TEST DRIVE<>
082010<><>

LevelOne GNS-2000

Memorijski NAStavak

LevelOne GNS-2000
LevelOne GNS-2000
Ovom prilikom na testu smo imali Network Attached Storage (NAS), rešenje brenda LevelOne nemačke firme Digital Data Communications, i to model GNS-2000. Radi se o naprednijem modelu NAS-a sa pregršt opcija, koji je predviđen za kućne korisnike i koji može da bude spas za sve one kojima je potrebno pouzdano proširenje memorijskih kapaciteta, a nemaju drugog izbora osim povezivanja preko mreže.

Uređaj je neupadljivog dizajna uobičajenog za ovaj tip uređaja. Svi konektori nalaze se sa zadnje strane, gde su i tasteri za uključivanje i resetovanje. Hard diskovi ubacuju se direktno u uređaj, bez ikakvih fioka. Na mestu ih drže šine i šrafovi s donje strane. Ovaj NAS ima aktivno hlađenje u vidu blower ventilatora, koji vazduh izbacuje sa zadnje strane. Hladan vazduh ulazi kroz proreze s donje strane kućišta. Ventilator je prilično bučan, iako se automatski gasi kada nije potreban.

Softver za podešavanje koji stiže na pratećem CD-u podržan je na Windows, Linux i Mac platformama. Radi se o dva programa: Setup Utility i Flash Map. Setup Utility je dizajniran tako da korisniku omogući što lakše puštanje uređaja u rad. Po startovanju sa CD-a program automatski pronalazi NAS priključen na lokalnu mrežu i pruža osnovna podešavanja putem jednostavnog čarobnjaka. Flash Map Utility korisniku omogućava mapiranje deljenih foldera kao lokalnih diskova, sigurno uklanjanje USB memorija i podešavanje preuzimanja.

 
Uređaj se može podešavati i preko HTTP grafičkog interfejsa, gde nas očekuje mnoštvo naprednih opcija od kojih ćemo predstaviti samo najbitnije. Recimo, već na naslovnoj strani nailazimo na pregled privatnih i javnih deljenih podataka u HTML formatu. Privatnim podacima može se pristupiti isključivo uz prijavu pomoću korisničkog imena i lozinke, dok su javni dostupni bez prijavljivanja. Kod korisničkih naloga bitna je opcija za podešavanje kvote na disku, što je vrlo korisno za kućnu mrežu sa više korisnika. Na statusnoj strani moguće je videti prikaze statusa štampača, HDD i USB memorija, kao i softverske dugmiće za gašenje i restart sa mogućnošću zakazivanja. Dugmići mogu da budu korisni ukoliko NAS stoji na nekoj udaljenoj lokaciji. Od bitnih mrežnih servisa ovaj uređaj poseduje DHCP server, email obaveštenja, Dynamic DNS, NFS (Network File System) server, AFP (Apple Filing Protocol) server, Samba server, FTP server, kao i podešavanja za siguran pristup preko HTTP Secure protokola. Podrška za deljenje medija takođe je odlična, počevši od foto-albuma, preko iTunes servera, MP3 broadcasta, pa sve do Media servera u lokalnoj mreži. Što se smeštaja samih podataka tiče, hardverska konfiguracija povezanih HDD-ova može biti single, RAID 0/1 i JBOD, dok su od file sistema podržani FAT, FAT32, EXT2 i NTFS (samo za čitanje). Sa NAS-a je moguće formatirati diskove i, što je vrlo bitno, uraditi i bekap USB memorije ili podesiti bekap nekog drugog mrežnog uređaja na NAS. Bitno je naglasiti to da NAS ima i podešavanja za Standby, što ga čini štedljivim, kao i da je moguća promena firmvera ukoliko bude izašla nova verzija. Najzanimljivija nam je bila opcija Download menadžer. Preko nje su se fino skidali fajlovi sa sva tri podržana protokola (HTTP, FTP i BitTorrent). Podržava povlačenje .torrent fajla direktno sa Interneta ili sa računara. Pri preuzimanju HTTP i FTP sadržaja podržava samo direktne putanje ka fajlovima, uz mogućnost logovanja na server, dok servisi koji koriste preusmerenja (poput velikih, besplatnih hostinga) nisu podržani. Kod HTTP i FTP protokola može se podešavati brzina preuzimanja, a kod BitTorrenta i brzina seedovanja, kao i koliko dugo da nastavi sa seedom nakon završetka preuzimanja. Jedina mana je ograničenje broja simultanih preuzimanja na maksimalno pet kod BitTorrenta, odnosno 10 kod HTTP i FTP protokola, dok je bitna prednost mogućnost zakazivanja preuzimanja.

S obzirom na odličan kvalitet uređaja i dosta raznovrsnih opcija, on se može primenjivati za razne namene u domovima, ali čak i u malim i srednjim preduzećima. Cena od oko 180 evra čini ga vrlo pristupačnim za kućno rešenje Media servera sa nekim funkcijama naprednih mrežnih uređaja, a odlično će zameniti računar u skidanju fajlova sa Interneta.

Petar LONČAREVIĆ

 
Asus ENGTX460 DirectCU TOP/2DI/768MD5, GeForce GTX 460
Asus ARES
AMD Phenom II X6 1055T
HP ZR24W
Philips 225P1ES i 241E1SB
HP Elitebook 8740w
MSI Wind U160
Eaton Powerware 3105 UPS, Eaton Powerware 5110 UPS
LevelOne GNS-2000
Šta mislite o ovom tekstu?
Cisco Linksys WRT120N-EE
DeepCool V-2000 i V-4000
Logitech G500
Epson Stylus SX115, SX215 i SX515W
LG HB45E i HB965TZ
Jabra Street (BT3030) i Halo (BT650S)
GoodRAM Fresh, Shark, Edge, Eco
Pleomax ML-600G

Interfejs:
2 x SATA HDD
Ostalo:
JBOD, RAID 0/1, FAT, FAT32, EXT2, NTFS (samo za čitanje), gigabitna mreža, dugme za bekap USB memorije, LED pokazivači, 2 x USB, HTTP interfejs, UPnP, DDNS, BitTorrent, download klijent, FTP server, Samba server, DHCP server, NFS server, AFP server, e-mail obaveštenja, kvota, HTTPS, Music Broadcast, iTunes Server, foto album, Standby
Proizvođač:
LevelOne
Kontakt:
Direct Link
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera