WWW VODIČ<>
102005<><>

Domaći WWW predlozi

Redakciji časopisa „Svet kompjutera” redovno se javljaju čitaoci s predlozima interesantnih domaćih sajtova odnosno sajtova iz regiona koje bi bilo korisno predstaviti ostatku mnogobrojne čitalačke publike. Kada se takvi predlozi pojave u velikom broju, odlučujemo da ih predstavimo odjednom, bez obzira na njihovu tematiku ili profil.

Lazar Pašćanović iz „Kluba putnika Srbije” je poslao predlog sajta www.serbiatravelers.org, uz komentar da je on relativno nov, a ideja-vodilja je da se razvija pomoću priloga ljudi iz cele zemlje. Inače, deo sajta koji će verovatno biti najinteresantniji našim Internet korisnicima jeste sekcija „destinacije”. Iz Republike Srpske dolazi informacija o stranici www.overklok.net, koja je namenjena PC početnicima, kako navodi administrator i urednik sajta Dario T. Pošto u Republici Srpskoj nema štampanih izdanja koja se bave PC tematikom, sajtovi na Internetu mogu da budu zapaženi.

Što se tiče domaćih muzičkih/audio sajtova, predložen je interesantan portal – Rumski, www.rumski.com – koji radi pod sloganom „priča se po gradu da najbolji producenti izlaze kod nas”. Sajt se bavi digitalnom audio-produkcijom, DAW sistemima, profesionalnim audio softverom i hardverom, analognim i digitalnim instrumentima, tehnikama snimanja i izgradnjom studija, a u svom sastavu ima i forum koji administriraju audio-moderatori iz Srbije, Crne Gore, BiH i Hrvatske. Ivan Miladinović nam je poslao link lokalne radio-stanice iz Kučeva, www.radiopek.co.yu, i skrenuo nam pažnju na rubriku „Onomastikon”, rađenu po knjizi Petra Stevanovića. Na osnovu knjige je napravljena velika baza naših imena i njihovih značenja koju možete pogledati na adresi www.radiopek.co.yu/cms/e107_plugins/wrap/wrap.php?23. Još jedan koristan predlog je portal „SliKom”, namenjen osobama oštećenog vida, to jest osobama koje koriste poseban softver za čitanje informacija s monitora. O portalu i različitim „čitačima ekrana” više možete saznati na adresi www.slikom.org.

O mogućnostima VoIP telefonije u SCG smo pisali u prethodnim brojevima „Sveta kompjutera” i tom prilikom ste mogli da saznate da je telefoniranje preko Interneta kod nas još uvek diskutabilna tema zbog nedefinisanog stanja telekomunikacija u državi. Ipak, Ivan Karlović iz Novog Sada smatra da VoIP sa dolaskom ADSL-a i sličnih tehnologija pretenduje da zauzme važno mesto u svakom domu, pa nam je skrenuo pažnju na blog http://skype-srbija.blogspot.com na kojem su prikazane neke od mogućnosti primene i uštede koje donosi tehnologija Skype, to jest takvo VoIP rešenje.

Diplomirani turizmolog Branislav Bajagić je sa dva linka, www.villageadventure.co.yu i www.selo.co.yu, pokušao da nam dočara prednosti i mogućnosti seoskog turizma, čiji razvoj u ovom trenutku smatra neopravdano zapostavljenim. Milan Zonić je, opet, svojim sajtom www.pbase.com/pavlec/belgrade_girls želeo da na sopstveni način promoviše domaći turizam – fotografijama devojaka s ulica i iz klubova Beograda. Sudeći po komentarima Internet surfera iz inostranstva, izgleda da u tome zaista i uspeva!

Iris MILJKOVIĆ

 
50 najboljih sajtova u 2005. godini
Nova svemirska otkrića
Hari Poter – papin neprijatelj br. 1
Domaći WWW predlozi
Šta mislite o ovom tekstu?
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera