TEST DRIVE<>
032017<><>

Vip Mobile 4G LTE Kućni net (ZTE MF283+)

Mobilni net kod kuće

Naša zemlja nije baš najsrećnije mesto za internet velike brzine (ima i gorih naravno). Ukoliko ste želeli (a jeste) internet pristojne brzine, do sada ste bili ograničeni na ADSL ili kablovski internet, koji ne funkcioniše uvek i svuda dobro, a dobar deo zemlje nema pristupa. Slično je sa Wirelles internetom koji na papiru zvuči sjajno, ali zagušenje linka, pad brzine i loša pokrivenost, vrebaju sa svih strana. Vip Mobile je rešio da ponudi usluge 4G LTE interneta i kućnim korisnicima.

U sklopu promocije, trenutno su u ponudi tri paketa sa brzinama (download/upload) od 10/2, 20/4 i 40/6 megabita u sekundi, što je respektabilno, ali i pored velikih slova kojima je ispisano „neograničen protok”, tu su i sitna slova koja vas obaveštavaju da posle preuzetih sto gigabajta, brzina preuzimanja opada na dva megabita u sekundi do kraja obračunskog perioda. Dakle, ako „skidate” mnogo podataka i želite tzv. flat (neograničeni) protok, ovo nije prava alternativa ostalim načinima pristupa, već dopuna, nešto kao osiguranje u slučaju da se nešto desi, ili vas iz bilo kog razloga isključe. Sa druge strane, u slučajevima gde nema dobre infrastrukture, ali ima mobilne mreže, Vipov Kućni net može biti jedina slamka spasa. Primenu bi takođe mogao da nađe u slučaju potrebe za brzim i lakim uspostavljanjem internet veze, sa ograničenjem preuzimanja (tako da nema bojazni od pada brzine zbog preteranog preuzimanja podataka) u, na primer, ugostiteljskim objektima.

Trenutno je moguće uzimanje paketa samo uz ugovornu obavezu od dve godine. U paketu, za „samo jedan dinar”, na korišćenje dobijate ZTE MF283+. Ovaj ruter i 4G modem kombo uređaj, osim što uspostavlja vezu sa 4G mrežom putem SIM kartice, može da se koristi i kao DSL modem i Wirelles ruter. Fizički je jednostavan i elegantan. Kvalitet izrade je veoma dobar, a završnica mat i blago hrapava, što uvek pozdravljamo. Otvori za hlađenje nalaze se na gornjoj i donjoj strani kućišta, mada su donji zatvoreni samim tim što uređaj stoji na njima, a dodatnih otvora nema, tako da ovo dizajnersko rešenje nije baš najsjajnije.

Na gornjoj strani se nalaze tasteri za aktivaciju WPS-a i reset, dok su na prednjoj četiri indikatorske ikonice: Power, WiFi, Telephone, Sig, 3G/4G i LAN. Iz oznaka je sasvim jasno šta svaka od ovih šljaštećih ikonica označava, a treperenje i različite boje ikonica, signaliziraće da li je uređaj povezan, da li se podaci prenose, ili postoji neki problem. SIM kartica koja će vam biti neophodna za ovaj paket ubacuje se u slot sa strane uređaja, koji podržava samo mini kartice (ne i mikro i nano).

Sa zadnje strane uređaja nalaze se konektori: četiri LAN (jedan je LAN/WAN), dva telefonska i USB port. Tu je i konektor za napajanje i „uklj/isklj” prekidač. U gornjem delu nalaze se i dva konektora za dodatne antene.

A kako radi? Pa tokom testiranja smo, kao i neki drugi korisnici (jedan od admina našeg foruma je otvorio temu sa ličnim iskustvom), primetili čak i veće brzine od onih koje paket navodi. Paket koji smo koristili za testiranje bio je 20/4 megabita, dok smo na popularnom Speed Testu „dobili” približno 30/20, što je, morate priznati, velika razlika. Naravno, ne verujemo da će ovakvo stanje trajati predugo, brzina će biti svedena na približno reklamirane cifre, ali je potencijal mreže jasan. Takođe, sa naše test lokacije (centar Beograda), zabeležili smo samo 4-9 milisekundi pinga. Da sve ne bude tako ružičasto, tokom sesija onlajn igranja dolazilo je do mikro-prekida, nedovoljno da se primeti u svakodnevnom korišćenju interneta, ali dovoljno da vas izbaci. Ovi prekidi se ne dešavaju stalno, ali ipak smatramo da ovakav internet nije namenjen za ozbiljno onlajn igranje.

Na kraju, akcija sa nižim cenama, koje trenutno mogu da se vide na sajtu provajdera, traje do kraja marta 2017. godine, i ne znamo da li će biti produžena. U svakom slučaju, ukoliko vam treba rezervna internet konekcija, nemate uslove za drugačiji internet, ili vam ne smetaju ograničenja, a imponuje vam brzina i jednostavnost konekcije i korišćenja, Vipov Kućni Net bi mogao da vam bude interesantan.

Danilo LUKINOVIĆ

 
MSI Z270 Gaming M7, Asus Maximus IX Hero, Gigabyte Aorus GA-Z270X-Gaming 7 i 5
Asus Zenbook 3 (UX390UA)
Logitech M220 Silent, M330 Silent Plus, M720 Triathlon i M171
Nikon D500
Canon PowerShot SX720 HS
TrueCam A4, A5s i A7s
Canon Pixma iP7250
Plantronics Blackwire C720-M
HP Envy 27s
Microlab B-70
Tenda AC6
Vip Mobile 4G LTE Kućni net (ZTE MF283+)
Šta mislite o ovom tekstu?
TP-Link Archer C50

Usluga:
4G LTE Kućni net, brzina 10/2, 20/4 ili 40/6 Mbit/s
Uređaj:
ZTE MF283+; LTE FDD Band 1, 2, 4(3), 5, 7, 8, 20 (12, 13, 17, 28); LTE TDD Band 38 (40, 41) ; DC-HSPA+/HSPA/UMTS Band 1, 2, 4, 5, 8; EDGE/GPRS/GSM Quad Band; WiFI 802.11 b/g/n
Brzine prenosa (dl/ul):
LTE FDD 150/50 Mbit/s, LTE TDD 110+/10+ Mbit/s, DC-HSPA+ 42/5,76 Mpit/s, WiFi 300 Mbit/s
Ostalo:
4 × 100 Mbit/s LAN (RJ-45) LAN porta (jedan može biti WAN), 2 × telefonski (RJ-11), 1 × USB, antene 2 × 2 MIMO
Dimenzije:
195 × 150 × 55 mm
Proizvođač:
ZTE
Kontakt:
Vip Mobile
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera