PD KUTAK<>
112008<><>

Junko 1.3

Prekrajanje PDF dokumenata

Program Junko nudi najosnovnije funkcije za obradu PDF dokumenata, kao što su razdvajanje strana ili njihovo prespajanje. Ova mala alatka, čiji naziv i interfejs ne ulivaju poverenje, sasvim je dovoljna za ovaj posao, a uz to je i besplatna. Maltretiranje sa ogromnim PDF dokumentima od po nekoliko hiljada strana, samo da bi se pročitalo ili odštampalo njih nekoliko pomoću programa poput Adobeovog Readera, može da bude jako dosadna rabota. Autor Junka je to uvideo i napravio ovaj programčić, koji će olakšati muke onima koji često rade sa ovim tipom fajlova. Mada je korisnički interfejs podsetio na loše ocenjen seminarski rad brucoša na nekoj višoj školi, ovo programče obavlja besprekorno posao za koji je namenjen. Loše izrađeno upravljačko okruženje može stvoriti neke nedoumice u radu, no to nije preveliki problem jer ni posao nije previše komplikovan.

Default funkcija programa je izdvajanje strana iz nekog dokumenta. Kada se odabere document, korisnik može odabrati opseg strana koje želi da „iščupa” i mesto gde ih treba smestiti. Nove strane snimaju se gotovo u istom trenutku (zavisno od količine izabranih strana) i nazivaju se po imenu fajla sa sufiksom koji označava broj strane. Po obavljenom poslu, Junko se sam gasi, što je dosta iritirajuće jer ga valja ponovo aktivirati. Pošto je moguće raditi sa više dokumenata i za svaki posebno odrediti opseg strana koje se „čupaju”, moguće je da je autor pomislio da je automatsko gašenje po završetku posla logično. Izbor strana koje se žele „iščupati” odlično je izveden, pa korisnik može izabrati svaku pojedinačno ili odrediti niz koji hoće da izdvoji (korišćenjem crtice). Ukoliko neko hoće da izdvoji prvu, petu i strane od devedesete do sto pete, dovoljno je da u polje gde se određuje opseg unese „1, 5, 90–105”. Jednostavno!

Ista stvar je i u slučaju spajanja dokumenata, kao i kada se strane razdvajaju (valja prvo odrediti fajlove, označiti opciju za njihovo spajanje i odrediti opseg). Autor tvrdi da je moguće uneti beskonačno mnogo PDF fajlova i od svih njih napraviti jedan novi. Naravno, spajanje se obavlja dosta brže od razdvajanja (čak i u slučaju da novi dokument ima preko hiljadu strana).

Kao što se može videti, radi se o jednostavnom programu koji svoj posao obavlja korektno, pa ga vredi instalirati, ukoliko imate posla sa dotičnim tipom podataka.

Andrija DESPOTOVIĆ

 
XBMC Media Center Atlantis Beta 1
CCLeaner 2.08.588
MySQL Workbench 5.0 OSS
Junko 1.3
Šta mislite o ovom tekstu?
NexusFile V 5.0.2
Screamer Radio 0.4.1
Digsby
MediaCoder 0.6.1
Artweaver 0.5.3
AviSub 2.2
PixClip 0.04a

Potrebno:
Windows, Linux, Solaris, Mac OS X, .NET Framework 2.0
Velična:
415 KB, 1,3 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
pmcc .cidadevirtual .pt /junko /index .html
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera