TEST DRIVE<>
042014<><>

AMD Radeon R9 290 4 GB

Jeftinije do Havaja

Nakon što je predstavio prvu grafičku kartu sa Hawaii čipom, AMD je požurio da ponudi i alternativu. Reč je o tipičnom predstavniku parole „To što malo fali, sreću ne kvari”. U pitanju je Radeon koji se krije iza oznake R9 290, a biće izuzetno interesantan svakome ko nije spreman da isprazni džep do dna, a da pri tom, i pored toga, ne trpi nikakav kompromis. Entuzijasti, overklokeri i gejmeri, predstavljamo vam „Best Buy” gornjeg doma koji nema konkurenciju.

Ukoliko pratite IT verovatno ste barem nekoliko puta primetili pravilo da nakon predstavljanja neke karte u punom izdanju, sledi njena jeftinija i oslabljena verzija. Problem nastaje kada proizvođač pretera, pa zatvori preveliki deo čipa ili „osakati” još neki deo karte u smislu memorijske magistrale, upotrebi jeftinije memorijske čipove, previše spusti frekvenciju i tako dalje. Nekada se desi potpuna suprotnost, pa sve što dobijete jeste manja cena i u praksi gotovo identičan proizvod. Tako nešto je AMD ovog puta uradio, na sreću svih nas koji volimo kvalitetan hardver po nižoj ceni. Razlog za to je očigledno rešenost kompanije da se nametne novim korisnicima i, pored performansi, to čini na niz drugih načina u vidu tehnologija, razvoja sopstvenog API-a, pa i time što isporučuje vredan bundle igara uz svoje grafičke karte. U svakom slučaju, vratimo se na samu grafičku kartu iz naslova.

Veliki ustupci kod Radeona R9 290 ne samo da nisu pravljeni, već može da se kaže da novi model ne može biti sličniji svom uzoru. AMD nas je uobičajeno obradovao sa referentnim modelom koji izgleda identično kao i snažnija verzija. Dizajn je karakterističan za AMD uz blago osveženi dizajn u odnosu na prethodnu generaciju. Kolorna šema je ostala nepromenjena, što će reći crveno-crna kombinacija uz nešto kreativnije izvedene crvene detalje. Prvi bitni detalj je turbina crvene boje koja ne deluje drugačije u odnosu na onu koju smo sretali kod najboljih modela iz HD 7900 serije. Navodno je povećana maksimalna brzina obrtaja na 5000 obr/s, ali verujemo da niko ko ceni svoj sluh ne želi da mu se to desi. Ispod plastičnog oklopa krije se jednostavan hladnjak koji je sačinjen od gustih aluminijumskih rebara. Odsustvo heatpipeova nas je u startu začudilo, ali smo ubrzo shvatili da je baza kulera vapor-chamber koji praktično funkcioniše kao veliki heatpipe. Kako nema aluminijumske ploče duž poleđine štampane ploče, AMD se odlučio da ugradi aluminijumski hladnjak koji osim što hladi vitalne delove karte, služi da eliminiše bilo kakvo uvijanje. Ispod kulera nalazi se Hawaii GPU okružen sa čak šesnaest memorijskih čipova. Upotrebljeni su Hynix čipovi deklarisani za rad na 5 GHz pri naponu od 1,35 V, odnosno 6 GHz pri 1,5 V. Razlog za čipove s ovako niskim taktom za R9 290(X) je upotreba 512-bitnog memorijskog interfejsa koji podiže troškove izrade. Naponska jedinica iznenađujuće je jednostavna, pa se napon prema GPU-u filtrira u šest faza. Za napajanje karte potrebni su po jedan 6-pinski i 8-pinski molex konektor. Radeon R9 290 poseduje, kao i stariji brat, ukupan kapacitet od 4 GB memorije što je više nego dovoljno za rad sa najzahtevnijim rezolucijama (1440p, 1600p, Eyefinity i tako dalje). Sam Hawaii čip je „oslabljen” tako što su mu ugašena svega četiri Compute Unita. To implicira da mu nedostaje 256 Stream procesora i samo 16 teksturnih jedinica. S obzirom na činjenicu da ROP jedinice nisu direktno zavisne od CU-a, prisutno ih je čak 64. Da sumiramo, Hawaii u ovom izdanju ima 2560 Stream procesora, 160 teksturnih i 64 ROP jedinice. Impresivno!

Pored ovako malih izmena, jedini način da R9 290 postigne niže performanse od skuplje verzije jeste sniženje radnog takta. AMD se odlučio da obori samo frekvenciju GPU-a i to na 947 MHz. Kako raspolaže sa 4 GB GDDR5 memorije očekivali smo da Radeon R9 290 dobije niži fabrički takt. Posebno zbog toga što ima široku magistralu od 512 bita. Suprotno našim očekivanjima, AMD nije „štedeo” na ovom polju, pa se na ovom polju ništa nije menjalo. Efektivnih 5 GHz i protok od masivnih 320 GB/s, uz prilično dobar overklok potencijal. Ukoliko u vama tinja i najmanji duh entuzijazma sigurno ste pomislili da to može vrlo lako da se kompenzuje overklokom. Ne samo da ćete uz minimalno poznavanje softvera za overklok uspeti da sustignete R9 290X, već ćete ga vrlo lako i prestići. Mi smo ostvarili 1100 MHz za GPU i čak efektivnih 5680 MHz za memoriju, što je podiglo performanse za dodatnih 5 do 15 odsto. Pritom, da smo u trenutku testiranja mogli da povećamo napon memorije sa 1,35 na 1,6 V verovatno bismo bez problema probili granicu od 6 GHz.

Na kraju, vredi pomenuti i video-konekcije. AMD se odlučio na popularnu konfiguraciju koja podrazumeva DisplayPort, HDMI i dva DVI-a. Dakle, sve je tu i manje-više svaki korisnik će biti zadovoljan izborom koji mu je stavljen na raspolaganje. Ukoliko ste primetili da nismo pominjali CrossFireX konektore, za to postoji i dobro objašnjenje. Radeon R9 290 i R9 290X su prve karte koje ih ne poseduju, jer su dizajnirane tako da CF mostovi više nisu neophodni. Nadamo se da će ovaj trend da se nastavi i kod narednih generacija, jer mnogi dobro znaju šta znače problemi kad CrossFire i SLI mostići krenu da gube kontakt ili jednostavno prestanu da rade.

Nakon analize performansi verovatno ste i sami primetili u koliko maloj meri Radeon R9 290 zaostaje za skupljim modelima iz svog i protivničkog tabora. Njegove performanse su fantastične već na fabričkim taktovima. Kada se uzme u obzir i potencijal da se taktovi povećaju, malo koja karta može da ponudi toliko dobar odnos cene i performansi. Da ne pominjemo činjenicu da će Radeon R9 290 biti jeftiniji za 20 do 25 procenata u odnosu na R9 290X i GTX 780. Kada se sve to stavi na vagu, bez ikakve dileme je jasno ko odnosi pobedu.

Nebojša TODOROVIĆ

 
AMD Radeon R9 290 4 GB
Šta mislite o ovom tekstu?
Canon PowerShot S120 i G16
Kingston SDHC UHS kartice
Toshiba Portégé Z30-A-12N
LC-Power LC-ADA-525-35-SWAP
HP Pavilion x360 (11t-n000)
APC SurgeArrest P1, P5B i PF8VNT3
LG 23MP65HQ-P i 24MP76HM-S
HP Webcam HD-2200
Trust Jukebar
Graphtec Silhouette Cameo
N’joy GMK310, Aneex E-K709, Intex Keyboard Slim Corona, Gigatech GT-430L i MS Dynamite Gaming Wired Keyboard
Asus PCE-AC66, PCE-AC68, RT-AC66U, RT-AC68U i TP-Link Archer C7
Artengo Personal Coach

Rezultati testova
Futuremark 3DMark (Fire Strike) GPU Score
Futuremark 3DMark 11 (extreme preset) GPU Score
Unigine Heaven 4.0 (DX11, High, extreme tesselation) [fps]
Crysis Warhead (DX10, enthusiast) [fps]
Crysis 2 (DX11, ultra, HD textures) [fps]
Metro Last Light (DX11, very high, tesselation) [fps]
Metro 2033 (DX11, very high, tesselation) [fps]
Hitman Absolution (DX11, Ultra) [fps]
Sniper Elite V2 (DX11, ultra) [fps]
Bioshock Infinite (DX11, Ultra + DDOF) [fps]
(Za prikaz dijagrama neophodan je browser sa uključenom podrškom za JavaScript)

Osnovno:
GPU 947 MHz, memorija 5000 MHz, 2560 Stream procesora, potrošnja 250 W
Ostalo:
160 teksturnih jedinica, 64 ROP-a, DirectX 11.2, SM 5.0, OpenGL 4.3, Display Port, HDMI, 2 x DVI-I
Proizvođač:
AMD
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera