PD KUTAK<>
112008<><>

Artweaver 0.5.3

Photoshop klon u nastanku

Autor programa Artweaver Boris Eyrich predstavlja svoje delo kao alat za konverziju fotografija u realistična dela i izmenu/poboljšanje njenih elemenata. Mnogi će reći da je ovaj program samo još jedan u nizu programa za obradu fotografija, ali njega, osim toga što je besplatan za ličnu i komercijalnu upotrebu, jedna osobina izdvaja iz mora drugih ostvarenja ove vrste.

Nakon pokretanja programa, imaćete utisak da ste greškom pokrenuli Photoshop. Naime, radno okruženje Artweavera (računajući tu i nazive opcija u meniju, prečice na tastaturi, palete alatki, nazive ugrađenih filtera itd.) jeste kopija radnog okruženja prethodnih verzija Photoshopa. Ove osobine olakšaće prelazak na ovaj alat mnogim korisnicima Adobeovog pulena, koji nemaju mogućnosti da priušte sebi legalan primerak. Mnogi su ranije pokušavali da pređu na slične besplatne programe (poput Gimpa, Paint.Neta...), ali zbog prevelikih razlika u radnom okruženju, načinu rada programa, kao i njihovim mogućnostima, takvi pokušaji obično su se završavali neuspešno.

Aktuelna verzija Artweavera u vreme pisanja ovog teksta nosila je oznaku 0.5.3, program je u fazi razvoja i još nema sve planirane funkcije. Samim tim, napominjemo da može doći do pojave poruka o greškama ili kraha programa. Neke funkcije samo su prikazane ali ne rade ništa korisno, dok druge zasad rade, najblaže rečeno, čudno. Autor navodi da će program dobiti oznaku verzije 1 tek kada budu implementirane sve planirane funkcije, a program pokaže stabilnost i zadovolji korisnika svojom upotrebljivošću. Nadamo se da će do toga doći u najskorije vreme. Za pohvalu je i to što program možete preuzeti i u portabilnoj verziji koja, raspakovana, zauzima nešto manje od 27 MB. Ovo daje mogućnost korišćenja programa sa hard diska ili USB fleš memorije, bez potrebe za instalacijom.

Artweaver trenutno podržava rad u 24-bitnoj paleti boja. Ostale modele prikaza (na primer, slike u 256 boja) automatski konvertuje u 24-bitne prilikom otvaranja/importovanja. Neko će to smatrati nepotrebnim, ali i u Photoshopu ste to isto morali da uradite ukoliko ste hteli da primenjujete filtere ili da korigujete fotografiju. Prilikom snimanja, fotografiju možete izvesti u GIF format ukoliko želite, iako je opravdanje za kreiranje fotografija sa manje boja danas teško naći. Ranije je optimizacija fotografija radi dobijanja što kraćeg fajla bila poželjna za potrebe kreiranja internet prezentacija, ali je danas bitniji kvalitet nego količina zauzetog prostora na disku i brzina učitavanja. Većina formata fotografija podržana je od strane programa, iako još postoje ograničenja koja mogu uticati na to da profesionalci i napredni amateri odustanu od rada u programu – PSD format je podržan, ali zasad bez podrške za layere (slojeve), a RAW još nije podržan. Program je proširiv pomoću plug-in modula, pa se očekuje da će u skorije vreme imati veću biblioteku filtera raznih vrsta. Artweaverov nativni format AWD, koji će poput Photoshopovog PSD-a čuvati i informacije o slojevima, još uvek nećete moći da vidite u svojim programima za manipulisanje fotografijama. Trenutno je na raspolaganju jedino plug-in za korisnike XnViewa.

Mogućnosti programa za rad sa tekstom su skromne, ali je moguće editovati ranije uneti tekst, kao i rasterizovati sloj, a zatim primenjivati razne filtere nad njim. Nedostatak trenutno predstavlja i nemogućnost izbora neke druge merne jedinice sem piksela prilikom promene dimenzija fotografije (opcije: Canvas size i Image size). Ipak, mnogi korisnici veličinu fotografije radije definišu u centimetrima.

Program i u ovoj razvojnoj fazi poseduje sasvim solidan help sistem, pa će se novi korisnici vrlo lako snaći u svakodnevnom radu.

Autor ovog teksta Artweaver posmatra kao „puštenu buvu” da bi se ispitao teren i videlo da li će biti zainteresovanih korisnika, ali ako autor programa održi započeti kurs, ovo će sigurno biti pun pogodak. Ako imate potrebu za obradom fotografija, isprobajte program, a kada konačno stigne do verzije 1, možda će baš ona biti ta kojom ćete ubuduće obrađivati vaše digitalne fotografije. Do tada se držite programa koje ste koristili, jer Artweaver još ne nudi sve što bi se prema njegovom izgledu reklo.

Duško BAJIĆ

 
XBMC Media Center Atlantis Beta 1
CCLeaner 2.08.588
MySQL Workbench 5.0 OSS
Junko 1.3
NexusFile V 5.0.2
Screamer Radio 0.4.1
Digsby
MediaCoder 0.6.1
Artweaver 0.5.3
Šta mislite o ovom tekstu?
AviSub 2.2
PixClip 0.04a

Potrebno:
Windows 2000/XP/Vista, Pentium 3 / 600 MHz, 128 MB RAM-a
Veličina:
8,8 MB, 30 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .artweaver .de
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera