TEST DRIVE<>
062017<><>

TP-Link EAP115-wall

Uštekana tačka

Uvek je zadovoljstvo kada se sretnemo sa uređajem koji je potpisao renomirani proizvođač, jer možemo da očekujemo kvalitetan proizvod. Isti je slučaj i u pogledu bežične pristupne tačke koja nam je stigla iz TP-Linka pod nazivom EAP 115-wall. Da ne bude zabune, postoji pristupna tačka istog proizvođača sa potpuno istom oznakom, ali sa dodatkom „ceilling” u nazivu, koja se montira na plafon. Ova koju smo dobili se montira u standardne EU dozne u zid. U pakovanju se uz dokumentaciju dobijaju još samo dva šrafa za montažu.

Prvo što nam je zapalo za oko jeste da access point nema one karakteristične metalne kandže sa strana kojima se inače pričvršćuju utičnice za plastične uzidne dozne. EAP115-wall je predviđen da se pričvrsti vijcima za tzv. standardne EU dozne koje za te vijke imaju predviđena mesta i koje su jednostavno drugačije nego naše obične dozne za električne vodove. Uostalom, mrežni vodovi i moraju da se postavljaju odvojeno od električnih.

Sam uređaj je standardnih dimenzija za jednu utičnicu i tanak je jedanaest milimetara. Sa strana se primećuju otvori za ventilaciju. Od priključaka sa zadnje strane vidimo RJ45 UPLINK–PoE port, gde je predviđeno da LAN kabl dolazi iz dozne. Ovaj EAP nema sopstveno napajanje, tako da je potreban neki 802.3af PoE switch ili injector. Sa prednje strane se nalaze LAN port i taster LED/WI-FI, a ispod poklopca nalazimo rupe za pomenute vijke i pin hole za reset. Svi portovi su 10/100 Mbit/s, a sam uređaj je 802.11a/b/g/n standarda i radi na 2,4 gigaherca, dok mu je propusna moć 300 Mbit/s. S obzirom na ugrađene dve antene od po 1,8 dBi, a samim tim i ne tako veliki domet, jasno je da jedan ovakav EAP nije za veće prostore, a idealna upotreba bi bila u hotelskim kompleksima za ugradnju po sobama, tržnim centrima za ugradnju po lokalima ili kompanijama sa mnogo malih kancelarija.

Za konfigurisanje ove pristupne tačke i eventualno pravljenje mreže više njih, potrebno je preuzeti EAP Controller sa zvanične TP-Link stranice. Podešavanja su intuitivna, nešto na šta smo navikli od ovog proizvođača. Osim neophodnih opcija za podešavanja, tu je i trenutno praćenje protoka, kao i mogućnost automatskog rebutovanja svih AP u isto vreme. Vredna pomena su podešavanja u vezi privatnosti, uz pomoć kojih će svaki gost (recimo, ako je u pitanju hotel) biti zaštićen, a moguće je podesiti i limit u korišćenju. Ovaj proizvod je dobar izbor za pomenuti ili sličan scenarijo, ali ne i za nešto drugo.

Dejan PETROVIĆ

 
Gigabyte GA-B250-HD3P, MSI B250M Mortar Arctic i Asus Strix B250F
Gigabyte Radeon RX 550 Gaming OC 2G
Adata SD600 External SSD
Gigabyte GeForce GTX 1050 Ti G1 Gaming 4G
Sama Ark i BlackFish-III
Dell P2418HT
LG 24GM79G, 24MP59G, 34UM69G
Lenovo ThinkPad T470s
Cable-Snake Pro i Premium Set 1
Sony SRS-XB40
Jabra Evolve 40
Fantasy NCC.1707 Wirelesscharger
Logitech MK850 Performance
Accolade Sound AS360T Drum
TP-Link EAP115-wall
Šta mislite o ovom tekstu?
TP-Link Smart Wi-Fi Plug HS100
Itead Sonoff
TP-Link NC450 HD Pan/Tilt Wi-Fi Camera
TP-Link TL-WR941HP High Power Router

Osnovno:
IEEE 802.11a/b/g/n, 2,4 GHz
Spoljašnost:
2 × 10/100 Mbit/s Ethernet, tasteri LED/Wi-Fi RE i Reset
Funkcije:
Multiple SSIDs(Up to 8 SSIDs, Enable/Disable Wireless Radio, Automatic Channel Assignment, Transmit Power Control (Adjust Transmit Power on dBm), QoS(WMM), Load Balance, Rate Limit, Reboot Schedule, Wireless Schedule, Wireless Statistics based on SSID/AP/Client, Captive Portal Authentication, Access Control, Wireless Mac Address Filtering, Wireless Isolation Between Clients, SSID to VLAN Mapping, Rogue AP Detection, 802.1X Support, 64/128/152-bit WEP / WPA / WPA2-Enterprise,WPA-PSK / WPA2-PSK
Dimenzije:
86,8 × 86,8 × 30,2 mm
Proizvođač:
TP-Link
Kontakt:
Nebo ITS
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera