PHONE ZONE<>
072006<><>

Qtek S200

Novi Qtekov mališan

Kako pokazuju istraživanja, Nokia i Symbian i dalje drže ogroman deo tržišta smartphone uređaja, ali se taj procenat znatno smanjio u poslednje dve godine, zahvaljujući Microsoftu i njegovim OEM partnerima, pre svega tajvanskim firmama HTC i ComPal. Proizvođači sa Tajvana su usvojili strategiju finskog giganta koja se pokazala veoma uspešnom, a to je predstavljanje novih uređaja u kratkom vremenskom periodu. Tako je svega nekoliko meseci posle platforme Wizard (Qtek 9100, SK 3/2006) svetlost dana ugledala platforma Prophet koja nema integrisanu tastaturu kao njen prethodnik, ali poseduje digitalnu kameru od 2,0 megapiksela, kao i WiFi adapter koji podržava i 802.11g standard. Modele zasnovane na ovoj platformi su već predstavili i-mate, Dopod, Orange, T-mobile, a nama na test je stigla izvedba finske kompanije Qtek, sa oznakom S200.

Kao i kod ostalih Qtekovih modela, i ovaj dolazi u crnoj ambalaži koja je odlično osmišljena i dizajnirana. Pored samog aparata, tu su još i punjač, slušalice, USB kabl za povezivanje sa računarom, CD sa potrebnim drajverima i programima i veoma opširna dokumentacija koja će biti od velike pomoći korisnicima koji se prvi put sreću sa Windows Mobile operativnim sistemom. Finska kompanija uz svoje modele ne isporučuje USB stalak, koji će možda nekima nedostajati. Qtek S200 ima skoro iste dimenzije kao i njegov prethodnik, model 9100, ali je nešto tanji zbog odsustva klizne tastature. Za razliku od prethodnih Qtekovih modela, ovaj je crne boje, a izrada uređaja je na najvišem nivou. Ispod ekrana se nalazi četvorosmerni kursor i šest tastera, dva koja imaju funkciju prihvatanja odnosno odbijanja telefonskih poziva, i još četiri kojima se može dodeliti funkcija po želji. S desne strane se nalaze Power dugme i IrDA port, a sa leve još dva tastera, od kojih jedan služi za uključivanje BlueTooth/Wireless konekcija, a drugi ima ulogu „okidača” kod digitalne kamere. Slot za SD/MMC kartice se nalazi sa gornje strane, a 3,5 mm stereo audio konektor i miniUSB port sa donje.

Ispod „haube” se nalazi Texas Instrumentsov procesor OMAP 850 na 200 MHz kojim nismo bili oduševljeni prilikom testiranja. Manji radni takt znači dužu autonomiju, ali ipak se dešava da se S200 uspori prilikom korišćenja zahtevnih aplikacija kao što je Skype. Izgleda da je i sam HTC uvideo da je pogrešio s ovim procesorom, pa je najavljeno da će sledeći telefon pod imenom Hermes imati Samsungov procesor S3C koji se, sudeći prema testovima na Internetu, pokazao kao bolje rešenje od Intelovog čipa Bulverde. Qtek S200 ima 64 MB radne memorije, a 128 MB služi za skladištenje podataka. Kapacitet se može proširiti kupovinom dodatne SD ili MMC memorijske kartice, maksimalno do čak 16 GB. Pošto HTC proizvodi najbolje displeje za mobilne uređaje, nismo bili iznenađeni odličnim prikazom na 2,8-inčnom QVGA ekranu. Slika je bila kristalno jasna i sa odličnim kontrastom. Osvetljenje je moguće podesiti po želji i time znatno produžiti autonomiju jer je kod PDA uređaja ekran najveći potrošač struje.

Od opcija za povezivanje na Internet ili sa drugim uređajima, Qtek S200 ima sve što se poželeti može: BlueTooth modul u verziji 2.0, bežični adapter po standardima 802.11b i g (sa maksimalnom brzinom prenosa od 54 Mbit/s), InfraRed i GSM za obavljanje telefonskih poziva. Verzija 2.0 protokola BlueTooth donosi do tri puta veću brzinu prenosa podataka, kao i manju potrošnju baterije samog PDA uređaja dok se koristi BlueTooth. Uređaj može da radi na svim GSM frekvencijama (850/900/1800/1900 MHz), pa se može koristiti u bilo kom mestu na zemaljskoj kugli, što će obradovati one koji često putuju s jednog kontinenta na drugi. Upravljanje telefonskim funkcijama obavlja se preko aplikacije pod imenom Phone koju smo već sretali kod Qtekovih aparata. Prilikom razgovora, zvuk je bio kristalno čist i nije bilo gubitka signala.

Uređaj pokreće operativni Windows Mobile 5 sistem o kojem smo dosta pisali u prošlim brojevima. Od dodatnog softvera tu su Midlet Manager za pokretanje Java appleta i aplikacija, Zip za kompresiju podataka i Wireless Manager koji služi za rukovanje bežičnim konekcijama.

Kamera od dva megapiksela je najveći adut ovog „mališana” u odnosu na ostale Windows Mobile uređaje. Šum je mnogo manje izražen nego kod modela 9100, slike pri slabom svetlu su mnogo bolje, a i macro mod je znatno poboljšan. Moguće je podesiti kompresiju, balans bele boje, rezoluciju (u rasponu od 160 x 120 pa sve do 1600 x 1200 piksela), a kamera može da snima i video-zapis u maksimalnoj rezoluciji od 320 x 240 piksela. Što se tiče ostalih multimedijalnih mogućnosti, slušanje muzike preko slušalica koje se dobijaju u paketu pravo je uživanje, pa uz kupovinu neke veće memorijske kartice ovaj PDA postaje konkurentan plejerima Apple iPod i Creative Zen. Pored problema sa Skypeom, Texas Instrumentsov procesor je pokazao znake slabosti i prilikom reprodukcije video-materijala, što nas je veoma razočaralo.

Litijum-jonska baterija kapaciteta 1200 mAh se odlično pokazala i izdržala je više od osam časova rada pri punom opterećenju procesora i sa maksimalnim osvetljenjem ekrana. Sa umerenim korišćenjem ovog PDA uređaja ona može da izdrži i cela tri dana bez punjenja, što je impozantan rezultat.

Odlična kamera, dugačka autonomija, najmodernija rešenja za bežična povezivanja i vrhunska izrada jesu prednosti ovog modela, ali ne možemo da zažmurimo na jedno oko i zaboravimo na glavni nedostatak, a to je spor procesor. Da je Qtek ispravio grešku koju vuče još od modela 9100, imali bismo apsolutni best buy na tržištu PDA uređaja. Ovako čekamo HTC Hermes i nadamo se najboljem.

Petar MARINKOVIĆ

 
Qtek S200
Šta mislite o ovom tekstu?
RAZZ Player
FlurryMail
Smart Remote
World Cup 2006

Qtek S200
Operativni sistem:
Microsoft Windows Mobile 5
Ostalo:
Texas Instruments OMAP850 200 MHz, 64 MB RAM, 128 MB Flash, SD slot, touchscreen TFT 65K (QVGA, dijagonala 2,8 inča) BT, WIFI, IrDA, fotoaparat rezolucije 2.0 megapiksela, baterija 1200 mAh
Proizvođač:
Qtek
Kontakt:
RRC
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera