WWW VODIČ<>
102005<><>

50 najboljih sajtova u 2005. godini

Prestižni časopis „Time” je u svom specijalnom on-line izdanju predstavio pedeset najinteresantnijih sajtova koji su, po mišljenju novinara, obeležili ovu godinu. Do njih su dolazili uglavnom po preporuci svojih čitalaca, prijatelja ili kolega i na kraju su dobili mešavinu starih, proverenih sajtova i novopridošlica u Internet svetu.

Lista sadrži sajtove iz oblasti umetnosti i zabave, vesti, hobija, kupovine i zdravlja, kao i listu najboljih blogova. Od tih pedeset smo za vas izdvojili deset najboljih... Prvi na listi je sajt www.complete-review.com/main/main.html na kojem možete naći recenzije preko 1500 objavljenih knjiga u svetu, od kojih najveći broj čine trenutni svetski bestseleri i all-time klasici. Recenzije obuhvataju izbor urednika, precenjena ili potcenjena izdanja i drugo. Sledeći na listi je www.mcsweeneys.net, sajt sa dosetkama kao što su „nezgode koje bi ti se mogle desiti dok koristiš svetlosni mač” ili „šta bi Hagrid rekao Isusu da ga kojim slučajem zna”. Arhiva sadrži stotine sličnih bisera i pravi je raj za sve ljubitelje humora na Internetu! Što se blogova tiče, izdvajamo Chromasiju, www.chromasia.com/iblog, blog koji momente obeležava fotografijom, a ne komentarom. Održava ga amaterski fotograf iz grada Blekpul u Engleskoj. Ukoliko ste ljubitelj automobilizma, a želite više ličan i manje stručan stav o različitim modelima kola, posetite blog Jalopnik (www.jalopnik.com) i dobićete baš ono što ste i tražili.

Jedan od linkova velike CNET porodice (www.cnet.com/4520-7381_1-6222935-1.html) pretvoren je u pravi on-line vodič za povezivanje tehničkih aparata u kući i njihovu automatizaciju. Pri tome ne mislimo na uporedni test rada miksera i pegle, već na uspostavljanje širokopojasne ili bežične konekcije u stanu, digitalizaciju računa, opremanje radne sobe i slično. Najbolji on-line izvor informacija o kulinarstvu i hrani uopšte nalazi se na adresi www.food411.com. Recepti, sastojci, posuđe, saveti, knjige – sve je tu.

Koristite Google ili Yahoo! da biste dobili što detaljniju pretragu Interneta, ali još uvek imate osećaj neiskorišćenosti? Idite na pretraživač Clusty (http://clusty.com) i pretražite Internet još jednom. Zainteresovani ste za objektivne vesti iz sveta? Posetite sajt http://english.ohmynews.com na kojem su postavljene vesti jedne open-source organizacije iz Koreje. Vesti, fotografije i lična mišljenja šalju Internet korisnici iz celog sveta na engleskom jeziku, dok su kolumnisti izabrani sa četiri različita kontinenta.

Kada je on-line kupovina ili rezervacija svake vrste u pitanju, neki od predstavljenih sajtova su www.zappos.com/welcome2.zhtml?0906 – navodno najbolji sajt za kupovinu obuće – kao i www.kayak.com/s/index.jsp preko kojeg možete da organizujete letovanje, zimovanje ili putovanje bilo kog tipa. Najinteresantniji detalj je to što smo na sajtu predstavljeni i mi, i to kao Serbia & Montegro: www.kayak.com/h/destinations/citylist/YU! Za kompletnu listu 50 najboljih sajtova pogledajte oficijelni sajt časopisa „Time”: www.time.com/time/2005/websites.

Iris MILJKOVIĆ

 
50 najboljih sajtova u 2005. godini
Šta mislite o ovom tekstu?
Nova svemirska otkrića
Hari Poter – papin neprijatelj br. 1
Domaći WWW predlozi
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera