TEST DRIVE<>
062017<><>

TP-Link TL-WR941HP High Power Router

Daleki dobačaj

Ovoga puta u pitanju je jedan sasvim drugačiji mrežni uređaj. Drugačiji, u smislu da se ovaj uređaj može ponašati kao ruter, ali i kao proširivač dometa (range extender) i kao pristupna tačka (access point), u zavisnosti od toga kako ga konfigurišemo prilikom početnog podešavanja. Nakon što je uređaju uloga dodeljena, ona može da se promeni resetovanjem, tasterom RE ili preko GUI. Ruter radi na 2,4 gigaherca, po 802.11n standardu, a propusna moć je 450 Mbit/s. Pakovanje standardno sadrži uređaj, napajanje, LAN kabl i prateću dokumentaciju.

Sam uređaj je drugačijeg oblika od onih na koje smo navikli kada je u pitanju proizvođač TP-Link. U pitanju je noire fazon, a uzdužne bele LED na prednjem panelu mogu lako da izazovu nelagodu u sitne sate. Kada na to dodamo visoke antene, u polumraku liči na nekog ogromnog pauka. Ono što je standardno su LED na prednjem panelu i to: RE, WI-FI, PWR, WAN, LAN I WPS. Iznad i ispod su prorezi za ventilaciju, a na srednjem grebenu sa gornje strane, nalazi se taster RE, skraćeno od Range Extender, a da bi se opcija uključila potrebno je taster držati pritisnuto tri sekunde. Sa zadnje strane su četiri LAN porta, WPS dugme, WAN port, pin hole za reset, Wi-Fi on/off i power on/off tasteri, kao i DC priključak napajanja. WAN i LAN portovi na žalost nisu gigabitni (već su 10/100 Mbit/s). Takođe, iza su raspoređene tri prilično dugačke (39 cm) antene od po čak 9 dBi. Da bi se postavile, potrebno je skinuti plastične poklopce, pa ih kasnije vratiti. Ti isti poklopci ne dozvoljavaju antenama preveliki prostor za pomeranje. Mogu se pomerati tek neznatno levo/desno ili oboriti ukoliko se uređaj postavlja na neku vertikalnu površinu, a za to postoje otvori sa donje strane.

Naveli smo da uređaj ima tri moda, i pri prvom uključivanju treba izabrati šta želimo, tj. za šta ćemo ga koristiti. Pa da krenemo redom...

Ako ga koristimo kao klasičan ruter, povezivanje je nešto na šta smo navikli. Nije potrebno nikakvo posebno podešavanje, osim izbora opcije za ruter na samom startu. S obzirom na to da je u pitanju uređaj sa frekventnim opsegom od 2,4 GHz i jakim antenama, očekivali smo jak i stabilan signal, a to smo i dobili. Signal je bio relativno jak i kroz nekoliko zidova, a zasluge za to pripadaju ugrađenim pojačalima koja povećavaju snagu i do pet puta u odnosu na standardne rutere. U ovom slučaju ta snaga ide i do 1000 milivata, dok je neki standard oko 200 milivata. U okviru GUI, snaga može da se podesii u tri koraka (50%, 75% i 100%). Antene se mogu zameniti još jačim, ali ove su sasvim dovoljne za najveći broj scenarija.

Da bi se uređaj podesio kao Range Extender postoje dva načina. Prvi je korišćenjem tastera RE koje se nalazi na uređaju. Ovaj način je moguć samo ako nam host ruter ima WPS podršku. Potrebno je držati pritisnuto taster RE tri sekunde dok je na ruteru uključen WPS, te će se uređaj restartovati. Po restartovanju će se RE LED uključiti, što je znak da je povezan sa „domaćinom”. Ukoliko pak, ne dođe do povezivanja, tu je opcija dva, preko GUI. U gornjem desnom uglu idemo na mode i tu biramo koji od tri moda nam treba. Nakon povezivanja uređaj može da se premesti na odgovarajuću poziciju, ali ona mora biti unutar dometa postojeće mreže.

Na kraju – pristupna tačka. Kao i prilikom uključivanja moda Range Extender, isti je postupak i ako želimo da uređaj pretvorimo u pristupnu tačku. Za ovaj mod ne postoji hardverski taster, te je potrebno izabrati mod u GUI. Uređaj se prethodno poveže sa izvorom, i to je to. Za sve tri opcije standardna podešavanja su očekivana, te prosečan korisnik neće imati problema da se snađe.

Prilikom početnog podešavanja u polju za izbor zemlje, primetili smo da nema naše, čak ni u nekom od prethodnih naziva, a ako se koristi basic setup izbor zemlje je neophodan. Može se izabrati neka od susednih po volji i nastaviti dalje. GUI je jedan od nekoliko koje TP-Link vrti na svojim ruterima, sasvim pregledan i razuman, sa pregršt informacija i opcija, a tu je i pomoć za manje napredne korisnike. Standardno tu su roditeljska kontrola, mreža za goste, kontrola pristupa...

Kao i za sve novije proizvode TP-Linka, i ovde je podržana Tether aplikacija za mobilne uređaje pod Android i IOs operativnim sistemima. QR kod je odštampan na kutiji, a opcije su standardne i već smo o njima pisali.

Ovaj interesantni uređaj može da ima tri namene i u sve tri se sasvim dobro snalazi. Prilikom našeg druženja sa njim, uvideli smo se da je pokrivenost dobra, sa stabilnim i jakim signalom. Primetili smo da signal rano gubi jednu „crtu”, ali da se ostale sasvim dobro drže, te je signal bio upotrebljiv i na udaljenosti od tridesetak metara kroz zid. Proizvođač navodi da je teoretska pokrivenost nekih 30 × 30 metara. Propusna moć od 450 Mbit/s nije vrh ponude, ali za kućnu varijantu je OK. Ako bismo tražili dlaku u jajetu, mogli bismo pre zameriti nedostatak USB porta i gigabitnih WAN/LAN portova. Ono što najpre treba napomenuti je cena koja je na ivici da se odlučimo za dual band ruter.

Dejan PETROVIĆ

 
Gigabyte GA-B250-HD3P, MSI B250M Mortar Arctic i Asus Strix B250F
Gigabyte Radeon RX 550 Gaming OC 2G
Adata SD600 External SSD
Gigabyte GeForce GTX 1050 Ti G1 Gaming 4G
Sama Ark i BlackFish-III
Dell P2418HT
LG 24GM79G, 24MP59G, 34UM69G
Lenovo ThinkPad T470s
Cable-Snake Pro i Premium Set 1
Sony SRS-XB40
Jabra Evolve 40
Fantasy NCC.1707 Wirelesscharger
Logitech MK850 Performance
Accolade Sound AS360T Drum
TP-Link EAP115-wall
TP-Link Smart Wi-Fi Plug HS100
Itead Sonoff
TP-Link NC450 HD Pan/Tilt Wi-Fi Camera
TP-Link TL-WR941HP High Power Router
Šta mislite o ovom tekstu?

Osnovno:
IEEE 802.11b/g/n 2,4 GHz
Spoljašnost:

10/100 Mbit/s WAN, 4 × 10/100 Mbit/s LAN, tasteri Wireless On/Off / RE / WPS / Reset / Power On/Off; 3 omnidirekcione antene 9 dBi
Funkcije:
Enable/Disable Wireless Radio, Range Extender, WMM, Wireless Statistics, 64/128/152-bit WEP / WPA / WPA2, WPA-PSK / WPA2-PSK, WMM, Bandwidth Control, Dynamic IP/Static IP/PPPoE/PPTP/L2TP/BigPond, Access Control, Local Management, Remote Management, Server, Client, DHCP Client List, Address Reservation, Virtual Server, Port Triggering, UPnP, DMZ, DynDns, Comexe, NO-IP, PPTP, L2TP, IPSec (ESP Head), Parental Control, Local Management Control, Host List, Access Schedule, Rule Management, DoS, SPI Firewall, IP Address Filter/MAC Address Filter/Domain Filter, IP and MAC Address Binding
Dimenzije:
227,5 × 180 × 48,3 mm
Proizvođač:
TP-Link
Kontakt:
Nebo ITS
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera