TEST DRIVE<>
062017<><>

Fantasy NCC.1707 Wirelesscharger

Energija dodirom

Noviji top modeli mobilnih telefona, takozvani „flegšipovi”, sve češće imaju mogućnost bežičnog punjenja baterije, bez potrebe da se telefon kablom poveže sa punjačem. Dovoljno je da se telefon spusti na postolje koje emituje indukovanu struju i baterija će početi da se puni. Velika većina mobilnih uređaja nema ugrađenu takvu mogućnost, ali to ne znači da su osuđeni na punjenje baterije isključivo preko kabla. U online prodavnicama se mogu naći odgovarajući moduli i postolja koja omogućavaju da se manje-više svaki mobilni uređaj puni skoro isto kao i modeli kod kojih je to fabrički omogućeno.

Bežično punjenje se odvija po Qi standardu (www.qiwireless.com) pri čemu se koristi indukovana struja za punjenje mobilnog uređaja udaljenog do četiri centimetra. Mi smo nabavili jedno takvo postolje i odgovarajući bežični prijemnik (modul). Postolje je oblika diska sa „NCC.1707” u nazivu, i jasna je aluzija na Star Trek franšizu. Inače, naziv ne znači ništa, jer je u pitanju još jedan od kineskih no name proizvoda. Dimenzije postolja su 100 × 9,5 milimetara i, osim centralnog dela sa elektronikom i namotajem koji je „sakriven” belom plastikom, obod je providan. Sa gornje i donje strane su gumirane trake protiv klizanja. Mikro USB priključak za punjač je sa strane, a iznad se primećuje mala LED. Postolje struju DC 5 V 2 A indukuje u DC 5 V 1,5 A, a može da se koristiti za punjenje svih mobilnih uređaja sa ugrađenim Qi modulom.

Ostalim telefonima je potreban Qi bežični modul. U pitanju je jedva nekoliko desetih delova milimetra tanak modul, koji se „flet” kablom povezuje na mikro USB priključak telefona. Bilo bi zgodno da telefon ima nekakvu futrolu da bi modul ostao „prilepljen za leđa”. Modul je dimenzija 69 × 44 mm, a postoji nekoliko tipova koji se razlikuju po orijentaciji mikro USB priključka na kraju kabla, a o tome se mora voditi računa da vam modul ne bi došao sa strane ekrana. Modul koji smo mi dobili dodatno smanjuje „amperažu” na 1 A, ali Samsung A5 (2016) autora ovog teksta je bez problema počeo da se puni. Probali smo i neke starije telefone i nismo primetili bilo kakve probleme, niti da se bilo šta preterano greje. Qi standard ovde nije ispoštovan u potpunosti, pa će punjenje početi tek na nekih pet do šest milimetara razdaljine.

Ovo je interesantan dodatak za relativno malo para (ceo set može da se kupi online za pet do šest dolara). Ono što treba napomenuti je da se prilikom punjenja gubi Fast Charge opcija i punjenje je dosta sporije. Onog trenutka kada se telefon spusti na postolje, providan deo počne da sija plavo, što u mraku deluje efektno. Bez Qi modula iznad sebe, u statusu je mirovanja. Vredi probati.

Dejan PETROVIĆ

 
Gigabyte GA-B250-HD3P, MSI B250M Mortar Arctic i Asus Strix B250F
Gigabyte Radeon RX 550 Gaming OC 2G
Adata SD600 External SSD
Gigabyte GeForce GTX 1050 Ti G1 Gaming 4G
Sama Ark i BlackFish-III
Dell P2418HT
LG 24GM79G, 24MP59G, 34UM69G
Lenovo ThinkPad T470s
Cable-Snake Pro i Premium Set 1
Sony SRS-XB40
Jabra Evolve 40
Fantasy NCC.1707 Wirelesscharger
Šta mislite o ovom tekstu?
Logitech MK850 Performance
Accolade Sound AS360T Drum
TP-Link EAP115-wall
TP-Link Smart Wi-Fi Plug HS100
Itead Sonoff
TP-Link NC450 HD Pan/Tilt Wi-Fi Camera
TP-Link TL-WR941HP High Power Router
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera