CeDeTEKA<>
111998<><>

Encarta Encyclopedia 99 DeLuxe

Već punih pet godina „Microsoft” prvi na tržište izbacuje svoju CD-ROM enciklopediju, završivši posao oko izdanja za narednu godinu otprilike u isto vreme kao lane. Višestruki nosilac titule najprodavanije elektronske enciklopedije u najnovijem izdanju prvo se pojavio u DeLuxe verziji na 2 CD-a (negde se pominje i treći koji do trenutka pisanja ovog teksta još nije doplovio do nas). Ovog puta nema toliko „radikalnih” unapređenja koliko ih je bilo pri prelasku sa verzije 97 na 98. Podsećanja radi, najznačajniji noviteti „devedesetosmice” bili su iz oblasti pretraživanja (uveden je word search koji obuhvata i sadržaj članaka), on-line operacija i indeksiranja podataka, kao i bolja implementacija tekst procesora. Revizija za 1999. godinu donosi manje kozmetičke izmene, osvežene članke i još bolju povezanost sa Mrežom.

Korisnički interfejs pretrpeo je više funkcionalne nego estetske korekcije. Prvo se primećuju promene na search rutini koja omogućuje ugodno pretraživanje sadržaja samog CD-a, ali i relevantnih web sajtova, uključujući i on-line verziju enciklopedije o kojoj ćemo nešto više reći na kraju. Članci su bolje indeksirani zahvaljujući proširenoj Contents listi u levom delu ekrana koja sada pokriva celokupan kostur članka prikazujući sekvencijalno sve njegove elemente (podnaslove i multimedijalni materijal). Uz značajan broj hipertekst linkova pregled sadržaja članaka lakši je i brži nego ikad, što je je i najvažnija osobina nove Encarte.

Kvantitativno gledajući, Encarta 99 Deluxe sadrži oko 40 000 članaka, pri čemu je 8000 potpuno novih, a 2000 je revidirano. Tu i tamo potkrao se po neki sitniji propust u tekstovima, ali ništa previše značajno. Nove opcije su Encarta Explorer za vizuelno pretraživanje kategorija članaka i Quick Facts ispis u formi kratkih izveštaja. Postoji i (neproverena) mogućnost navigacije glasom preko kratkih komandi iz menija, oko 35 000 web linkova i oko 16 000 novih MM elemenata, video i audio klipova, slika i animacija. Ostaje da vidimo kakvi će biti odgovori ostalih izdavača MM enciklopedija. Po svemu sudeći, naredna godina će po tom pitanju biti „vruća”.

I on-line verzija Encarte zaslužuje da se o njoj nešto napiše. Na adresi encarta.msn.com nalazi se puno izdanje Encarta Concise enciklopedije kojoj se pristupa potpuno besplatno. Radi se o skraćenoj verziji Encarte na jednom CD-u koja sadrži oko 16 000 članaka (čiji je obim u proseku tri puta manji nego u Deluxe varijanti), kao i manje MM materijala, čime je obezbeđena brza navigacija. Od browsera neophodan je Internet Explorer 3.02 ili Netscape Navigator 3.0 ili noviji. Nekoliko stranica na ovom sajtu posvećeno je preuzimanju ažuriranih članaka koji se smeštaju u Encartin direktorijum na vašem disku. Za pristup Deluxe Internet verziji koja je identična CD varijanti o kojoj smo ovde pisali neophodna je registracija.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Ce De Bukvar
Webster’s World Encyclopedia 1998
Cosmopolitan Virtual Makeover
Encarta Encyclopedia 99 DeLuxe
Šta mislite o ovom tekstu?

CD-ROM izdanje ustupio je „Extreme Plato”
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera