TEST DRIVE<>
042014<><>

LG 23MP65HQ-P i 24MP76HM-S

Sezonsko osveženje

Pre samo nekoliko godina monitori sa TN matricom vladali su potrošačkim svetom, a na pomen modela sa IPS i VA matricom mnogi su odmahivali glavom i pričali sa strahopoštovanjem kao o nečemu nedostižnom. Isto kao u slučaju modela sa Full HD rezolucijom pre toga, odnosno samim „tanušnim” ekranima pre decenije ili u doba praistorije kada ste za cenu oba bubrega mogli da kupite ekran koji prikazuje četiri boje! Stanje na tržištu je sada takvo da su modeli sa TN matricom potisnuti i da se većinom koriste kao gejmerski zbog izuzetno brzog vremena odziva. Na njihovo mesto, i na našu radost, došli su IPS (In Plane Switching) paneli, a iz LG-a nam upravo stižu takva dva modela.

Modeli 23MP65HQ-P i 24MP76HM-S pripadaju osveženoj LG gami za 2014. godinu, karakterišu ih nedostatak DVI porta, AH-IPS panel i Full HD rezolucija od 1920 x 1080 px. Iako pripadaju istoj MP seriji, tu se sličnosti završavaju. Manji, 23MP65, drži se klasičnih boja za jednog nindžu – sav je u crnom, doduše u kombinacija mat i sjajne završnice. Borderless je, tankog profila i krupnog oslonca, što je klasika za sve novije modele. Komande osetljive na dodir nalaze se s donje strane ekrana i imaju dobar odziv, mada nisu osvetljene, pa nećete uvek ubosti meni koji tražite. Poleđina je reljefna, ukrašena trouglićima, malo za promenu. Konekcije su osnovne: strujni konektor, VGA i, u nedostatku DVI, tu je HDMI konektor i konektor za slušalice (zvuk se prenosi preko HDMI konekcije), ali zvučnika nema.

Model 24MP76 svojim izgledom donosi nešto novo, bolje rečeno drugačije. Drži se trendova borderless ekrana i vrlo sličnog izgleda ekrana kao kod 23MP65, ali nije obojen u crnu koja je postala standard, već u sivu. Čak ni postolje nije standardnog dizajna, već podseća na pijedestal, pošto je samo postolje sivo, a nosač ekrana je izrađen od pleksiglasa i providan je. Zato je ograničen samo na promenu nagiba ekrana, ali to je isto i kod manjeg modela. Tasteri su pozicionirani na identičnom mestu i jednako reaguju kao kod gorepomenutog, ali im se oznake jasno vide (crni tekst na sivoj pozadini), pa nećete morati da „bajate” koji ćete taster prvi pritisnuti. Konekcija ima nešto više, u vidu dva HDMI i jednog VGA konektora, ali tu su još i audio in i headphone out. A opremljen je i sa dva zvučnika snage 5 W.

Kvalitet izrade ni kod jednog, ni kod drugog na nas nije ostavio naročit utisak. Oba monitora „dišu” na spojevima plastika i krckaju. Ovo je više izraženo kod skupljeg 23MP65, što nam je pokvarilo utisak „svežine” koje je njegov dizajn doneo. Očigledno je gde se pravila ušteda kako bi se monitori opremili kvalitetnom AH-IPS matricom.

Već se ponavljamo sa našom ljubavlju ka LG-evom sistemu menija... Sam meni ima dovoljan broj opcija za podešavanja kvaliteta prikaza, pored standardnih predefinisanih profila. Pored obaveznih Brigthness/Contrast, imamo Sharpness, Black Level, OverScan, SuperResolution (čija upotreba zapravo kvari kvalitet: reprodukcija je kao kod preoštrene fotografije kod koje se javljaju artefakti), Gamma, Color Temperature (Cool, Medium, Warm, Custom), Six Color, Response Time (Off/Low/Middle/High)... Reader mode preset podešava svetlinu, kontrast i boje (da budu kao kod knjiga sa žutim papirom), kako bi se zamaranje očiju svelo na minimum. Sve je tu što može da vam zatreba. Potrebno je napomenuti da oba monitora dolaze kalibrisana iz fabrike i o tome u pakovanju dobijate papir s potvrdom (razlikuju se) na kojem piše da je ciljana vrednost bila 6500 K (temperatura dnevne svetlosti).

Za testiranje smo koristili HDMI konekciju, a uz oba monitora dobijate samo VGA kabl. Početna reprodukcija slike kod oba modela je ista – presvetla, bez dovoljno kontrasta, bleda, ali to je LG. Srećom, dovoljan broj podešavanja u meniju vam omogućava da sliku kastomizujete po svojim preferencijama. Tako smo kod 23MP65 došli do 75/62 za Brightness/Contrast, sa Black Levels na Low i Gamma 1 podešavanjima, a 24MP76 isto, osim što su Brighntess/Contrast vrednosti bile 79/61. Moramo napomenuti da su razlike u prikazu između maksimalne i minimalne vrednosti i kod Brightness i kod Contrast podešavanja, nejednako raspoređene, pa tako u određenim segmentima za 10 koraka se ništa neće promeniti, dok će na drugim razlika između nekoliko stepeni biti drastična. Što se tiče samih boja kod prikaza, one su tople i dobro odmerene i čini nam se da je devijacija od kalibrisanih 6500 K minimalna. Kod modela od 23 inča primetno je da zasićenost boja nije dovoljno dobra, pa boje izgledaju blago isprano i najviše je primetno na kontrastnim scenama. Test uniformnosti ekrana pokazuje nejednako osvetljenu površinu ekrana, kada se na njemu prikazuje samo crna boja. Donja leva četvrtina je za nijansu svetlija od ostatka ekrana, a da nije tog problema, dobio bio veoma dobru ocenu za prikaz crne. Gradijent test pokazuje dobre rezultate, bilo da je reč o prelivanju tonova ili o skali sa po 2 odsto razlike između susednih tonova. Gde u prvom nema neprijatnih prelaza i razlikuju se svi tonovi od najtamnijih do najsvetlijih, a tako je i u drugom slučaju. Uglovi gledanja su očekivano dobri, s obzirom na panel koji se koristi, a ni vreme odziva nije razočaralo osim što se primećuju artefakti ako se koristi High podešavanje.

Model 24MP76 ne boluje od problema ispranih boja, kod njega su boje zasićene i prirodne. Što je dobro, s obzirom na njegovu višu cenu. Reprodukcija crne jednako je kvalitetna, kao i kod ekrana manje dijagonale, ali je uniformnost bolja, s obzirom na to da je razlika u osvetljenju dosta manja iako se nalazi na istom mestu (donji levi ćošak). Prikaz bele je za nijansu bolji, pa uz bolji prikaz crne, slika kod ovog modela nešto je boljeg kontrasta. To je razlika koju verovatno ne bismo ni primetili da nemamo oba modela priključena paralelno jedan pored drugog. Rezultati u gradijent testu su jednaki, kao i sa uglovima gledanja i brzinom odziva. Kvalitet integrisanih zvučnika vas neće „oduvati” iz prostorije u kojoj se nalazite, ali će poslužiti za najosnovnije potrebe.

U svakodnevnoj upotrebi, neke od mana na koje smo skrenuli pažnju nisu toliko izražene, ali verujemo da su one rezultat korišćenja nešto jeftinijih komponenti pozadinskog osvetljenja i pri izradi monitora, kako bi se u cenovne rangove uklopio AH-IPS panel. A kako bismo okarakterisali LG 23MP65 i 24MP76? U pitanju su dva dobra monitora, koja padaju u sredinu ponude ovog proizvođača, pa i daju takve rezultate. Nisu ni po čemu posebni, niti se izdvajaju iz mase, ali će zadovoljiti sve vaše svakodnevne potrebe.

Vojislav VUJANIĆ

 
AMD Radeon R9 290 4 GB
Canon PowerShot S120 i G16
Kingston SDHC UHS kartice
Toshiba Portégé Z30-A-12N
LC-Power LC-ADA-525-35-SWAP
HP Pavilion x360 (11t-n000)
APC SurgeArrest P1, P5B i PF8VNT3
LG 23MP65HQ-P i 24MP76HM-S
Šta mislite o ovom tekstu?
HP Webcam HD-2200
Trust Jukebar
Graphtec Silhouette Cameo
N’joy GMK310, Aneex E-K709, Intex Keyboard Slim Corona, Gigatech GT-430L i MS Dynamite Gaming Wired Keyboard
Asus PCE-AC66, PCE-AC68, RT-AC66U, RT-AC68U i TP-Link Archer C7
Artengo Personal Coach

LG 23MP65HQ-P
Osnovno:
23 inča, 1920 x 1080 px, AH-IPS, LED
Ostalo:
HDMI, D-sub, Headphone out, osvetljaj 250 cd/m2, dinamički kontrast 5.000.000:1, vreme odziva 5 ms, uglovi vidljivosti 178°/178°

LG 24MP76H-S
Osnovno:
24 inča, 1920 x 1080 px AH-IPS, LED
Ostalo:
2 x HDMI, D-sub, Headphone out, Audio in, osvetljaj 250 cd/m2, dinamički kontrast 1.000.000:1, vreme odziva 5 ms, uglovi vidljivosti 178°/178°
Proizvođač:
LG
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera