CeDeTEKA<>
102005<><>

Microsoft Encarta 2006 Premium

Već i vrapci na granama znaju da je Microsoftova Encarta, naravno uz operativni sistem Windows, jedan od najznačajnijih softverskih projekata informacionog giganta iz Redmonda. Osim toga što svake godine priređuju osvežena izdanja, odgovorni ljudi u ovoj kompaniji trude se da najprodavaniju elektronsku enciklopediju redovno učine dostupnom u nekoliko verzija, koje su prilagođene različitim ciljnim grupama korisnika i oblastima primene. Kao i prethodnih godina, verzija za nastupajuću sezonu na tržištu se pojavila početkom leta, a mi smo pogledali na koji način je autorski tim implementirao najavljene novine.

Već na samom početku moramo istaći da su u Microsoftu odlučili da izdanje za 2006. godinu učine svojevrsnom prekretnicom, što je, između ostalog, dovelo do znatne redukcije broja dostupnih izdanja. Enciklopedija Encarta sada se može naći u samo dve varijante – standardnoj, koja košta 30 dolara, i Premium koju smo mi imali prilike da testiramo. Razlike između njih, prirodno, svode se na broj uključenih informacija, ali i na količinu multimedijalnog i drugog pratećeg materijala. Tako Premium verzija sadrži preko 68.000 pojmovnih unosa (naspram „mršavih” 50.000 u običnoj verziji), 25.000 slika i ilustracija, 300 video klipova i animacija, 2.500 zvučnih zapisa i čak 1,8 miliona prikazanih geografskih lokacija.

Ono što je bilo najviše najavljivano, kada je verzija za 2006. godinu u pitanju, jeste promena komandnog interfejsa, tačnije implementacija potpuno novih (i inovativnih) grafičkih rešenja i sasvim promenjen način listanja informacija. Na prvi pogled, radno okruženje je jednostavnije nego u prethodnim verzijama, za šta treba zahvaliti činjenici da je interfejs u potpunosti rafiniran i očišćen od nepotrebnih opcija (podaci su sada smešteni u nekoliko oblasti i grupisani po specifičnim pojmovima). Glavni meni nudi izbor jedne od sedam ponuđenih oblasti čijim se obeležavanjem otvaraju pedantno sortirane podopcije koje su, kao što smo napomenuli, u velikoj meri doprinele tome da potraga za željenim informacijama bude više nego jednostavna. Na primer, ako želite da saznate ko su osvajači zlatnih medalja na prethodno održanim Olimpijskim igrama, dovoljno je da odaberete oblast Sports & Recreation, kliknete na Statistics & Records, zatim na Olympic Medalists i na kraju odaberete željeni sport. Naravno, podacima se može pristupiti i preko Search linije, stacionirane pri vrhu ekrana, koja se u periodu testiranja pokazala korisnom, baš kao što su autori isticali da će biti slučaj (pretraga je brža nego ranije, a postavljanje uslova je rasterećeno odsustvom nepotrebnih faktora). Jednostavno, korišćenje Encarte 2006 je daleko bezbolnije nego što je to bio slučaj s prethodnim verzijama, a činjenica je da vas program sada neće „zatrpavati” nepotrebnim informacijama i/ili opcijama koje niste želeli da pozovete. Rezultati pretrage su prikazani urednije, a čak vam se može učiniti, naročito ako ste redovan konzument Encarta izdanja, da je ekran u pojedinim slučajevima „prazan” te da nedostaju neke dodatne informacije ili opcije.

Kada je prateći sadržaj u pitanju, treba reći da je čitava baterija opcija na koju smo navikli u prethodnim verzijama Encarte prisutna i ovog puta. To znači da potragu za informacijama možete obavljati i putem vizuelnog grafičkog pretraživača (tzv. Visual Browsera), a možete „iznajmiti” virtuelnog vodiča koji će vas povesti u obilazak jedne od ponuđenih lokacija. Možete proučavati vremenske linije događaja, uživati u 3D istraživanju davno ruiniranih i nestalih antičkih gradova, posmatrati geopolitičke mape zemalja uz pomoć virtuelnog globusa (Map Treks), rešavati različite kvizove itd. Kao i u prethodnom izdanju enciklopedije, istaknuto mesto pripalo je sekciji u kojoj se nalaze 32 dokumentarna filmića u produkciji popularnog Discovery kanala, a specijalno izdanje enciklopedije prilagođeno dečjem uzrastu, Encarta Kids, u budućnosti će, po svemu sudeći, biti sastavni deo paketa.

Ono zbog čega mnogi zameraju autorima ovog popularnog elektronskog rudnika znanja jeste način na koji su članci koncipirani. Ukoliko i vi spadate u tu grupu, razočaraće vas činjenica da nije učinjeno gotovo ništa da se stvari poprave tako da su teme i dalje koncizno obrađene, a tekstovi jednostavni i napisani „običnim” jezikom. Konciznost i jednostavnost tekstova prvenstveno dolaze do izražaja u odeljku Encarta Kids, gde se na malom prostoru, gotovo humorističkim stilom opisuju pojmovi za koje su autori mislili da će biti zanimljivi najmlađima. Po našem mišljenju, ovo je jedan od svetlijih aspekata izdanja Encarte za 2006. godinu i predstavljaće odličan putokaz roditeljima na koji način treba deci da prezentuju informacije. Isto tako, možemo da pohvalimo „friškost” uključenih informacija, s obzirom na to da znatan broj referenci datira iz tekuće godine, što ranije nije uvek bio slučaj. S druge strane, većina tekstova nije doživela nikakve prepravke i samo je „prepisana” iz neke od pređašnjih verzija, ali ne treba tražiti dlaku u jajetu. Sve u svemu, Encarta 2006 uživa naše preporuke.

Vladimir PISODOROV

 
Microsoft Encarta 2006 Premium
Šta mislite o ovom tekstu?
Math Advantage 2006
Simulacija praktičnog dela vozačkog ispita

Potrebno:
Windows, Pentium 2/500 MHz, 256 MB RAM
Veličina:
1 DVD, 1 GB na HD
Cena:
50 dolara
Adresa:
www .microsoft .com /products /encarta /default .mspx
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera