TEST DRIVE<>
072017<><>

Prestigio GeoVision 5066

Usmerivač na duge staze

Dugo na testu nismo imali neku navigaciju, pa nas je Prestigiov model obradovao. Navikli smo da ovaj proizvođač nudi proizvode boljeg kvaliteta u odnosu na prosek u datom cenovnom rangu. Videćemo da li je to i kod ovog modela slučaj. Ovaj put nećemo voditi polemiku oko toga koliko su standalone navigacije, pogotovo sa iGo mapama, uopšte potrebne, kada sve to može da se instalira na telefonu koji manje-više svi imamo. Svakako da petoinčni telefon sa solidnim hardverom ima veliku prednost u skoro svakom pogledu, ali su nam ponekad potrebni i telefon i odvojeni uređaj za navigaciju (koji je mnogo otporniji na višečasovnu izloženost Suncu).

Prestigio je u kutiju spakovao navigaciju, relativno kratak mini USB kabl sa feritnim jezgrom i punjač koji za napajanje koristi „port” automobilskog upaljača za cigarete. Kabl punjača je dovoljno dugačak da se navigacija postavi na predviđeno mesto i ima feritno jezgro. Mali problem može da predstavlja pozicija upaljača u automobilu. Na Pežou 406 potpisnika ovih redova kabl pravi problem prilikom menjanja brzina. U kutiji se nalaze i nosači. Mali, osnovni nosač može da služi i kao stalak ako nam navigacija stoji na nekoj ravnoj površini, recimo na stolu. U njemu je predviđeno mesto za stajlus, koji je malih dimenzija i od plastike. Drugi, vakuumski nosač predviđen je za postavljanje na vetrobransko staklo i možete ga pomerati u svim pravcima. Za eventualno postavljanje na ram bicikla ili motocikla, moraćemo da se snalazimo. Ni jedan od ova dva nosača nema standardni navoj pa upotreba gomile drugih nosača nije moguća.

Uređaja ima TN ekran osetljiv na dodir od pet inča, rezolucije 800 × 480 piksela. Ekran je rezistivan i potreban je određeni pritisak da bi reagovao. Na ekranu se jasno vide pikseli (prikaz je malo „zrnast”) i za nekog ko je navikao na rezolucije modernih mobilnih telefona, to može malo da bode oči, ali u suštini je u redu za ovaj tip uređaja. Pozadinsko osvetljenje je solidnog kvaliteta i može da mu se podešava intenzitet. Ugao vidljivosti je dobar po širini, a je loš po visini. Pa dok suvozač može da prati prikaz na ekranu sa strane, sam vozač ima problema ako se navigacija ne postavi pod pravim uglom u odnosu na njegovo vidno polje.

Hardver koji pokreće ovaj uređaj zasnovan je na procesoru Cortex A7 (MSB2531A) na 800 megaherca sa 128 megabajta radne memorije i četiri gigabajta memorije za skladištenje podataka. Ovaj Geovision napaja baterija od 850 mAh, koja je generalno dovoljna za neke kraće izlete bez punjenja, ali za iole duže relacije, moramo da se pomirimo sa činjenicom da će stalno biti na punjaču. Dok je na punjaču, primetili smo da se malo greje, ali ne nešto alarmantno.

Mini USB port je sa leve strane, što može isto tako da bude problem, jer nam u tom slučaju kabl punjača ide „preko ruke” i može da smeta. Iznad USB porta su zvučnik, mesto predviđeno za mikro SD karticu i izlaz za slušalice. Taster za uključivanje je iznad, a pin hole za reset iza.

Ovaj Prestigio pokreće Windows CE 6.0 koji radi glatko na postojećem hardveru. Početni ekran se sastoji iz središnjeg dela, gornje i leve bočne trake. Gornja traka je predviđena za osnovne informacije o bateriji, GPS signalu, vremenu, a leva sadrži tri prečice ka osnovnom delu navigacije. Centralni deo se sastoji iz ikonica ka aplikacijama gde može da se bira jezik, podešava jedinica mere, kalibriše ekran, a tu su i podaci o dostupnim satelitima. Uređaj ima preinstalirane FM radio, audio i video-plejere, kao i galeriju slika. Od muzičkih formata, nama verovatno najbitniji, MP3 je pustio bez problema. Video-plejer, sa druge strane, od raznih formata koje smo prebacili uspeo je da pusti samo AVI i WMV.

Na kraju – navigacija. Ovaj GeoVision koristi iGo Primo mape koje ne dolaze sa aparatom. Pri pokretanju same navigacije, od vas se traži da izaberete folder sa fajlovima koji bi trebalo da se nalaze na kartici. Nakon instalacije, uređaj je dozvolio da se sama navigacija pokrene.

Tokom nekoliko dana, koliko nam je navigacija bila na raspolaganju, probali smo sve opcije i odlično se snalazila. Prilikom pokretanja uređaja, potrebno je malo vremena dok GPS prijemnik „pohvata” satelite, ali jednom kada se poveže, signal je konstantno jak i stabilan. O samim iGo mapama ovde nećemo trošiti reči, jer iza njih ne stoji Prestigio. Odziv uređaja na naše komande je odličan sve dok ne pokrenemo navigaciju, tada se pojavljuje neobjašnjiv lag između trenutka dodira ekrana i izvršenja zadate komande. Ponekad je jednostavno odbijao da prihvati informaciju o našem dodiru nekog polja pri krajevima ekrana. A tu se između ostalog nalazi Exit. Izlaz iz takve situacije je „Power” taster, koji nas kraćim pritiskom vodi na početni ekran. Naknadna kalibracija ekrana ovaj problem nije rešila, pa čak ni vraćanje na fabrička podešavanja. Naša pretpostavka je da bi ovaj problem eventualno rešila nadogradnja softvera, koju mi iz razumljivih razloga nismo mogli da uradimo.

Dejan PETROVIĆ

 
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11G
Gigabyte Aorus Radeon RX 580 XTR 8G
AMD Ryzen 5 1400 / 5 1600 / 7 1700, ASRock X370 Gaming Fatal1ty
Samsung 960 Pro 512 GB
Philips V-line 243V5
In-Win 509
MS Industrial Cyclops II
Logitech MX Master 2S i Anywhere Mouse MX 2S
Tuncmatik Mini Charge 2000/4000/5000 i Powertube II 6000
Elo I-Series for Android 21.5-inch AiO Touchscreen
Prestigio GeoVision 5066
Šta mislite o ovom tekstu?
Dell Inspiron 7567
HP Omen 17t
Wacom Intuos Pro Paper Edition
LG 55SJ850V
Tenda AC9

Hardver:
CPU Cortex A7 800MHz, touch ekran 5 inča rezolucije 800 × 480 px, 128 MB ram, 4 GB rom, FM radio prijemnik
Softver:
Windows CE 6.0, iGo Primo sa kartama Evrope, audio i video plejer, galerija slika
Ostalo:
USB kabl, auto adapter, vakuum nosač, stajlus olovka
Dimenzije i masa:
129 × 84 × 13 mm, 160 g
Proizvođač:
Prestigio
Kontakt:
Asbis
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera