CeDeTEKA<>
112005<><>

Interaktivna biologija

Ponuda edukativnih izdanja beogradske kompanije Kvark Media ove jeseni je obogaćena novim naslovima iz edicije multimedijalnih kurseva koji su zasnovani na nastavnom planu i programu za osnovce i srednjoškolce. U pitanju je kolekcija od četiri CD-ROM izdanja koja mogu da se koriste kao pomoćno sredstvo u savlađivanju nastave biologije u osnovnoj školi. U prodaji su se prvo pojavila izdanja s gradivom za peti i šesti razred.

Interaktivna biologija, kao i druga izdanja u ovoj kolekciji, sastoji se od dobro uobličenih interaktivnih lekcija koje mlade čitaoce upoznaju s gradivom i omogućuju im da se tokom učenja zabave i poigraju. Ovaj metodički pristup koristi sve prednosti multimedijalnih kapaciteta računara (tekst, slika, animacija, govor) tako da je sadržaj koji se čitaocu predočava dinamičniji i zanimljiviji od suvoparnog teksta iz udžbenika. Kao bogato ilustrovan atlas, Interaktivna biologija nadopunjuje znanja stečena u školi i pomaže školarcima da se iskreno zainteresuju za materiju koju treba da savladaju (botanika u petom odnosno zoologija u šestom razredu).

Program se sastoji od nekoliko celina. Predavanja su podeljena na oblasti, a one na nastavne jedinice, teme i podteme. Lekcije su predočene kroz naraciju i animaciju, a ilustrovane su crtežima i fotografijama, kao i posebno izdvojenim zanimljivostima i dodatnim informacijama. Obim lekcija je sveden na najmanju meru, ali je očuvana sadržajnost i informativnost teksta. Manje poznati termini su izdvojeni u zasebnu celinu – rečnik pojmova koji je vezan za aktuelno gradivo i gradivo ranijih razreda. Interaktivni segment programa čine vežbe koje se mogu pozvati iz svake nastavne jedinice i test znanja koji čitaocu pruža objektivnu procenu kvaliteta stečenog znanja iz svake nastavne oblasti. Baza pitanja je dovoljno velika (više od 1.000 pitanja) tako da i ponovljeni testovi zadržavaju objektivnost ocenjivanja. Ocene dobijene u testovima, proučene i provežbane lekcije, kao i rezultate „eksperimenata” program „pamti” tako da korisnik ima uvid u dostignut nivo znanja. Programu nedostaju čisto zabavni sadržaji – igre za opuštanje posle „napornog” učenja.

Korisničko okruženje programa zaslužuje pohvale za dopadljiva tehnička rešenja, dinamično okruženje koje drži pažnju mladog korisnika i pedantnu organizaciju upravljačkog interfejsa i interne dokumentacije, koja olakšava korišćenje programa.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Interaktivna biologija
Šta mislite o ovom tekstu?
DeLorme Street Atlas USA 2006
Concise Oxford English Dictionary 11
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera