PD KUTAK<>
112008<><>

CCLeaner 2.08.588

Multifunkcijski čistač

Nema ništa gore od situacije kad nam računar usporavaju aplikacije, fajlovi i unosi u registar za koje ni ne znamo da postoje. Zaprepašćujuće je koliko je ovakvih stvari prisutno na gotovo svakom računaru. Nije na odmet pronaći neki jeftin (čitaj: besplatan) program koji će nas rešiti Tantalovih muka. Baš to su uslovi koje ispunjava ostvarenje Londonske kompanije Piriform – CCLeaner.

CCleaner je program jednostavne namene, ali zato bogatih funkcija. Čišćenje osnovnih delova Windowsa podrazumeva sledeće: Internet Explorer (brisanje privremeno smeštenih fajlova, „kolačića”, istorije posećenih stranica i unesenih adresa, prethodne lokacije na koju je snimljen preuzet fajl ili brisanje fajla index.dat), Windows Explorer (brisanje skoro otvorenih dokumenata, istorije fajlova pokrenutih pomoću aplikacije Run ili istorije prethodno traženih fajlova) i System (pražnjenje Recycle Bina, brisanje privremenih fajlova, Clipboarda, Windows log fajlova...). Što se tiče dodatnih aplikacija, tu imamo sledeće: Firefox/Mozilla (brisanje „kolačića”, istorije posećenih stranica i skinutih fajlova, Internet keša i snimljenih formi), Opera (brisanje keša, „kolačića” i istorije posećenih stranica), zatim imamo brisanje privatnih stvari vezanih za određene aplikacije, kao što su Adobe Acrobat Reader, Photoshop, MS Office Picture Manager, Microsoft Visual Studio, Nero Burning ROM, Office 2003 i Office 97. Što se tiče pratećih aplikacija vezanih za Internet, možemo očistiti privatne podatke iz programa kao što su GetRight, Google Toolbar, Sun Java, Windows Live Messenger i Yahoo Toolbar. Od ostalih aplikacija izdvojićemo: Adobe Flash Player, Media Player Classic, Quicktime Player, Real Player, Windows Media Player, WinZip, WinRAR, MS Paint, MS WordPad, Regedit i MS Management Console. Veoma korisnu stvar predstavlja mogućnost analiziranja brisanja, čime nam program tačno prikazuje šta će sve kod svake aplikacije obrisati i koliko će nam to mesta na hard disku osloboditi.

Brisanje registra računara vrši se po već poznatom principu. Tu je čišćenje putanja ka nepostojećim Shared DLL fajlovima, Start meni stavki, putanja ka aplikacijama i MUI keša, zatim nekorišćenih fajl ekstenzija, ActiveX kontrola, aplikacija, fontova, help fajlova i instalera. U odeljku Tools možemo vršiti pregled i brisanje svih programa koji se nalaze u Add/Remove Programs listi, kao i brisati programe koji se startuju sa operativnim sistemom.

Sve u svemu, CCleaner ima pozamašnu ponudu opcija. Od nas je dobio solidnu ocenu, a samo od potreba korisnika zavisi to na čijem će se računaru naći. U svakom slučaju, CCleaner spada u red i te kako korisnih programa, tako da je naša preporuka da ga svakako treba isprobati.

Bojan NOVAKOVIĆ

 
XBMC Media Center Atlantis Beta 1
CCLeaner 2.08.588
Šta mislite o ovom tekstu?
MySQL Workbench 5.0 OSS
Junko 1.3
NexusFile V 5.0.2
Screamer Radio 0.4.1
Digsby
MediaCoder 0.6.1
Artweaver 0.5.3
AviSub 2.2
PixClip 0.04a

Potrebno:
Windows
Veličina:
2,77 MB, 5 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .ccleaner .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera