TEST DRIVE<>
072017<><>

Wacom Intuos Pro Paper Edition

Sloboda stvaranja

Već prvi pogled na kutiju Wacomove table za crtanje nam je zagolicao maštu. Wacom, proizvođač koji je definitivno sinonim za table za crtanje, najnoviji model je upakovao u dvodelnu, živopisno iscrtanu kutiju koja se bukvalno otvara kao knjiga. Pun naziv modela je Intuos Pro Paper Edition i namenjen je za profesionalnu upotrebu. Uređaj dolazi u dve dimenzije, M (Medium) i L (Large), a mi smo za test dobili model M.

Pored table, u prvoj kutiji nalazimo još USB kabl koji je tip C, a dugačak je dva metra. Tu je i nova Wacom Pro Pen 2 olovka, koja ne radi na baterije i koja je dizajnirana i za novi Wacom MobileStudio Pro (uređaj sa ekranom). Uređaj komunicira sa olovkom bez laga i prepoznaje čak 8192 nivoa pritiska, kao i ugao crtanja do 60 stepeni. Rezolucija je 5080 linija po inču ili 100 linija po milimetru. Na drugom kraju olovke je „gumica”. Dizajn olovke se malo razlikuje od prethodnih i, zahvaljujući gumiranim delovima, odlično leži u ruci. Kako su na olovci dva tastera, mora da se povede pažnja o načinu na koji se uzima u ruku. Tu je i postolje za nju koje u sebi krije šest standardnih i četiri osetljiva pera. Napomenućemo da se pera sa starog Pro Pena ne mogu koristiti za Pro Pen 2, jer su malo deblja. Ova su tanja sa malo debljim vrhom. Takođe, tu su i tri uzorka podloge za tablu (gruba, standardna i glatka), koje se mogu poručiti od proizvođača.

U drugoj kutiji nalazimo penkalo (0,4 milimetra) sa još tri patrone mastila, štipaljku pomoću koje se pričvršćuje papir za tablu i torbu u koju se mogu spakovati svi ovi dodaci. Proizvođač je još dodao i deset papira za skiciranje odgovarajućeg formata, u zavisnosti od toga koja je tabla u pitanju. S obzirom na to da je naša tabla M, mi smo dobili A5 format papira. Sadržaj ove druge kutije je, pored određenih funkcija same table, ono u čemu se ova tabla razlikuje od klasične Intous Pro.

Tabla koju smo dobili je dimenzija 338 × 219 × 8 milimetara, gde je aktivni deo 224 × 148 milimetara, što je dovoljno za papir pomenutog A5 formata. Možemo da primetimo da je tabla manja u odnosu na prethodni model, uz isti radni prostor. Uređaj je izdrađen od eloksiranog aluminijuma i fiberglasa, i tabla je generalno čvrsta i kompaktna. Središnji aktivni deo table je jasno obeležen i ukoliko se radi sa papirom za skiciranje, potrebno ga je postaviti na odgovarajuće mesto. Tabla van pomenutog polja nije aktivna, a tekstura na aktivnom polju je standardna i odlično funkcioniše tokom rada u većini zamislivih uslova. Sa leve strane je ExpressKeys sekcija sa osam tastera i prstenom osetljivim na dodir sa četiri signalne LED. Taster u okviru prstena takođe ima LED koji menja boju kada radimo sa penkalom, a takođe služi za pravljenje nove skice ili novog lejera. Svi tasteri mogu da se programiraju i da im se dodelie željene funkcije. Sa leve bočne strane su taster ’Power’ i mali prekidač za omogućavanje multitač funkcije aktivnog dela table. Kada je ta funkcija aktivna, tabla se ponaša kao klasičan multitač tačped, što je zgodno da bi se „odradile” neophodne operacije u okviru Windowsa, pokreneo neki program i slično. Na desnoj bočnoj strani nalazi se USB priključak.

Instalacija drajvera, a kasnije i Wacom Inkspace aplikacije, neće biti moguća ukoliko operativni sistem nije sveže „zakrpljen”. Nakon uspešne instalacije drajvera, čarobnjak nas vodi kroz osnovna podešavanja table. Tu biramo položaj table, u zavisnosti od toga da li smo levoruki ili desnoruki, i dobijamo par osnovnih uputstava, između ostalih i preporuku da instaliramo pomenutu Wacom Inkspace App.

Baterija na ovom Intuosu se puni preko računara, USB kablom. Na isti način se ostvaruje i konekcija sa računarom kojom šaljemo skice u „oblake” putem aplikacije Inkspace. Naravno, tabla može da se koristi i kada nije povezana sa računarom i tom prilikom se u ugrađenu memoriju može upisati i do 200 skica sa više lejera (ili do 1000 sa jednim lejerom), a koje se kasnije mogu prebaciti na računar kablom, ali i ugrađenim Bluetoothom. Wacom sa ponosom ističe ugrađenu EMR (electro-magnetic resonance) tehnologiju, koja, u kombinaciji sa senzorima, algoritmima i brzim prenosom podataka, omogućava da rad na tabli izgleda kao da crtamo po najobičnijem papiru. To zapravo i radimo. Pomenuta EMR tehnologija je zaslužna što Pro Pen 2 radi bez baterija. Takođe, zaslužna je i za registrovanje blizine penkala, kada trenutno menja mod za njega.

Dizajn i dimenzije su odlično pogođeni. Zahvaljujući gumiranom donjoj strani tabla prilikom rada stabilno stoji na stolu, ali ima takav oblik da krajnje prirodno leži i kada se koristi u krilu. Prilikom skiciranja smo primetili da tabla „prihvata” penkalo kroz nekoliko slojeva papira, pa smo stavili svesku i bili iznenađeni kada smo videli da senzori u tabli odlično registruju naše pokrete kroz pola sveske i korice. Iz tehnoloških razloga tabla ne može da registruje nivo pritiska penkala, a proizvođač navodi da jedna patrona može da se koristi za preko deset osrednje popunjenih skica, što može da bude jedan mali minus. Opcioni je dokupljivanje ball-pena, koji može da se koristi i do deset puta više, ali nije jeftin.

Nakon skiciranja penkalom na papiru, na red je došlo editovanje Pro Penom, gde je tabla došla do punog izražaja. Tabla registruje olovku na otprilike centimetar udaljenosti i pomera kursor, ali, naravno, ostavlja linije tek kada olovka dodirne tablu.

Inkspace aplikacija u suštini radi posao za koji je namenjena: da se skice prebace u cloud, eksportuju na računar, dorade Pro Penom i slično. Za naprednije zadatke potrebno je koristiti napredniji softverski alat. Aplikacija skice može da eksportuje u vektorskom obliku ili u JPG i PNG formatu.

Na kraju ćemo dodati i poneko pitanje Wacomu. Da li nam stvarno treba još jedan cloud nalog? Zašto nam nije ostavljena mogućnost da biramo cloud? Pri tom, besplatno je samo prvih pet gigabajta prostora. Skice ne zauzimaju puno prostora, ali će profesionalac očas posla uspeti da popuni taj prostor.

Bez obzira na to, Wacomu sve pohvale za tablu, čija cena i nije prevelika, ako se ima na umu da je u pitanju uređaj kojim (bi trebalo da) se novac zarađuje.

Dejan PETROVIĆ

 
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11G
Gigabyte Aorus Radeon RX 580 XTR 8G
AMD Ryzen 5 1400 / 5 1600 / 7 1700, ASRock X370 Gaming Fatal1ty
Samsung 960 Pro 512 GB
Philips V-line 243V5
In-Win 509
MS Industrial Cyclops II
Logitech MX Master 2S i Anywhere Mouse MX 2S
Tuncmatik Mini Charge 2000/4000/5000 i Powertube II 6000
Elo I-Series for Android 21.5-inch AiO Touchscreen
Prestigio GeoVision 5066
Dell Inspiron 7567
HP Omen 17t
Wacom Intuos Pro Paper Edition
Šta mislite o ovom tekstu?
LG 55SJ850V
Tenda AC9

Osnovno:
aktivni deo 224 × 148 mm, 8192 nivoa pritiska, rezolucija 5080 lpi, USB
Ostalo:
8 ExpressKeys, touch ring + leyer taster, power taster, multitouch switch, Pro Pen 2, Gel Pen
Dimenzije:
338 × 219 × 8 mm
Proizvođač:
Wacom
Kontakt:
ComputerLand Games
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera