini posebnim jeste to što je Rusija partnerska zemlja ovogodišnjeg sajma. Pošto je u prethodnim godinama razmena u ICT proizvodima i uslugama prešla iznos od milijardu evra, BITKOM (Nemačka asocijacija informacionih tehnologija, telekomunikacija i novih medija) izabrao je Rusiju za partnersku zemlju u 2007. godini, a Nemačka je postala partnerska zemlja za identičnu rusku asocijaciju imena APKIT. Iz tog razloga, Deutsche Messe AG, organizator CeBIT-a, pozvao je Rusiju da na ovom sajmu učestvuje pod privilegovanim statusom. Zbog svega toga, Rusija je sa 150 izlagača, na površini od skoro 3400 m2 predstavila rešenja, softver, outsorcing kompanije, kao i telekomunikacione kompanije i usluge.

Srbija je i ove godine imala štand na CeBIT-u. Učešće naših firmi na sajmu organizovali su SIEPA, Privredna komora Srbije, GTZ/WBF Program podrške ekonomskom razvoju i zapošljavanju u Srbiji, a osam firmi našlo se na domaćem štandu Srbije: Navigator, Veridix, Logo, Serbian Software Cluster, HCP, Telefonija, Guidance i CIM College. Slogan na našem štandu bio je „Serbia: Vision for the future”.

Kompjuterski noviteti

Kao što smo i prošle godine primetili, moderno društvo promenilo je ulogu ovog velikog sajma. Veliki proizvođači više ne čekaju velike sajmove kako bi predstavili nove proizvode koji pomeraju granice u industriji – zahvaljujući Internetu, takva vest istog dana obiđe svet. Iz tog razloga, proizvođači strateški najavljuju nove proizvode pa tako na sajmu nije bilo moguće videti previše noviteta. nVidia je, recimo, svojim partnerima zabranila demonstraciju DirectX 10 proizvoda jer bi to oborilo prodaju GeForce kartica serije 7.

MSI je predstavio DirectX 10 grafičke kartice zasnovane na nVidijinim G84 i G86 čipovima. Kartice su bile izložene u vitrini, nisu prikazane u radu niti je objašnjavano bilo šta vezano za njih. S obzirom na to da se radi o mainstream grafičkim karticama za koje nVidia dozvoljava partnerima da sami dizajniraju štampanu ploču i raspored komponenti, uloga ovih modela bila je da prikaže sposobnost MSI-a da na tržište izbaci ove kartice, kao i to da nVidia već ima ove čipove i da će njihova prodaja početi kao što je najavljeno. U suprotnom taboru, Sapphire je prikazao svoju dual-GPU X1950 grafičku karticu koja je sve bliža finalnom proizvodu i njen zvaničan izlazak na tržište očekuje se u aprilu. ATI-jev čip R600 koji podržava DirectX 10 pojaviće se tek u maju, što će baciti u senku Sapphireov proizvod. Na tržištu prenosnih uređaja DirectX 10 je takođe zastupljen jer je Gigabyte predstavio notebookove sa grafičkim čip-setom GeForce Go 8400, prvim mobilnim DirectX 10 rešenjem. Naravno, iz pomenutih razloga, ni na jednom od laptopa nije se „vrteo” DirectX 10 demo, već Gigabyteov skrin-sejver.

Nekoliko proizvođača memorija kao što su Corsair, Patriot i Super Talent prikazali su DD3 memorijske module koji bi u prodaji trebalo da se pojave nešto kasnije u toku godine. U pitanju su moduli brzina 800 i 1066 MHz, a testiranja na modulima brzine 1333 MHz su u toku. Takođe, DDR2 nije još uvek pokazao svoje maksimume pa tako firma OCZ Technology predstavlja DDR2 modul brzine 1,40 GHz koji će, prema rečima predstavnika OCZ-a, biti brži od DDR3 modula na 1333 MHz. Uopšte nećemo komentarisati koliko je ploča i procesora trenutno u stanju da podrži toliki takt memorije, ali su takve komponente najavljene. OCZ se inače ne bavi samo proizvodnjom memorijskih modula i napajanja, već je prikazao i uređaj koji kontroliše video-igru na osnovu pokreta mišića lica. Za paljbu je potrebno otvoriti usta, da biste se kretali bočno potrebno je zatvoriti odgovarajuće oko. Iako sumnjamo da će naći neku veću primenu u svetu hardkor gejmera, OCZ ovu spravu najavljuje za kraj godine po ceni nižoj od 300 dolara.

Struja i ekologija

Svesni smo da nove generacije grafičkih karti troše sve više struje. Zbog toga je kompanija Fortron predstavila Booster X5, napajanje grafičke komponente sistema. Uređaj se smešta u 5,25-inčni slot na kućištu, a sa prednje strane nalaze se dva ventilatora koja će buku ionako bučnih računara podići na još viši nivo.

Naše devojke na štandu Cooler Mastera 
Još uvek se nismo povratili od trenutka kada su napajanja za računare probila granicu od jednog kilovata, a firma Topower je na CeBIT-u izložila model od 2 KW. Ovo napajanje je toliko veliko da ne može da stane u standardno kućište, već je predviđeno da stoji napolju. O ceni napajanja se nije diskutovalo, a jasno je da se radi o kuriozitetu koji će biti napravljen u seriji od nekoliko stotina u svrhe testiranja i overklokovanja.

Kada već pričamo o potrošnji struje i grejanju, na ovogodišnjem CeBIT-u primetna je pojačana ekološka svest, barem u odnosu na prethodne godine. Na konferenciji koju je održala firma APC, nama poznata po proizvodnji kvalitetnih UPS uređaja, objavljeno je da je Schneider Electric kompletirao kupovinu APC-a. Nova zajednička APC i MGE firma predstavlja lidera u oblasti kritičnog snabdevanja strujom i hlađenja. Naglasak konferencije je bio na tome da pojačana potrošnja električne energije neminovno mora dovesti do njene nestašice, kao i do veće emisije toplote, tako da je potrebno pronaći efikasna i ekonomična rešenja snabdevanja električnom energijom i hlađenja. Rešenje u smanjenju troškova proizvodnje treba pre svega tražiti u organizaciji sistema napajanja i hlađenja.

Još jedno „ekološko” i ekonomično rešenje predstavio je Cisco, lider u IP komunikacijama. Njegovo TelePresence rešenje virtuelne kancelarije predstavlja veliki skok u oblasti video-komunikacije. Cisco je u razvoju ove tehnologije imao za cilj da korisnike potpuno uvuče u komunikaciju tako da oni zaborave da se radi o video-konferenciji. U suštini, njihov razvojni tim uzeo je tipičnu kancelariju sa okruglim stolom i 12 stolica i presekao je na pola. Na mestu reza nalaze se tri velika ekrana sa po tri kamere. Učesnici u razgovoru potpuno prirodno komuniciraju sa sagovornicima, okrećući se i obraćajući se njima, iako ih mogu deliti hiljade kilometara. Pošto se na svakom od ekrana prikazuju po dva mesta, na sastanku je moguće iskombinovati do tri lokacije „s one strane ekrana” i potpuno prirodno održati sastanak. Ovakvo rešenje smanjuje potrebu za skupim avionskim letovima u udaljene krajeve sveta, smanjujući time i troškove ali i emisiju ugljen-dioksida u atmosferu, a povećava efikasnost jer se radi o direktnoj i trentnoj komunikaciji.

Visoka definicija, široka dijagonala i čist zvuk

Multimedijalni sadržaji visoke definicije postali su stvarnost, ali u ratu između HD-DVD i BluRay formata kao nosilaca HD materijala još uvek nema pobednika. Proizvođači još nisu spremni da se pridruže bilo kojem taboru zbog visoke cene uređaja i još uvek neizvesnog ishoda „rata”. Samsung je predstavio eksterni BlyRay čitač i pisač SE-B046, zgodno rešenje jer predstavlja samostalnu komponentu. Međutim, glavni nedostatak ovog uređaja jesu njegove velike dimenzije. Drugo rešenje dolazi iz kompanije Hitachi-LG i nosi oznaku GGW-H10N Super Multi Blue Drive. U pitanju je SATA 5,25-inčni drajv koji, osim čitanja i snimanja CD i DVD diskova, može da čita i snima jednoslojne i dvoslojne BluRay diskove kao i da čita HD-DVD diskove. Iako je ovo rešenje koje se nama najviše dopada, njegova cena bi trebalo da bude 1200 dolara, a prodaja počinje početkom maja. Za eventualne pirate u ovoj oblasti, bilo je moguće videti Producer III 8100N, mašinu sa četiri BluRay rezača i PC računarom sa posebnim softverom. Producer je moguće nahraniti sa 300 diskova, a zahvaljujući ugrađenom štampaču moguće je i štampati slike na narezane diskove.

Za sadržaj visoke definicije potrebni su veliki ekrani koji su u stanju to da prikažu. A na CeBIT-u je bilo zaista velikih ekrana. Sharp je prikazao Aquos LCD TV dijagonale 108 inča to jest 274 cm. Specifikacije ovog ekrana još nisu poznate, ali predstavnici Sharpa smatraju da će ovaj ekran imati bolji kontrast od plazma ekrana. Ko god smatra da je 108 inča malo, neka se obrati italijanskoj firmi TecnoVision koja je pravila velike LED ekrane za Svetsko prvenstvo u fudbalu 2006. godine. Iskustvo u pravljenju ekrana za stadione pokazala se kao ključna stavka u pravljenju televizora dijagonale 205 inča odnosno 5,2 metara. Njihov Luxio LED TV je po specifikacijama, nažalost, kompatibilan samo sa 720p rezolucijom.

Asus je proizvođač kojeg ne vezujemo za zvučne kartice, ali na CeBIT-u je premijerno ušao i na to tržište. Predstavljene su zvučne kartice Xonar D2 i D2X. Ova dva modela se razlikuju po tome što prvi koristi PCI, a drugi PCI-E slot za povezivanje. U pitanju su proizvodi sa ozbiljnim specifikacijama, a lista podržanih standarda obuhvata Dolby Digital, Dolby Live One, DTS, DTS 5.1, kao i DTS Connect. Ovi proizvodi su direktna konkurencija Creativeovoj seriji proizvoda X-Fi. Međutim, moramo se zapitati da li je Asus pogrešio u svojoj proceni tržišta. Naime, X-Fi će početi da se ugrađuje kao zvučna kartica integrisana na pločama, a MSI je na CeBIT-u prikazao model oznake P6N Diamond sa integrisanim zvučnim rešenjem iz Creativea. Ova ploča će spadati u vrh ponude i zbog ostalih specifikacija: nForce n680i čip-set, četiri PCI-E 16x slota, podržavaće procesore magistrale 1333 MHz, kao i Dual Channel DDR2 memoriju na 1200 MHz.

Identifikacija i navigacija

Prilično veliki deo sajma posvećen je RFID tehnologiji i navigacionim sistemima. RFID tehnologija je bila velika tema i prošle godine kada smo o njoj više pisali, a njena aktuelnost se nimalo nije smanjila. Naravno, to nismo ni očekivali, već za ovu tehnologiju predviđamo još šire polje primene, sviđalo se to „običnim” ljudima ili ne. Navigacioni sistemi su u prošlogodišnjem ispitivanju 5000 posetilaca ocenjeni kao veoma zanimljivi pa je ove godine navigacija i telematika dobila veliki prioritet. Najpoznatiji sistem globalnog pozicioniranja svakako je GPS, sistem razvijen za američku vojsku, a i dalje primarno u njenoj upotrebi. Iz tog razloga, Evropa teži da napravi svoj sistem globalnog pozicioniranja po imenu Galileo za koji se očekuje da će postati operativan do 2010. godine. Naravno, iz ugla običnog korisnika, razvoj ovih sistema može doneti samo boljitak, tako da ono što je do sad bila privilegija pojedinaca možemo očekivati u svojim vozilima i džepovima veoma brzo.

• • •

CeBIT 2007 nesumnjivo je drugačiji od dosadašnjih. Međutim, ta promena se neće zaustaviti na ovogodišnjem sajmu. Transformacija u poslovni sajam očigledno je neizbežna, a organizatori su najavili i brojne druge promene. Sem smanjenja broja „slučajnih posetilaca”, žele da smanje i broj „slučajnih novinara”. Do sada su svi slobodni novinari i „takozvani” novinari bez problema dobijali akreditacije; od sledeće godine procedura će biti promenjena, što će dovesti do smanjenja broja akreditovanih novinara na sajmu (niko ih neće sprečavati da plate ulaznicu). Takođe, već sada je poznat termin sledećeg CeBIT-a: od 4. do 9. marta. Termin ne samo što je pomeren ranije, nego je i skraćen na pet dana, tako da su poslednja dva dana dani vikenda. Organizatori sledeću godinu najavljuju kao godinu „velike reforme CeBIT-a”. Ostaje samo da sačekamo i da vidimo šta će iz te reforme nastati.

Ivan ČABRILO

 
 AKTUELNOSTI
Obrazovni softver u nastavi
Slobodni softver u javnoj upravi
Projekat Amiga Samantha

 NA LICU MESTA
CeBIT 2007, Hanover
Šta mislite o ovom tekstu?
Red Hat Enterprise Linux 5 promocija
Takmičenje „<ecode>”
Sony Playstation 3 promocije
Asbis - Toshiba promocija

 SERVIS
Lokalizacija programa (na primeru Windows Viste)
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera