TEST DRIVE<>
022017<><>

Intel Core i5-7600K i Gigabyte Aorus GA-Z270X-Gaming 9

Virtuelno unapređenje

Poslednjih nekoliko godina stanje na tržištu desktop procesora vrlo je monotono. Intelova dominacija, počev od Sandy Bridge platforme pa do danas, dovela je do toga da je iz generacije u generaciju napredak bivao sve manji. Slabašna konkurencija iz protivničkog tabora, omogućila je Intelu da zadrema na lovorikama, pa je čak odustao i od decenijske „tick-tock” prakse, koja je podrazumevala da se u jednom koraku (tock) predstavi nova arhitektura, da bi se u narednom (tick) usavršio i usitnio proizvodni proces. Sada je taj ciklus produžen na tri koraka, a poslednja etapa, po navodima Intela, predstavlja „usavršavanje proizvodnog procesa”. Pogledajmo šta je to tačno „usavršeno” u odnosu na prethodnu generaciju i koliko je, sa tehnološkog aspekta, opravdano sedmu generaciju Core arhitekture nazivati novom.

Kaby Lake

I dok je prethodna, Skylake, generacija predstavila sitniji proizvodni proces, uz novo podnožje za procesor, sa podrškom za DDR4, unapređenim grafičkim podsistemom i za nekoliko procenata više performanse u odnosu na prethodnu generaciju, Kaby Lake ni izbliza ne deluje tako impresivno. Nekoliko stotina megaherca više u odnosu na ekvivalentne modele prethodne generacije, jeste sve što nova serija procesora nudi. Odustalo se od sitnih unapređenja same arhitekture, pa Kaby Lake čak ni na papiru nije brži uobičajenih nekoliko procenata u odnosu na Skylake. Tako su ekvivalentni procesori obe generacije potpuno ravnopravni po pitanju performansi kada rade na istom taktu. Iako je nova generacija procesora predstavljena uz novi čipset, ona koristi isto LGA 1151 podnožje, tako da će svi modeli biti kompatibilni sa starijim čipsetima Skylake generacije. Radi očuvanja kompatibilnosti, još uvek je zadržana podrška memorijskog kontrolera za DDR3L standard, ali je gotovo sasvim izvesno da nova generacija matičnih ploča, čak i sa najslabijim iteracijama čipseta, neće koristiti ovaj standard, već isključivo DDR4.

Minorna unapređenja pretrpeo je samo grafički podsistem, koji sada nosi oznaku HD 6x0. Ta unapređenja ogledaju se u hardverskoj podršci za VP9 i H.265/HEVC Main10 kodeke pri 10-bitnoj kolornoj paleti, kao i u podršci za HDCP 2.2 standard koji je neophodan preduslov za strimovanje sadržaja u 4K rezoluciji sa Netflix servisa. Drugih promena nije bilo, pa tako i ova generacija raspolaže sa 24 EU (Execution Units), raspoređena u tri klastera sa po osam jedinica, a podržan je rad sa tri monitora maksimalne rezolucije 4K. Kako su grafička jezgra, izuzev navedene dodatne podrške za video sadržaje, ostala neizmenjena u odnosu na prethodnu generaciju, performanse u igrama takođe su identične. Takva odluka potpuno je nerazumljiva, imajući u vidu da je Intel bio na dobrom putu da svoja integrisana grafička rešenja dovede na nivo upotrebljivih, kada je reč o zabavnom softveru. Dodatno razočaranje predstavlja činjenica da su i u ovoj generaciji desktop modeli ostali uskraćeni za verzije sa internim eDRAM kešom, odnosno Iris (Pro) grafikom, koja je još kod Broadwell generacije pokazala zavidne rezultate u klasi integrisanih grafičkih rešenja.

Core i5-7600K

Prvi model nove generacije s kojim smo se susreli je i5-7600K. To je ujedno jedan od, trenutno, dva modela sa otključanim množiocem (drugi je i7-7700K), ali za razliku od prethodnih generacija, Intel je za Kaby Lake najavio čak i jedan i3 model sa K sufiksom, odnosno otključanim množiocem. Model7600K naslednik je modela 6600K, od koga je brži za 300 megaherca, kako na nominalnom taktu, tako i u Turbo režimu. I, tu se razlike u procesorskim performansama završavaju. Potrošnja je ostala na istom nivou i iznosi 91 vat.

Ono što će potencijalnim vlasnicima ovog modela biti zanimljivo, to su overklok dometi. Uz prilično visok radni takt, pogotovo Turbo vrednosti, realno je očekivati da će većina primeraka ovog modela dostići, a neki čak i prevazići, magičnu granicu od pet gigaherca. Ipak, treba imati u vidu da je čitava Kaby Lake generacija već fabrički prilično „nategnuta” po pitanju radnog takta, i da će svaka dodatna stotina megaherca zahtevati i viši napon, a to neminovno stvara potrebu za boljim hlađenjem.

Dodatnu prepreku značajnijim overklok rezultatima predstavlja, još uvek prisutna, loša Intelova praksa da između metalnog poklopca, poznatijeg kao heatspreader i samog procesora, nanosi običnu termoprovodnu pastu. Zbog toga će, ionako ograničeni, postignuti rezultati svakako biti šaroliki i razlikovaće se od primerka do primerka procesora. Intel odavno nije proizveo generaciju koja je u ovolikoj meri ograničena po pitanju overkloka. Tih, u proseku, 500 megaherca višeg radnog takta, postignutih overklokom, zahtevaju znatna novčana ulaganja, jer pored „otključanog” procesora treba računati i na kvalitetnu ploču sa Z čipsetom i dovoljno moćan rashladni sistem.

Union Point

Novi čipset, kao prateći deo Kaby Lake generacije, podjednako je neubedljiv. Kao naslednik sjajne i noviteta prepune Sunrise Point generacije, novi Union Point ne donosi mnogo novina. Za komunikaciju sa procesorom i dalje koristi DMI 3.0 (Direct Media Interface) magistralu, a koristan, ali ne i neophodan dodatak u odnosu na prethodnu generaciju, predstavljaju dodatne četiri PCI-E linije. Tako su u najjačoj verziji, označenoj sa Z270, prisutne čak 24 PCI-E 3.0 linije kojima upravlja čipset. Nažalost, njih nije moguće iskoristiti za proširenje grafičkih kapaciteta, jer su te 24 linije podeljene u šest celina od kojih svaka obezbeđuje maksimalan protok u skladu sa x4 specifikacijom. Takva podela rezultuje nemogućnošću upotrebe Kaby Lake platforme za 3 i 4-SLI grafičke konfiguracije. Za razliku od Radeon grafičkih kartica, GeForce serija zahteva minimalno osam raspoloživih PCI-E linija po kartici, da bi SLI sistem funkcionisao. Ipak, zvanična podrška za više od dve kartice u SLI režimu više ne postoji, tako da ovo i nije realna mana (ako je ikad i bila). Zato će resursi PCI-E linija biti raspoređeni na dodatne kontrolere i, mahom, skladišne uređaje.

Skladišni uređaji predstavljaju drugi, upitno upotrebljiv novitet. Naime, Intel je kroz Kaby Lake generaciju predstavio i podršku za svoju Optane tehnologiju. Iako ova tehnologija još uvek nije komercijalno dostupna, niti se pouzdano zna datum kada će se pojaviti na tržištu, ona zvanično uživa punu podršku nove platforme. Reč je o skladišnim uređajima koji bi trebalo da pruže nekoliko puta veće brzine, ali i nekoliko puta veću dugotrajnost u odnosu na najbolje trenutno postojeće SSD uređaje. Njihove performanse se čak porede i sa starijim generacijama DDR čipova. Ipak, početni kapaciteti biće ograničeni stepenom razvoja tehnologije proizvodnje, ali i cenom, tako da je njihova upotreba najpre planirana kao suplement postojećim skladišnim rešenjima, sa ciljem da poboljša njihove performanse. Slične eksperimente Intel je, ne tako davno, sprovodio uz kombinaciju hard diskova i SSD uređaja malog kapaciteta, koji su služili za keširanje najčešće korišćenih podataka. Kako ovakva rešenja nisu bila šire prihvaćena među korisnicima, sumnjamo da će i Optane uređaji doživeti veći uspeh, pogotovo ako se u obzir uzme da je Intel doživeo fijasko i sa tehnološki znatno ubedljivijim i vrlo dobrim U.2 standardom, koji je gotovo ostao Intelova ekskluziva i pao u senku PCI-E M.2 SSD uređaja koji, polako ali sigurno, preuzimaju primat među brzim skladišnim uređajima.

Gigabyte Aorus GA-Z270X-Gaming 9

Vreme je da se pozabavimo konkretnom implementacijom novog čipseta. Napomenimo najpre, da je Aorus nova linija proizvoda tajvanskog Gigabytea, čiju ciljnu grupu predstavljaju igrači. Iako su neki detalji podređeni ljubiteljima digitalne zabave, matične ploče ove serije krasi hardver na kojem bi im pozavideli i mnogi „ozbiljni” modeli. Mi smo se pozabavili najboljim modelom, koji otprilike predstavlja maksimum koji se od jedne Z270 ploče može očekivati.

Naponsku sekciju čine čak 22 faze, sastavljene od najkvalitetnijih komponenata koje trenutno postoje. Njih prekriva hibridni, G-Frost, hladnjak koji je proizvod renomiranog slovenačkog proizvođača EK Waterblocks. Izrađen je tako da može da se priključi na sistem vodenog hlađenja, ali i da bez toga, kao potpuno pasivan hladnjak, može da obavi svoju funkciju rashlađivanja naponske sekcije. Lakšoj instalaciji vodenog hlađenja doprinose i dva, od ukupno osam, konektora za ventilatore, koji su predviđeni za povezivanje vodenih pumpi i koji pojedinačno mogu da isporuče struju jačine dva ampera, što je dovoljno za većinu savremenih pumpi.

Ispod navedenog hladnjaka nalazi se i PLX čip, koji omogućava da dva od ukupno četiri PEG slota mogu da funkcionišu u x16 režimu. Četiri oklopljena PEG slota pune dužine podržavaju dvostruke SLI ili četvorostruke Crossfire grafičke konfiguracije. Slotovi su idealno raspoređeni, sa duplim međusobnim rastojanjem koje obezbeđuje adekvatno rashlađivanje ugrađenih grafičkih kartica, a između njih se nalaze i dva PCI-E x1 slota. Za povezivanje skladišnih uređaja tu je osam SATA III, tri SATA Express i po dva M.2 slota i U.2 konektora. Mogućnosti formiranja RAID nizova su bogate, a dodatne PCI-E linije omogućavaju veći broj kombinacija prilikom priključivanja uređaja, jer svakako nije moguće koristiti sve slotove i portove istovremeno.

Pored čipseta, za odličnu USB podršku stara se i dodatni Intelov Thunderbolt 3 kontroler, koji obezbeđuje brzine od 40 gigabita u sekundi za dva USB 3.1 porta, što je novi rekord. Zvučna podrška je verovatno najbolje integrisano rešenje koje trenutno postoji. Četvorojezgarni Creative Sound Core 3D zvučni procesor, u pratnji najboljih Nichicon i WIMA audio kondenzatora, sa čak tri izmenjiva pojačala, garantuje najbolji zvuk koji jedno integrisano zvučno rešenje može da ponudi. Za prave audiofile, tu su i dva DAC-UP USB porta sa pozlaćenim konektorima i posebnom filtracijom signala, kako bi eksternom pojačalu bio isporučen savršeno čist signal. Za mrežne mogućnosti staraju se dva nova Killer E2500 gigabitna čipa i jedan bežični, Killer 1535 čip, koji podržava AC standard i radi u opsegu od 2,4 ili pet gigaherca. Njegov integralni deo je i Bluetooth 4.1 modul.

Overklok sekcija izuzetno je bogata. Tu je sve što pri standardnom overkloku može da zatreba, uključujući i automatske opcije. Dodatni clock generator, B-Clock, omogućava podešavanje BCLK vrednosti u koracima od 0,01 MHz, ali je njegova upotrebna vrednost, kao i u slučaju Skylake generacije, vrlo upitna i ograničena instaliranim komponentama. Veliku pohvalu zaslužuje dijagnostički sistem, koji potencijalne greške prikazuje na dva LED displeja, kao i uz pomoć jednostavnije svetlosne indikacije koja nedvosmisleno ukazuje na neke od najčešćih problema vezanih za procesor, grafiku, memoriju ili boot uređaj. Raduje nas i povratak DisplayPorta na zadnjem panelu, koji je u prethodne dve generacije uglavnom bio izostavljan sa matičnih ploča.

Ovaj model reklamira se i kao ploča sa najnaprednijim sistemom osvetljenja koji je do sada viđen. Konkretno, to podrazumeva čak deset „zona” koje je moguće nezavisno podesiti. Podešavanja podrazumevaju izbor načina rada (konstantno, pulsirajuće, u ritmu muzike i trepćuće osvetljenje), kao i izbor jedne od 16,8 miliona nijansi. Od navedenih „zona”, osam je ugrađeno u ploču, dok dva konektora služe za povezivanje kompatibilnih RGB LED traka. Naš stav po ovom pitanju je poznat, te ga nećemo ponavljati. Srećom, moguće je i isključiti LED rasvetu, parcijalno ili u potpunosti.

Aorus Z270X-Gaming 9 je jedna od onih ploča koja oduševljava mogućnostima, ali isto tako spada u modele koje će mali broj ljudi moći, ali i želeti sebi da priušti. Vrlo sličan model istog proizvođača, ali bez PLX čipa, vodenog bloka i sa nešto manje šarenim LED osvetljenjem, košta skoro duplo manje. Petsto evra je previše za bilo koju desktop ploču, pa makar bila i najbolja.

• • •

Budućnost Kaby Lake generacije, barem kada je desktop u pitanju, ne čini se naročito svetlom. Pored toga što ne donosi gotovo ništa novo u odnosu na odličnu Skylake generaciju, Kaby Lake je ozbiljno hendikepiran po pitanju podrške operativnih sistema. Zvanično, Intelova nova generacija procesora podržava isključivo Windows 10. Iako proizvođači matičnih ploča nude drajvere za modele sa novim čipsetom, te ploče će sa starijim verzijama Windowsa moći da rade samo uz neki od Skylake procesora. Ako uzmemo u obzir koliko je Windows 10 nerado prihvaćen operativni sistem, ovakva, potpuno bespotrebna odluka Intela izaziva pravi revolt. Krajnje je vreme da se učmalo tržište malo razmrda i ponudi neku alternativu. Zato jedva čekamo i navijamo za AMD Ryzen generaciju, koja „samo što nije”.

Vladimir TRAJKOVIĆ

SiSoft Sandra 2016
Floating point [GFLOPS]77.55
Multimedia performance [Mpix/s]274.4
AES256 Encryption/decryption [GB/s]5.67
Memory bandwidth [GB/s]22,58
Asus RealBench 2.2
Image editing [score - s]106842 - 80
H.264 Video encoding [score - s]79558 - 151
Heavy multitasking [score - s]63702 - 154
Maxon Cinebench
R11.5 CPU Multi x64 [score]7.7
R11.5 Open CL [fps]50.99
R15 CPU Multi x64 [score]648
R15 Open CL [fps]54.66
Aida64 Memory benchmark
Read [MB/s]31437
Write [MB/s]33020
Copy [MB/s]30954
MaxxMEM 1.99
Read [MB/s]22717
Write [MB/s]29993
Copy [MB/s]26700
Unigine, 1920 x 1080 px [min/avg/max fps - score]
Heaven (Low quality, Tessellation off)8/35/61 - 886
Valley (Low quality)16/26/44 - 1089
 
Intel Core i5-7600K i Gigabyte Aorus GA-Z270X-Gaming 9
Šta mislite o ovom tekstu?
Sapphire Radeon RX 480 Nitro 8 GB
Fujitsu Primergy RX2540 M2 i HP Enterprise DL380 Gen9
Netgear ReadyNAS RN526X
KingDian S180 60GB SSD
Samsung Gear 360
Allocacoc PowerCube Extended USB
Urbanista Copenhagen i London
Jabra Sport Coach
Allocacoc AudioCube Portable
Tenda A301 Wireless N300 Universal Range Extender
Adata A10050QC Power Bank
Netgear Powerline 500
TP-Link Archer C60

Intel Core i5-7600K
Takt:
3,8 GHz (4,2 GHz Turbo)
Broj jezgara:
4
Podnožje:
LGA 1151
Keš memorija (L3):
6 MB
Memorijski kontroler:
Dual channel DDR3L 1600 MHz ili DDR4 2400 MHz, podrška za XMP 2.0 profile
Integrisana grafika:
HD 630, 24 (3 × 8) Execution Units, podrška za 3 monitora maksimalne rezolucije 4096 × 2304 @ 60Hz, HDCP 2.2
Ostalo:
14 nm, TDP 91 W, 16 PCI-E linija, DMI 3.0

Intel Z270 čipset
Osnovno:
24 PCI-E 3.0 linija, OC podrška (multiplier + base clock), TDP 6 W
Ostalo:
22 nm, podrška za 14 USB portova (10 × USB 3.0) i 6 SATA III konektora sa RAID (0,1,5,10) opcijom
Proizvođač:
Intel

Gigabyte Aorus GA-Z270X-Gaming 9
Čipset/podnožje:
Intel Z270/LGA 1151
Memorija:
DDR4, 4 slota, maksimalno 64 GB / 4133 MHz
Napajanje i naponska sekcija:
24-pin ATX, 8-pin EPS 12 V, 22-fazna naponska sekcija
Slotovi za proširenje:
2 × PCI-E 3.0 x16, 2 × PCI-E 3.0 x8 (podrška za 4 grafičke kartice u 2 × x16 ili 4 × x8 režimima), 2 × PCI-E 3.0 x1, 2 × M.2 PCIe x4 (80 i 110 mm), 2 × U.2, 3 × SATA Express, 8 × SATA 3 (6 Gb/s)
USB:
USB 3.1 + USB 3.1 tip C (40 Gb/s Intel Thunderbolt 3 kontroler), 5 × USB 3.0 na zadnjem panelu (od toga 2 × DAC-UP) + 4 opciona na internom konektoru, 4 opciona USB 2.0 na internim konektorima
Mreža:
2 × Qualcomm Atheros Killer E2500 Gigabit LAN, Killer Wireless-AC 1535 (802.11a/b/g/n/ac, 2,4/5 GHz) sa Bluetooth 4.1 podrškom i eksternim antenama
Zvuk:
Creative Sound Core 3D, 2 × JRC NJM2114 i TI Burr Brown OPA2134 pojačala, Nichihon Fine Gold i WIMA audio kondenzatori, podrška za 5.1, optički izlaz, 2 prekidača za kontrolu pretpojačanja, pozlaćeni konektori, EM izolovana audio sekcija
Hlađenje:
EK G-Frost hibridni pasivni hladnjak naponske sekcije i PLX čipa sa mogućnošću priključenja na sistem vodenog hlađenja, pasivno hlađen čipset, 8 × PWM konektori za ventilatore (od toga 2 × 2 A konektora)
Overklok sekcija:
naponski i reset taster, clear CMOS taster, OC taster, ECO taster, dvostruki status LED displej, CPU/DRAM/VGA/Boot error svetlosna indikacija, merne tačke za kontrolu napona, prekidači za izbor BIOS-a
Ostalo:
Ultra Durable, Dual BIOS, aluminijumski Premium 10K kondenzatori, višebojno LED osvetljenje sa 8 nezavisno podesivih zona + 2 eksterne RGB LED trake, namenski USB port za direktno flešovanje BIOS-a (Q-flash), 2 pozlaćena USB porta za audio uređaje (DAC-UP), pozlaćeni HDMI, Display Port i audio konektori, Turbo B-clock dodatni clock generator čip, EM izolovan zadnji panel, PEG i DIMM slotovi
Dimenzije:
30,5 × 26,4cm, E-ATX
Proizvođač:
Gigabyte
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera