TEST DRIVE<>
022017<><>

TP-Link Archer C60

Strelac sa pet strela

Pre par brojeva, kolega Lončarević je pretresao Archer C20, a sada nam je na sto za seciranje došao njegov snažniji brat C60. U pitanju je dual band (2,4 i 5 gigaherca) 802.11ac ruter, sa pet antena kojima je zadatak da pokriju mnogo veći prostor sa „pametnijim pristupom”. U kutiji smo, pored rutera, našli i napajanje, LAN kabl i prateću dokumentaciju.

Ovaj ruter u mnogome podseća na prethodno opisani C20. TP Link je zadržao oblik kućišta slabijeg modela, a primerak koji je došao do nas je sive boje sa belim gornjim poklopcem. Rešenje sa velikim brojem sitnih otvora za hlađenje je zadržano i ovde se pokazalo kao dobro. Tu su, na istoj poziciji, signalne LED za napajanje, rad oba Wi-Fi predajnika, WAN/internet i WPS. Prvo što primećujemo je da nema LE dioda za USB. Pogled iza, i vidimo da nema ni USB porta. Zadržani su On/Off’ tasteri kao i WPS/Wi-Fi (ispupčen), i taster za reset uređaja (pin hole), zatim portovi WAN i četiri LAN-a, priključak za napajanje se podrazumeva.

Antene su raspoređene po obodu, tri iza uređaja i po jedna sa strane. Antene su istih dimenzija i na prvi pogled se ne razlikuju, ali stvar je u sitnicama. Naime, s obzirom na to da je u pitanju uređaj koji koristi dve frekvencije, antene su raspoređene tako da dve koje rade na istoj frekvencijine ne budu jedna do druge. Na taj način su izbegnute smetnje, kojih bi svakako bilo da su antene sa istim opsegom jedna do druge. Kao i kod C20, ni ovde nije moguće odvojiti antene, već ih samo postaviti pod određenim uglom. Tri antene rade na manjoj frekvenciji, a dve na većoj. Propusna moć na 2,4 gigaherca je 450 Mbit/s, dok je na 5 gigaherca to 867 Mbit/s.

Kao C20, i C60 se može podesiti preko browsera, ali i preko pametnih telefona, putem namenskih aplikacija. Hvaljeni web GUI je, u suštini, dobro upakovano korisničko okruženje sa ikonicama prijatnim oku, kojem pristupamo preko računara. Zanimljivo je da se LED mogu isključiti preko WEB GUI, ako nam iz određenog razloga tako odgovara. Treba napomenuti da su osnovno korisničko ime i lozinka odštampani na nalepnici ispod, i da je bitno promeniti ih čim pre, prilikom podešavanja rutera. Roditeljska kontrola (Parental Control) je i ovde prisutna. Dovoljno je popuniti „crnu” i „belu” listu odgovarajućim URL adresama. Tu je i Guest Network za podizanje namenske mreže za goste, gde će moći da koriste internet, ali ne i lokalnu mrežu.

Pomenuli smo da se ovaj ruter služi pametnijim pristupom pri slanju konekcija do uređaja. To znači da će, recimo, računar na kome se u tom trenutku šalje mejl, biti povezan konekcijom od 2,4 gigaherca, dok će laptop na kome se gleda HD snimak online koristiti pet gigaherca i pun protok.

Možemo da preporučimo ovog „Strelca sa pet strela” svakome kome treba brz ruter sa velikom pokrivenošću. U našem slučaju, porodična kuća na tri nivoa je u potpunosti pokrivena, a jednim delom i dvorište. Podešavanja su laka. Izgled je moderan, a ruter tanak i lagan. Jedino što se može zameriti jeste nedostatak USB porta, pa nije moguće povezivanje nekog memorijskog uređaja.

Dejan PETROVIĆ

 
Intel Core i5-7600K i Gigabyte Aorus GA-Z270X-Gaming 9
Sapphire Radeon RX 480 Nitro 8 GB
Fujitsu Primergy RX2540 M2 i HP Enterprise DL380 Gen9
Netgear ReadyNAS RN526X
KingDian S180 60GB SSD
Samsung Gear 360
Allocacoc PowerCube Extended USB
Urbanista Copenhagen i London
Jabra Sport Coach
Allocacoc AudioCube Portable
Tenda A301 Wireless N300 Universal Range Extender
Adata A10050QC Power Bank
Netgear Powerline 500
TP-Link Archer C60
Šta mislite o ovom tekstu?

Osnovno:
IEEE 802.11ac/n/a 5 GHz 867 Mbit/s + IEEE 802.11b/g/n 2,4GHz 450 Mbit/s
Spoljašnjost:
10/100 Mbit/ WAN 4 × 10/100 Mbit/s LAN; tasteri WPS/Reset, Wireless On/Off, Power On/Off; 5 antena (3 × 2,4 GHz, 2 × 5 GHz)
Funkcije:
WDS(Four Address), WDS(AP+APC), WPA/WPA2, WPA-PSK/WPA2-PSK, WMM, Bandwidth Control, Dynamic IP / Static IP / PPPoE / BigPond / L2TP(Dual Access) / PPTP(Dual Access), Access Control, Local Management, Remote Management, DHCP Server/Client, DHCP Client List, Address Reservation, VPN Pass-Through (PPTP, L2TP, IPSec), Parental Control, Local Management Control, Host List, Access Schedule, Rule Management
Dimenzije:
230 × 144 × 37 mm
Proizvođač:
TP-Link
Kontakt:
Nebo ITS
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera