TEST DRIVE<>
062017<><>

LG 24GM79G, 24MP59G, 34UM69G

Ceđenje suve drenovine

Nedavno je LG tržištu predstavio čitavu seriju novih gejmerskih monitora, od kojih vam ovom prilikom predstavljamo tri modela. Oni imaju mnogo toga zajedničkog, počev od dizajna, antirefleksnog sloja preko ekrana, pa do mnogo važnijih stvari, kao što je, recimo, AMD-ova FreeSync tehnologija. Sem toga, oni su unapređeni u softverskom smislu, sa opcijama koje su naglašeno gejmerske i do kojih se dolazi na najbrži mogući način, čak i samo pritiskom jednog tastera. Svi modeli mogu da koriste i OnScreen Control aplikaciju preko koje se sva podešavanja monitora rade sa računara.

 
Model 24GM79G je punokrvni gejmerski monitor sa TN panelom Full HD rezolucjije, frekvencijom osvežavanja od 144 herca, FreeSyncom i maksimalnom ergonomijom (podešavanje nagiba i visine, te okretanje u vertikalan položaj). Kućište ekrana je prilično „bucmasto” i ivice oko ekrana nisu naročito tanke. Monitor je, načelno, stabilan, primetili smo tek blago vibriranje oko zgloba za okretanje u vertikalan položaj, ali to je mana gotovo svih modela sa Pivot opcijom.

Igrački pedigre ovog modela otkrivaju crvene površine na pozadini monitora, ali i jedan mnogo važniji detalj. Naime, sa donje ivice monitora „visi” mali panel sa pet tastera za direktno biranje jednog od predefinisanih režima rada: FPS1, FPS2, RTS, Custom (Game) i Custom. Za „normalan” ulazak u menije, na donjoj strani tog dodatnog panela sa tasterima nalazi se četvorosmerni džojstičić. Moguća podešavanja su brojna, ali je naglasak svakako na pet glavnih (igračkih) režima rada.

 
Monitor ima dva HDMI ulaza i jedan DisplayPort, a tu je i dvoportni USB 3.0 hab na levom boku ekrana. Zahvaljujući upotrebljenom TN panelu i visokoj vertikalnoj frekvenciji osvežavanja, 24GM79G je superbrzi igrački monitor kod koga nema nuspojava koje se na običnim monitorima mogu javiti u brzim scenama. Pravi monitor za e-sportiste.

Kao što znamo, prednost TN LCD panela je odziv tačaka manji od milisekunde, a mana su mu nešto slabiji uglovi vidljivosti. Sa druge strane, IPS tip LCD panela ima bolje uglove vidljivosti, ali zaostaje sa brzinom odziva tačaka. Sa ograničenjima ove tehnologije proizvođači se bore na razne načine, tako da smo svedoci pojave sve većeg broja igračkih monitora sa IPS matricom.

 
Kod modela 24MP59G i 34UM69G koji su, dakle, sa IPS panelima, LG je upotrebio trik koji zove Motion Blur Reduction i ističe da je vreme odziva „praktično jedna milisekunda”, mada je odziv panela, nazivno, pet milisekundi. Da ne ulazimo previše u tehničke detalje, eliminisanje „razmazivanja” (blur) pri brzim promenama slike LG je „sakrio” stroboskopskim promenama pozadinskog osvetljenja, usklađeno sa stanjem samih tačaka, što je trik koji na manje-više isti način koriste i neki drugi proizvođači.

Takođe, sva tri modela imaju i opcije Black Stabilizer (omogućava bolju vidljivost detalja u tamnim scenama), kao i Dynamic Action Sync (smanjuje kašnjenje onoga što vidite na ekranu u odnosu na ono što se zaista dešava u igri).

 
IPS modeli 24MP59G i 34UM69G se razlikuju po dijagonali ekrana, proporcijama (16:9 i 21:9) i rezoluciji (FHD i ultraširoki FHD), a po svemu ostalom su tehnički identični. Crni su, elegantni, i prilično tanki (sem u donjem delu gde se nalazi elektronika i konektori). Igrački pedigre ovih monitora naslućuje se samo na osnovu tanke crvene trake na postolju. Kod manjeg modela moguće je samo podešavanje nagiba, a kod ultraširokog i podešavanje visine. Oba IPS monitora imaju HDMI i DisplayPort priključak, ali ne i stariji D-Sub (VGA). Ispod donje ivice je isti četvorosmerni džojstičić za upravljanje ekranskim menijem. Iste su i sve opcije i predefinisani režimi, a do njih se dolazi brzo, sa dva-tri pokreta džojstika i jednim klikom.

Unutra su, dakle, IPS paneli sa vertikalnim osvežavanjem od 75 herca. To znači malo manje svetline nego kod TN modela, ali su bolje boje i veći su uglovi vidljivosti, pa to ove modele, iako su načelno gejmerski, preporučuje i za neke druge primene, za one koji se bave još nečim pored igranja.

Tihomir STANČEVIĆ

Model24GM79G24MP59G34UM69G
Dijagonala [inč]2423,834
Rezolucija [px]1920 × 10802560 × 1080
Proporcije16:921:9
Tip panelaTNIPS
Frekv. osvežavanja144 Hz75 Hz
Svetlina350 cd/m2250 cd/m2
Kontrast1000:1
Vreme odziva (GtG)1 ms5 ms
Uglovi vidljivosti (h/v)170°/160°178°/178°
Podešavanje nagiba
Podešavanje visine
Okretanje (pivot)
AMD FreeSync
D-Sub
HDMI 1.4
DisplayPort 1.2
USB-C (alt. DP)
Audio izlaz
Zvučnici2 × 7 W
USB 3.0 hub× 2
 
Gigabyte GA-B250-HD3P, MSI B250M Mortar Arctic i Asus Strix B250F
Gigabyte Radeon RX 550 Gaming OC 2G
Adata SD600 External SSD
Gigabyte GeForce GTX 1050 Ti G1 Gaming 4G
Sama Ark i BlackFish-III
Dell P2418HT
LG 24GM79G, 24MP59G, 34UM69G
Šta mislite o ovom tekstu?
Lenovo ThinkPad T470s
Cable-Snake Pro i Premium Set 1
Sony SRS-XB40
Jabra Evolve 40
Fantasy NCC.1707 Wirelesscharger
Logitech MK850 Performance
Accolade Sound AS360T Drum
TP-Link EAP115-wall
TP-Link Smart Wi-Fi Plug HS100
Itead Sonoff
TP-Link NC450 HD Pan/Tilt Wi-Fi Camera
TP-Link TL-WR941HP High Power Router
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera