PHONE ZONE<>
082006<><>

Nokia E61

Pametan i brz

U to da potraga za idealnim mobilnim uređajem lako može da se pretvori u pravu agoniju, uverio se svako ko je nekolikio stotina evra viška u novčaniku poželeo da pretvori u sveobuhvatan PDA telefon. Nokia je nedavno predstavila rešenje koje ne može da prođe nezapaženo, novi Symbian telefon iz serije E koji bi se, uprkos ceni po kojoj se može nabaviti solidna PC konfiguracija, mogao nazvati odličnom kupovinom.

Nokia E61 je trenutno najbolji smartphone aparat koji se može naći na našem tržištu. To je veoma zgodna Symbian 9.1 „igračkica” s izuzetno kvalitetnom QWERTY tastaturom, širokim i tankim kućištem idealnih dimenzija i male mase i širokim ekranom visoke rezolucije (QVGA). Aparat je čvrst, elegantno dizajniran, lepo leži u ruci i lako se može smestiti u džep od košulje. Potrebno je malo vremena za prilagođavanje na relativno mekanu tastaturu i upotrebu tri funkcijska tastera za izbor odgovarajućih karaktera. Kao upravljač za navigaciju kroz korisnički interfejs koristi se petosmerni džojstik koji je smešten ispod sredine ekrana. Pored njega se nalaze dva konfigurabilna tastera.

Ekran ima neobično veliku dijagonalu tako da su i pikseli nešto krupniji, ali po pitanju kvaliteta može da se poredi s ekranima u Nokijinim modelima N80 i N71. Korisnički interfejs je modifikovan tako da koristi prednosti širokog displeja, ali u celini nema revolucionarno novih rešenja (stiče se utisak da je taj višak prostora mogao da bude i pametnije iskorišćen). U tom smislu, ekran najbolje koriste Office aplikacije. Iznad ekrana je statusna lampica, s leve strane je otvor zvučnika (reprodukcija zvuka je kvalitetna i neobično glasna), dok je na dnu Pop-Port USB 2.0 konektor. Na USB vezi memoriju telefona računar prepoznaje kao Mass Storage Device tako da za prebacivanje sadržaja nije potreban nikakav dodatni softver. Kao i kod drugih modela serije E, postoje Wi-Fi (IEEE 802.11 g) i Bluetooth 1.2 moduli. Baterija ima kapacitet od čitavih 1500 mAh, ali autonomija se svodi na dva do tri dana uobičajenog korišćenja, što je opet vrlo dobar rezultat.

Procesor ARM9 radi na 206 MHz, nekoliko megaherca sporije od Series 60 aparata starije generacije. Uprkos tome, preovladava utisak da je E61 u radu osetno brži od starijih „kolega”, što je verovatno posledica bolje optimizacije nove Symbian platforme. Napredak u brzini je očigledan tokom renderovanja zahtevnih Web stranica i rada s većim dokumentima (aparat je kompatibilan s MS Office aplikacijama).

Ono što ovom aparatu nedostaje da bi bio kompletno rešenje na duge staze jeste – digitalni fotoaparat. Iako je zamišljen kao strogo poslovni telefon, E61 bi kvalitetnim integrisanim fotoaparatom jamačno pokupio simpatije velikog broja „privatnih” korisnika koji žele rešenje „sve u jednom”. Osim toga, bez kamere video-razgovori (UMTS mreže) mogu da se vode samo u jednom smeru.

Umesto zaključka, dajemo kratak rezime ključnih osobina koje E61 čine najjačim Series 60 telefonom: QWERTY tastatura, ogroman ekran, quadband UMTS i EDGE podrška, WLAN, Office editori, USB Mass Storage podrška, izuzetan browser, integrisana podrška za VoIP, stabilnost sistema i fascinantna brzina.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Nokia E61
Šta mislite o ovom tekstu?
Bluetooth USB Dongle i Bluetooth USB Adapter
Pro Recorder
Remote PC
BlueRadar
Pro Backup

Operativni sistem:
Symbian OS v9.1, Series 60 v3 UI
Ostalo:
quad-band GSM/UMTS, 75 MB RAM, miniSD slot (do 2 GB, 64 MB u paketu), TFT True Color, 320 x 240 piksela (58 x 45 mm), MP3 plejer (MP3, AAC, AAC+, eAAC+, Real, WAV, WMA, M4A, AMR-WB, True Tones, AMR-NB), povezivanje preko GPRS, EDGE, UMTS, Bluetooth 1.2, USB 2.0, Wi-Fi 802.11i/e/g, VoIP over WLAN, Push to Talk; Li-Ion baterija 970 mAh (BL-5L). Dimenzije: 117 x 69,7 x 14 mm, masa 144 grama.
Proizvođač:
Nokia
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera