TEST RUN<>
032017<><>

Paint.Net 4.0.13

Pametni rođak

Pre svega, želimo da istaknemo da Paint.NET nije isto što i Paint koji se dobija uz Windows. U pitanju je vrlo funkcionalan i složen program za editovanje fotografija, dok „obični” Paint ne možemo nazvati ni njegovim rođakom sa specijalnim potrebama. Nije Paint kriv što je tako rudimentaran, ali želimo da istaknemo razliku i da skrenemo pažnju na to da od Paint.NET-a možete mnogo toga da očekujete.

Ukoliko pratite razvoj softvera za obradu fotografija, znate da je Adobe neprikosnoven i da svi ostali programi pokušavaju samo da mu priđu što bliže, ali ga još uvek ni jedan nije prevazišao. Naravno, ni Photoshop se nije savršen „rodio”, i nije sadržao sve alatke, opcije i funkcije koje sada ima. Hajde da vidimo gde je Paint.NET pozicioniran u svetu foto-editora.

Već smo jednom pisali o ovom programu, jer želimo da vam predstavimo besplatnu opciju kada je softver u pitanju, ali od tada je Paint.NET mnogo napredovao i sada ima alatke i opcije koje možemo pronaći u naprednijim foto-editorima. Program je lagan, neverovatno brz i ostavlja utisak elegancije i funkcionalnog i estetskog minimalizma. Tokom rada sa više fajlova, svi će biti simpatično poređani u tabove u gornjem delu ekrana, tako da uvek možete videti thumbnail svakog od njih. Vrlo lep i funkcionalan detalj.

Pre svega, tu su alatke. Lepa kolekcija, na koju smo navikli u gotovo svakom grafičkom programu, sastoji se od Select alatke, gradijenta, Brusha koji sadrži veliki broj opcija, do teksta, alatke za brisanje, crtanje oblika i tako dalje. Sem vidljivih osnovnih alatki, tu je i prozor sa izborom boja gde je na raspolaganju osnovna paleta boja, ali je ostavljena mogućnost dodavanja proizvoljnih paleta po izboru korisnika. Sa desne strane prozora su lejeri i beskonačni History – nema ograničenja u broju Undo koraka koje možete preduzeti.

U padajućim menijima, takođe možete pronaći sve očekivane opcije. Iako je broj padajućih menija, i broj funkcija koje se nalaze u njima, manji nego u Photoshopu, pa čak i u Gimpu, uverićete se da su osnovne funkcije tu i da Paint.NET krasi lakoća manevrisanja i logika rada kojom Gimp ne može da se pohvali. Kod Paint.NET-a sve je na dohvat ruke, sve je vidljivo i dobro organizovano. Kada odaberete neku alatku, u gornjem delu ekrana se pojavljuje niz podešavanja koja se vezuju za tu alatku, tako da odmah znate šta sve može da se uredi i prilagodi. Padajućih menija nema previše, tako da su sve funkcije pregledne i lako dostupne.

Sjajna stvar u vezi sa ovim besplatnim foto-editorom je što je on na tržištu prisutan već 12 godina, što znači da su autori imali dosta vremena da razviju pluginove, koji su većinom besplatni. Ovi svojevrsni „nastavci” mogu da naprave za vas foto-editor koji sadrži sve potrebno. U radu sa tekstom ili slikama, često ćete poželeti, recimo, da dodate senke. Osnovna verzija nema ovu mogućnost, ali plugin koji sadrži ovu, i još nekoliko sličnih funkcija, možete vrlo lako pronaći i besplatno instalirati. Ovaj primer slede i mnoge druge funkcije, recimo ako želite da postavite tekst kružno ili u polukrug, ukoliko su vam potrebni filteri koji nisu među odabranima u osnovnoj verziji i tako dalje. Nama su u radu nedostajale sve Blending funkcije koje nudi Photoshop, ali smo se vrlo lako snašli ubacivši plugin dodatke sa ovim funkcijama.

Poželeli smo da utvrdimo koliko to Paint.NET ima pluginova, međutim, odustali smo od brojanja nakon što smo videli da lista sa popisanim dodacima ima 93 strane. Sigurni smo da će svaki korisnik, među ovim brojnim dodacima i funkcijama, pronaći ono što mu je potrebno, ako osnovni program ne zadovoljava sve potrebe u radu. U bazičnom pregledu pluginova pronalazili smo sve, od dodavanja filtera pa do 3D modeliranja.

Osnovni format sa kojim radite u Paint.NET-u je PDN. To je format koji zadržava sve lejere i u kome možete čuvati projekat za dalji rad i nadogradnju. Kada su podržani formati za eksportovanje u pitanju, navešćemo samo one koje podržava osnovna verzija, a to su: PNG, JPEG, BMP, GIF, TGA, DDS i TIFF. Već na prvi pogled se može zaključiti da je ovo relativno mali broj podržanih formata, iako su u pitanju najčešći i najviše korišćeni. Međutim, ukoliko vam treba podrška za više formata, možete dodati plugin koji će to omogućiti.

Instalacioni fajl programa težak je samo 6,7 megabajta, ali mu je na hard-disku potrebno čitavih 200 megabajta, delom i zbog neograničenog Historyja. To uzrokuje veću potrebu za slobodnim prostorom, jer se svi privremenu fajlovi čuvaju na hard-disku. Naravno, koliko će Paint.NET zauzimati mesta na vašem nosaču podataka, zavisi isključivo od toga za šta i kako ćete ga koristiti.

Postoji i mana (čisto da ukažemo da i to postoji), a to je da Paint.NET radi samo na Windowsu, odnosno korisnici drugih operativnih sistema još uvek nisu u prilici da isprobaju ovaj odličan softver.

Sve u svemu, ako ste korisnik Windows platforme, možete pronaći malo mana Paint.NET-u, ne samo zato što je besplatan, pa imamo manja očekivanja, već zato što zaista možete birati šta će on raditi za vas. Manje zahtevni korisnici mogu biti zadovoljni performansama i brzinom koju pruža i osnovna verzija, a napredniji i zahtevniji korisnici osnovnu verziju mogu koristiti kao početnu bazu koja će prihvatati sve neophodne dodate funkcije i nadogradnje. Problem koji se uglavnom javlja kod besplatnih programa je manjak opcija i alatki koje nude komercijalni programi pa uvek ostaje gorak ukus vezan za nedostatke programa. Paint.NET nam poručuje da ono što nema u izlogu, sigurno ima u radnji i da samo treba da izaberemo šta ćemo dodati, jer je sigurno nekome već bilo potrebno i pobrinuo se da plugin postoji.

Gordana RADOVIĆ

 
Paint.Net 4.0.13
Šta mislite o ovom tekstu?
EaseUS Partition Recovery 8.5
Blio 3.4
Scribus 1.5.2
AOMEI Partition Assistant 6.1
Sweet Home 3D 5.4
VSO Downloader 5.0
USB Raptor 0.8.6.1
Steganos Tuning PRO 2.5
Cover Commander 4.0
UCheck 0.9.3
CyberLink MediaEspresso 7.5
Songr 2.1
OooPlayer 2.1.2
PhotoPad Photo Editor 3.0
MultiBootUSB 8.5.0
LosslessCut 1.5.0
Dark Reader 3.4.3
Bing Wallpaper
LightBulb 1.6.2
Imagus 0.9.8
Open With Photoshop
Lock Screen Reflection 1.4
Temps 0.7.0
TL;DR 1.1

Tip:
foto-editor
Potrebno:
Windows
Veličina:
6,7 MB, 200 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
www .getpaint .net
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera