TEST DRIVE<>
022017<><>

Netgear Powerline 500

Ping na 220 volti

Powerline mrežni adapteri su odavno postali standardni deo ponude u našim kompjuterskim prodavnicama. Tehnologija je sazrela, dostignuti su neki maksimumi u brzini protoka podataka kroz strujne kablove, postavljeni su standardi, ali neke relacije ipak ostaju nepromenjene.

Ako ne pratite mrežne tehnologije: powerline adapteri služe za brzo „razvlačenje” mrežnih kablova između dve (ili više) tačaka u kući ili stanu. To se postiže uključenjem para (ili više) adaptera u najbliži strujni šteker. Oni između sebe prave mrežu koja se iz korisničkog ugla ponaša kao tipičan svič. Povežete ih, na jednoj strani, sa glavnim ruterom, a na drugoj sa računarom, TV-om, igračkom konzolom ili drugim svičem/habom/ruterom i na tom drugom kraju magično se pojavi upotrebljiv mrežni signal (tipično internet).

Netgear je nedavno (u decembru 2016. godine) imao neprijatnu situaciju sa Nighthawk serijom svojih rutera, koja je na internetu nepotrebno preuveličana. Na popularnoj seriji rutera otkriven je bezbednosni propust koji su hakeri mogli da zloupotrebe ukoliko bi neko iza rutera kliknuo, recimo, na link u email poruci koji bi sadržao komandu ruteru da svima dopusti daljinsko upravljanje ruterom. Bezbednosna rupa na dotičnim ruterima je zakrpljena u roku od nekoliko dana, čime je Netgear, uprkos kritikama, pokazao da je proizvođač koji ozbiljno shvata bezbednost na svojim uređajima. Nažalost, najveća „bezbednosna rupa” u svim mrežnim sistemima – čovek, ostaje „nezakrpljena”, pa će admini imati pune ruke posla u XXI veku.

Na test nam je ovog puta stiglo nekoliko novih Netgear Powerline 500 adaptera koji, zbog svoje jednostavnosti, gotovo sigurno neće imati problem sa bezbednošću. Prvi uređaji ovog tipa su, doduše, imali bezbednosni problem, jer su komšije (recimo u većim zgradama) sa istim uređajima mogle da se „preslušavaju”. Danas se to rešava šifrovanjem, a konfiguracija uređaja za šifrovanu komunikaciju je krajnje jednostavna. Dovoljno je da, pošto adapteri uspostave komunikaciju između sebe, pritisnete taster za uspostavljanje bezbedne veze na jednom adapteru, a onda to ponovite i na drugom adapteru u vremenskom intervalu ne dužem od jednog minuta. Od tada će komunikacija između dva adaptera biti šifrovana i nećete morati da brinete o „njuškalima” iz komšiluka. Netgear nije menjao ovu uvreženu proceduru na novoj seriji svojih Powerline adaptera, pa je i ovu seriju moguće konfigurisati bez dodatnog softvera. Kada smo kod softvera, pomenimo i to da Netgear uz Powerline 500 seriju adaptera isporučuje softver za Windows i Mac OS X, ali, kako rekosmo, softver nije neophodan za konfiguraciju, pa adaptere možete da koristite bez obzira na operativni sistem.

Novi Powerline 500 uređaji spadaju u grupu uređaja koji ne „kradu” strujnu utičnicu, pošto na sebi imaju tzv. „prolaznu” utičnicu sa sposobnošću filtriranja šuma koji unose električni uređaji nižeg kvaliteta. Ono što novi model ovih adaptera odvaja od gomile drugih na tržištu je to što imaju posebnu signalnu lampicu za kvalitet štekera, pa ih možete koristiti da odaberete „najkvalitetniji” šteker u sobi. U toku testiranja, primetili smo da je uređaj slabije „rangirao” utičnice bez uzemljenja, što verovatno ima smisla, jer kod ovakvih štekera na „nuli” može da se pojavi slabiji indukovani napon (tipično 1-2 volta), što često ometa mrežni saobraćaj, tj. utiče na njegovu brzinu ili količinu grešaka u transportu podataka. Ipak, „rangiranje” se ne oslanja samo na uzemljenje, jer smo u toku testiranja primetili da su pojedini štekeri menjali rang u toku dana.

Na novijim instalacijama (u novogradnji), gotovo da nećete naći neuzemljene utičnice, pa ćete zbog toga sa ovim uređajima ostvarivati visoke brzine prenosa podataka (teoretski do 500 Mbit/s). Ukoliko lampica za kvalitet štekera pokazuje narandžasto svetlo, to znači da je brzina prenosa 50-80 Mbit/s, a ukoliko je crvena, brzina prenosa je ispod 50 Mbit/s i trebalo bi da pronađete alternativni šteker, ako je ikako moguće. Zeleni indikator znači da je brzina protoka podataka iznad 80 Mbit/s.

U toku našeg testiranja, mrežni signal je bio konstantan i pouzdan, i na zelenom, i na narandžastom indikatoru (na različitim štekerima). Ono što je takođe tipično za ove uređaje, jeste i to da je protok često bolji noću kada je, po prirodi stvari, manje električnih potrošača aktivno na naponskoj mreži.

Ukoliko su vaše instalacije dobre, a ne postižete dobre rezultate sa ovim uređajima, jedan od presudnih faktora može da bude kvalitet mrežnih kablova koje koristite. Pošto je teoretska brzina ovih adaptera 500 Mbit/s, bilo bi dobro da vaši kablovi zadovoljavaju bar Cat 5 standard.

Kao i kod drugih uređaja ove vrste, mrežni kabl se uključuje sa donje strane adaptera. Adapteri imaju klasičnu belu boju u tonu sa ostatkom bele tehnike, pa ga nećete primećivati čak i ako je adapter uključen u šteker na vidljivom mestu. Adapteri ne poseduju otvore za pasivno hlađenje, a u toku testiranja su na donjem delu oko RJ45 konektora bili umereno topli, što ne treba da izaziva zabrinutost. Ipak, kao i za svaki električni uređaj, treba ostaviti dovoljno prostora oko njega za hlađenje i udaljiti zapaljive materijale od štekera.

Glavna prednost Powerline adaptera je ta što adapter možete nositi sa sobom kad menjate, recimo, poziciju svog laptopa u kući. Uz to, ovi mrežni uređaji obezbeđuju kvalitetniji, a često i brži link od sveprisutnog Wi-Fi-ja. Za kućne potrebe, obezbeđenje internet pristupa uređajima koji nisu u Wi-Fi dometu vašeg rutera ili uspostavljanje lokalnog mrežnog saobraćaja niskog intenziteta, Powerline 500 adapteri su odličan izbor. Za ozbiljnije mrežne operacije ili priključenje većeg broja (pet i više) korisnika na mrežu, klasično kabliranje je i dalje nezamenjiv način povezivanja. Netgearovi glavni aduti, u odnosu na konkurenciju (što se tiče Powerline 500 adaptera), svakako su pouzdanost konekcije i provera kvaliteta štekera koje ćete koristiti za povezivanje. Ovaj poslednji adut je interesantan, posebno onim korisnicima čija je kućna instalacija nešto starijeg datuma.

Stevan JOSIMOVIĆ

 
Intel Core i5-7600K i Gigabyte Aorus GA-Z270X-Gaming 9
Sapphire Radeon RX 480 Nitro 8 GB
Fujitsu Primergy RX2540 M2 i HP Enterprise DL380 Gen9
Netgear ReadyNAS RN526X
KingDian S180 60GB SSD
Samsung Gear 360
Allocacoc PowerCube Extended USB
Urbanista Copenhagen i London
Jabra Sport Coach
Allocacoc AudioCube Portable
Tenda A301 Wireless N300 Universal Range Extender
Adata A10050QC Power Bank
Netgear Powerline 500
Šta mislite o ovom tekstu?
TP-Link Archer C60

Osnovno:
Homeplug AV standard, 500 Mbit/s
Ostalo:
RJ45 konektor, prolazna utičnica, šifrovana komunikacija, pokazatelj kvaliteta instalacije, dimenzije 100 × 56 × 41, masa 144 g
Proizvođač:
Netgear
Kontakt:
Tehno dućan
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera